Szénanátha és perenniális rhinitis

A szénanátha (szezonális allergiás rhinitis) a pollenek és penészspórák belégzésekor keletkező allergia.

szénanátha, szezonális allergiás rhinitis, pollen, penészspóra, allergia, perenniális rhinitis, allergének | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A pollent a virágzó növények termelik és a szél útján terjednek. A penészspórákat a penészgombák termelik és szintén a szél viszi szét. Tavasszal a fák pollenje , mint pl. tölgy, jávorfa, szilfa, égerfa, nyírfa és borókafenyő nagy mennyiségben van jelen a levegőben. Nyáron a szénanáthát általában a fű és gyomok pollene okozza. Ősszel (augusztus elejétől az első fagyig) a parlagfű és az üröm a fő bűnös. A penészspórák egész évben jelen vannak. A pollenek és a penészspórák mennyisége a levegőben a földrajzi helytől és az időjárástól függ. Az ember többféle pollenre és penészspórára is allergiás lehet, így csaknem egész évben szenvedhet emiatt. Az allergiás tünetek átmenetileg javulhatnak, vagy rosszabbodhatnak, attól függően, hogy melyik pollen vagy penészspóra száma magasabb vagy alacsonyabb az adott időszakban.

Az eső átmenetileg javíthatja az allergiás tüneteket, mert eltávolítja a polleneket és a penészspórákat a levegőből. A szeles időben az allergiás tünetek rosszabbodhatnak, mert több pollen lesz a levegőben. Levegőszűrő berendezés beállítása otthon javíthat az allergiás tüneteken, mert csökkenti a pollenek számát.

A szénanáthával szemben az egész éven át tartó (perenniális) rhinitis egész évben tart. Poratkák, állati korpa és tollak okozzák. A poratka, állati korpa és toll elleni allergia javulhat, ha ezeket az anyagokat eltávolítjuk a házból. Ha valaki allergiás egy háziállatra, el kell távolítani a házból. Ha valaki allergiás a poratkákra, alapos takarítás és a poratkákat ölő szerek alkalmazása segíthet.

A szénanátha tünetei könnyezés, tüsszögés, híg vizes orrfolyás, szem- és orrviszketés, orrdugulás, fejfájás vagy fülfájás, karikás szemek A perennialis rhinitis tünetei rendszerint az orra korlátozódnak. Állandó vagy tartós orrdugulás a leggyakoribb tünet. Az öröklődés szerepet játszhat az allergia kialakulásában. Ha valakinek mindkét szülője allergiás, valószínűleg ő is allergiás lesz.

Az egyéb allergiás eredetű kórképeket (aztma, allergiás bőrgyulladás, ekcéma) később tárgyaljuk. Ezek a családtagokon is gyakoribbak, de a különféle allergiák (szénanátha, asztma) viszonylag ritkán mennek át egymásba.

2005-06-04 19:06:49
| szénanátha, szezonális allergiás rhinitis, pollen, penészspóra, allergia, perenniális rhinitis, allergének

Allergiás a karácsonyra?

A legtöbb ember számára a karácsonyi ünnepek összekapcsolódnak a különleges, családias légkörrel. Vannak azonban, akik allergiások, nekik óvatosnak kell lenniük ebben az időszakban.


Kerüljük a fekete henna testfestéket!

Többnyire nyáron gyakori a fekete henna testfesték használata, amely egészségi problémát okoz. Leggyakrabban nyílt téri rendezvényeken és a turisták által gyakran látogatott helyeken ajánlják és használják.


Navalnijt kórházba kellett vinni

Allergiás tünetekkel kórházba szállították Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a moszkvai börtönből, ahol 30 napos elzárását tölti. Orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szerint elképzelhető, hogy megmérgezték valamilyen vegyi anyaggal, és Navalnij környezetéből többen is furcsállják az esetet.


3 bevált házi megoldás napallergiára

A nyári napsugarak megérkezésének sajnos nem mindenki tud egyformán örülni. Az aki napallergiától szenved, és a meleg megérkezésével azonnal pöttyök jelennek meg a bőrén is, biztos, hogy kicsit kevésbé várta a jó időt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel a napallergia tünetei enyhíthetőek, így a napallergiások is élvezhetik a nyarat.


A krónikus köhögés néhány lehetséges oka

Hetek óta köhög, és nem tudja, hogy megfázásról vagy valami komolyabbról van szó? Még a nem dohányzók 40 százaléka is köhögött már életében összesen akár 8 héten át is. Az alábbiak segíthetnek eligazodni, mi okozhat hosszan tartó köhögést.


hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop