Gyógyszertár és gyógyszerész

A gyógyszerész feladata a gyógyszerek beszerzése, tárolása, az orvosok és a lakosság gyógyszerellátása. Működésüket szigorú minisztériumi utasítások szabályozzák. A vényre felírt gyógyszereket minden nyitva tartó gyógyszertárban be lehet váltani. A gyógyszerész köteles a vényre írt utasításokat a dobozra átvezetni, illetve szükség esetén a beteggel szóban is közölni.

gyszertár, gyógyszerész, patika | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A vény nélkül kapható gyógyszerválaszték kiszélesedése a patikus felelősségének megnövekedésével is járt. Segítségükkel választhatja ki a beteg a panaszait legjobban enyhítő gyógyírt-gyógyszert. A gyógyszerek helyettesíthetőségéről is azért kell tudnia a betegnek, hogy bátran elfogadja a patikus ajánlatát.

A vényeket a gyógyszertárak nyitvatartási ideje alatt válthatjuk be, zárás után a beteg tájékoztatást talál arra vonatkozóan, hogy hol található a legközelebbi ügyeletes gyógyszertár. Ügyeletben, ha az orvos nem írja rá, hogy sürgős ("statim"), a gyógyszerész ügyeleti pótdíjat kérhet.

A gyógyszertárat annak ellenére, hogy tevékenysége a hozzá nem értő számára olykor hasonló a kereskedelemhez, nem szabad a boltokkal összetéveszteni. Nem csak azért, mert a gyógyszerek elkészítése, tárolása, kiszolgáltatása, speciális szakértelmet igényel, hanem mindenekelőtt azért, mert a gyógyszertárak működését biztosító gyógyszerészek egyetemet végzett diplomás specialisták, akik nélkül az egészségügyi ellátás el sem képzelhető. A gyógyszerészeket az orvostudományi egyetemek gyógyszerészkarain ötéves elméleti és gyakorlati oktatás keretén belül képezik. A diplomás gyógyszerész természetesen nem csak az orvos által egyénileg előírt, úgynevezett magisztrális vények alapján elkészítendő gyógyszerek összeállításához ért, hanem ugyanúgy, mint minden orvos, ismeri az egyes gyógyszerek hatásmódját, a gyógyszeradagokat, a mellékhatásokat és természetesen azt is, hogy milyen gyógyszerek között áll fenn összeférhetetlenség vagy kölcsönhatás.

Kiválóan képzett gyógyszerészeink biztosítják, hogy a gyógyszertárakban megforduló betegeket szükség esetén tájékoztassák az egyes gyógyszerek hatásmódjáról és esetleges káros mellékhatásairól - még abban az esetben is, ha a gyógyszer vény nélkül szerezhető be. Kétségtelen ugyan, hogy a bajmegállapításban és a gyógyszerelésben a gyógyszerész nem helyettesítheti az orvost, de minden olyan esetben, amelyben a beteg vagy akár az orvos a gyógyszerek hatásmódjáról, adagolásáról, hátrányos és előnyös mellékhatásairól akar tájékozódni, megbízható tájékoztatást tud adni. Olyankor pedig, amikor a gyógyszerész ragaszkodik a törvényes rendeletek betartásához, ne tekintsük ezt a magatartást felesleges kötözködésnek, hanem olyan lelkiismeretes szűrőnek, amely az orvost és a beteget egyaránt védi az elkerülhető ártalmaktól és kellemetlenségektől.

2005-06-02 18:40:42
| gyszertár, gyógyszerész, patika

Web Design & Development Prowebshop