Házipatika

A gyógyszertárolás és -forgalmazás feladata a gyógyszertáraké. Értelmetlen dolog volna tehát a házipatikát összetéveszteni a gyógyszertárral és abban a különböző betegségek esetén esetleg felhasználható gyógyszereket felhalmozni. A gyógyszerek felhalmozása azért is értelmetlen, mert időközben megromlanak.

Elsősegélynyújtáshoz szükséges gyógyászati eszközöket és gyógyszereket azonban érdemes tartani otthon, a házipatikában.

A házipatika kelléktárába tartoznak:

  • láz- és fájdalom csillapítók,
  • enyhe görcsoldók,
  • hasmenés elleni szerek vagy enyhe hashajtók,
  • a sebellátás kellékei (mullpólya, ragtapasz, néhány steril gézlap, vatta, sebbenzin, jódtinktúra, sebhintőpor, esetleg fertőtlenítő oldat készítéséhez szükséges tabletta, pl. Neomagnol, kálium-permanganát),
  • lázmérő.

A házipatika gyógyszereit - akár van gyermek a háznál, akár nincs - mindig tároljuk zárt, a gyermekek számára hozzáférhetetlen helyen. A gyermekmérgezések elkerülésére külföldön megkíséreltek olyan csomagolásokat készíteni, amelyeket a gyermekek nem tudnak felbontani. Ezek egyelőre azonban nem váltak be, mert gyakran a felnőtt sem jut egykönnyen az ilyen csomagolásból a szükséges gyógyszeréhez.

Ha a krónikus beteg meghal, vagy elköltözik, ne essünk abba a kísértésbe, hogy gyógyszereit megőrizzük. A feleslegessé vált gyógyszereket, továbbá minden olyan tablettát vagy ampullát, amely nem tartalmazza félreérthetetlenül a gyógyszer nevét, semmisítsük meg. Nagyobb mennyiségű gyógyszer otthoni megsemmisítése nehézkes, sőt veszélyes is lehet, jobb, ha ezt a feladatot szakemberre bízzuk. Adjuk át ezeket a legközelebbi gyógyszertárnak, ahol - mint már említettük - ingyenesen elvégzik ezt a munkát. A hamis értelemben vett takarékosság ilyen esetben nem csak azért káros, mert a hatalmasra duzzadt házi gyógyszertár esetleg öngyógyításra csábít, hanem azért is, mert esetleg hatástalan vagy romlott gyógyszert veszünk be.

Kívánatos, hogy a házipatikával egy helyen, lehetőleg egy irattárolóban helyezzük el összes kórházi zárójelentéseinket, vizsgálati leleteinket és a családtagok oltási bizonyítványát. Ne dobjuk ki, mert esetleg további kezeléshez nyújt fontos információt.

2005-06-02 18:39:34
| házipatika, láz- és fájdalom csillapítók, görcsoldók, hasmenés, hashajtó, kötszer, fertőtlenítő

A fertőtlenítő szappan nem véd a vírusok ellen

Az antibakteriális szappanok és háztartási tisztítószerek nem csökkentik a fertőzés veszélyét.


Elsősegély-készlet külföldi utazáshoz

Megnézzük, hogy mit kell beletenni az üdülési elsősegély-készletbe. Természetesen nem kell mindent, minden alkalommal magunkkal vinni - egy párizsi és egy Bangkok-i kirándulás között nagy a különbség. Gondoljuk át az utazást, és elegendő, de kis mennyiségben vegyük meg mindazt, amire szükségünk van.


Biztonságos nyaralás

Igaz, hogy a hasmenés csak ritkán veszélyezteti az életünket, mégis gyakran arra kényszerít, hogy hirtelen megszakítsuk utazásunkat, kérdésessé teszi a pihenést, és igen kínos.


Nyári hasmenés

Nyáron az egyik leggyakoribb betegség a szalmonella fertőzés. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők, a gyermekek, a 60 év felettiek, a cukorbetegek, a gyomorsavhiányban szenvedők és a legyengült immunrendszerű emberek.


A téli hónapokban gyakori a vírusos hasmenés

Ahogy a hideg idő beköszönt, gyakoribba válnak a felső légúti betegségek. Nem gondolunk rá, de ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel szedünk össze használati tárgyakkal, kilincsek felületéről vagy élelmiszerrel hasmenést okozó kórokozókat is.


Web Design & Development Prowebshop