A vény

Hazánkban a gyógyszerek egy részét vény nélkül kapjuk, ezek az OTC szerek (over the counter - pulton át), más részükhöz orvos által felírt vény - közismert nevén recept - szükséges. Fő témánk a vény nélkül kapható gyógyszer.

vény, recept | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Társadalombiztosítási támogatást csak vényre felírt gyógyszer kap. Vényre - receptre - csak azok az orvosok rendelhetnek gyógyszert, akik erre szerződést kötöttek a társadalombiztosítással. A vény okirat; sem a betegnek, sem más illetéktelen személynek nincs joga azon bármit változtatni. Érvényessége 30 nap, amely abban az esetben, ha a gyógyszer valamilyen oknál fogva nem adható ki, meghosszabbodik. Ezt a tényt a gyógyszerész a vény hátlapján jelöli.

Vonalkódos receptet használunk, amely az orvos azonosítására is szolgál, ellenőrizhető, hogy mikor, kinek mennyi gyógyszert írt fel. A vénnyel legtöbbször pénzt utalványoz az orvos, mert a támogatási kulcsnak megfelelően a gyógyszerek árának bizonyos részét a társadalombiztosítás a beteg részére megtéríti. A jelenlegi szabályok szerint a térítés mértéke 100, 90, 70, 50, illetve 0%. Tehát van olyan gyógyszer, amelynek az árát teljesen a TB fizeti, míg másokét teljes mértékben a beteg. A recept fejlécén levő kockák utalnak arra, hogy milyen jogcímen jár a támogatás:

  • általános jogcímen,
  • különleges jogcímen: HM, közgyógyellátás, üzemi baleset
  • eü. [egészségügyi ] rendelkezésre [ez a 100%-os támogatás ],
  • eü. térítésköteles [ebben az esetben 90% a támogatás mértéke ]).

A vényköteles, de TB-vel nem rendelkezőknél a teljes ár négyzetét jelölik be.

A recepten van még egy négyzet, melyen az orvos arról nyilatkozhat, hogy a patikus a felírt szert helyettesítheti-e. Ha ezt az orvos nem tiltja, akkor a gyógyszerész ajánlhat egy bizonyos gyógyszerkörön belül mást, esetleg olcsóbbat.

2005-04-09 09:50:59
| vény, recept

Web Design & Development Prowebshop