A gyógyszerek helyettesíthetősége

A gyógyszergyárak azonos hatóanyagból más-más név és kiszerelés alatt forgalmazzák gyógyszereiket. Tehát a hatóanyag ugyanaz, csak a név más (tehát az azonos kémiai nevű gyógyszerek fantázianeve más és más, pl. paracetamol tartalmú a Rubophen és a Mexalen is stb.). Ezért a gyógyszerésznek, ha az orvos a vényen külön utasítással ezt nem tiltja, joga van a mellékletben felsorolt listán szereplő gyógyszerek közül azonos hatóanyagot és azonos mennyiséget tartalmazó készítmények közül az olcsóbb vagy az éppen raktáron lévő készítményt kiadni.

helyettesíthetőség | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Pl. a herpesz fertőzés ellen hatásos Virolex kenőcs helyett adhat Zovirax kenőcsöt, mert mindkettő aciclovirt tartalmaz.

Sok idő és pénz, amíg egy hatásosnak tűnő gyógyszermolekulából gyógyszer lesz,ezért az új gyógyszereket szabadalmaztatják. A szabadalom lejárta után (amelyszabadalmának beadásától számított 20 év) azokat bárki gyárthatja. Ezeket a gyógyszereketnevezik generikumoknak. Természetesen a generikum olcsóbb, mert a kutatás-fejlesztésköltsége az árat nem terheli. Miután a szabadalmaztatott név védett, ezeket agyógyszereket gyakran a hatóanyag nevén forgalmazzák. A régebben kifejlesztett,olcsóbb és generikumként forgalmazott gyógyszer adott esetben ugyanolyan hatásoslehet mint a reklámozott, szabadalmazott néven forgalmazott eredeti. Az egyenértékűséget az Országos Gyógyszerészeti Intézet vizsgálja. Csak az egyenértékűnek nyilvánított szerek helyettesíthetők egymással a gyógyszertárban. Kérjük kimindig orvosunk és a gyógyszerész véleményét.
2019-08-27 18:25:31
| helyettesíthetőség

Web Design & Development Prowebshop