Vakbélgyulladás

Az elnevezés helytelen, mert nem a vakbél, hanem a féregnyúlvány gyulladásáról van szó. A gyulladás a vér vagy a nyirokkeringés útján, ritkábban közvetlenül a bélből a vakbélnyúlványba jutó kórokozók útján jön létre.

appendicitisz, féregnyúlvány, akut has | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Legjellegzetesebb tünete a vakbél anatómiai helyén, a has jobb oldalán alul - máskor a gyomorszájban, esetleg a köldök körül jelentkező görcsös hasi fájdalom. Természetesen nem mindig vakbélgyulladás jele a kisebb-nagyobb jobb alhasi fájdalom. Ha azonban a fájdalmat hányinger, hányás, láz is kíséri, feltétlenül keressünk fel orvost. Az orvos a hasfal tapintása, a gyulladásra utaló általános tünetek és a laboratóriumi vizsgálatok alapján diagnosztizálja a betegséget, és egyben azt is eldönti, hogy szükséges-e a műtét vagy sem.
2005-05-18 20:07:05
| appendicitisz, féregnyúlvány, akut has

Kell-e operálni a „vakbelet”?

Sok féregnyúlvány gyulladás meggyógyul antibiotikum kezeléssel, műtét nélkül, írták a Turkui Egyetemi Klinika kutatói a Journal of the American Medical Association című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban.


„Vakbélgyulladás”

A köznapi elnevezés helytelen, a féregnyúlvány heveny gyulladásáról van szó (latinul appendicitisz). A vakbél a vastagbél kezdeti szakasza, melybe a vékonybél beszájadzik, a féregnyúlvány ennek függeléke (appendix).


Nem kell mindig operálni a "vakbelet"

Amerikai kutatók mintegy 900 beteg adatait elemző vizsgálatokra támaszkodva kijelentették, hogy a jelenlegi gyakorlatnál ritkábban szükséges a gyulladt vakbél eltávolítása.


hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop