Hogyan hatnak a gyógyszerek?

A szervezetünkbe juttatott gyógyszerek hatásának célja sok esetben az, hogy az egyes betegségekkel járó tüneteket, pl. gyulladás esetén a lázat, a bőrpirosodást, a duzzanatot és a fájdalmat szüntessék, máskor az, hogy a megbetegedés okát - hogy a gyulladás példájánál maradjunk -, a gyulladásért felelős mikroorganizmusokat (pl. baktériumokat) elpusztítsák.

gyógyszer, orvoslás, gyógyszerhatás, tüneti kezelés | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Ha az egyes megbetegedésekkel járó kellemetlen vagy fájdalmas tüneteket kívánjuk gyógyszerrel megszüntetni, akkor tüneti, ha pedig a betegség okát kívánjuk kiküszöbölni, akkor oki kezelésről beszélünk. Nyilvánvaló, hogy az orvos minden olyan esetben, amelyben lehetőség kínálkozik az oki kezelésre, ezt célozza meg, és csak akkor folyamodik tüneti kezeléshez, ha az okot nem lehet - vagy még nem tudja - megszüntetni, illetve ha az oki kezelés mellett ad tüneti kezelést a panaszok enyhítésére, vagy a szövődmények kivédése céljából.

A gyógyszerkutatás az elmúlt háromnegyed évszázad alatt igyekezett a régi tüneti gyógyszerek helyébe minél több hatásos oki gyógyszert találni. E célból a kutatók (először állatkísérletben, majd emberben) igyekeznek meghatározni a szervezetbe juttatott gyógyszer sorsát, tehát a bélből való felszívódását, a májban való átépülését, lebomlását, a vesén vagy más szerveken át történő kiürülését.

A gyógyszernek a szervezetben megtett útját és sorsát a farmakokinetika kíséri nyomon. A farmakokinetika bonyolult és rafinált módszereivel az esetek többségében sikerül meghatározni, hogy egy gyógyszer a szervezet melyik sejtcsoportján és mely sejtek felületén, milyen molekulák közvetítésével fejti ki gyógyító hatását. Azt a szervet vagy sejtcsoportot, amelynek közvetítésével az oki vagy a tüneti gyógyhatás létrejön, a gyógyszer támadáspontjának nevezzük. A támadáspontot jelentő sejtek felületén azokat a molekulákat, amelyek közvetítésével a gyógyszer a hatását kifejti, receptoroknak vagy érzékelőknek hívják.

A gyógyszerkutatás napjainkban valóban szinte csodaszámba menő eredményeket ért el, mégis távol vagyunk még attól, hogy minden egyes gyógyszer támadáspontját vagy molekuláris szintű hatásmechanizmusát ismernénk. Ennek ellenére mégis okkal-joggal bízhatunk abban, hogy hatalmas gyógyszerarzenálunk minden egyes tagja kifejti azt a hatást, amelyet az orvos tőle elvár, de abban is, hogy többet használ, mint amennyit árt. Ugyanis minden államban szigorú törvények védik a betegek érdekeit és minden gyógyszernek nagyon szigorú szűrővizsgálaton kell átmennie ahhoz, hogy forgalomba, illetőleg a beteg kezébe kerülhessen. Viszont minden olyan szert, amely e szigorú szűrőn nem esett át, tilos akár orvosnak, akár laikusnak használnia.

2005-06-02 18:33:11
| gyógyszer, orvoslás, gyógyszerhatás, tüneti kezelés

Alvászavart okozó gyógyszerek

Előfordul, hogy nem találunk magyarázatot arra, miért forgolódunk álmatlanul egész éjjel. Ha nincs nyilvánvaló fizikai vagy érzelmi ok, lehet, hogy a gyógyszer a bűnös.


Mit kell tudni a szteroidokról?

Szteroid tartalmú külső-belső gyógyszerekkel számtalan alkalommal kerülnek kapcsolatba betegek, elsősorban gyulladásos eredetű kórképek esetén. Ezzel szemben keveset tudnak arról, milyen “csodagyógyszer" vagy esetleg “méreg" az, amit használnak.


Klinikai vizsgálatok a Covid-19-járvány idején (Európa, Magyarország)

Jelenleg 500 felett van a Covid-19 betegség gyógyszeres kezelését célzó klinikai vizsgálatok száma a világban. Sok olyan, más betegségekre használt gyógyszert vizsgálnak, amelyek hatékonyak lehetnek az új koronavírus ellen is.


Megvan a vírust blokkoló lehetséges ellenszer?

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere - állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában. Olvassák el kapcsolódó cikkeinket is!


A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop