Vicetamol pezsgőpor (paracetamol, aszkorbinsav = C-vitamin)

Javallatok: Láz és fájdalom (pl. fejfájás, végtagfájdalom) meghűléses betegségekben.

Ellenjavallatok: Túlérzékenység a készítmény, valamely összetevőjével, kiváltképpen a paracetamollal szemben. Fruktóz-intolerancia (a szorbittartalom miatt).

Máj- és vesefunkciós zavarok, túlzott krónikus alkoholfogyasztás, a glukóz-6-foszfát-dehidrogenáz genetikus alapú hiánya (vörösvértest széteséssel járó vérszegénység). 12 évesnél fiatalabb gyermekek.

Adagolás: Felnőttek és 12 évnél idősebb fiatalok szükség esetén egy zacskó tartalmából készült italt igyák meg. Egy következő adagot leghamarabb 4 óra múlva szabad bevenni. A napi maximális dózis 3 adag. Az alkalmazás időtartama a betegség időtartamára korlátozódjon.

Az alkalmazás módja: A zacskóból a pezsgőport egy pohár vagy csésze hideg vagy meleg vízhez (illetve cukrozatlan teához) kell hozzáadni, megkeverni és meginni. Hígitás nélkül nem szabad bevenni.

Mellékhatások: Ritkán allergiás bőrreakciók - adott esetben hőemelkedés és nyálkahártya-elváltozás kíséretében. Magas paracetamol adagok fogyasztása - több mint napi 3 adag több héten át (több gramm bevétele naponta, krónikusan) - vesefunkciós zavarokhoz és súlyos májkárosodáshoz vezethet. Egyidejű alkoholfogyasztás a paracetamol májkárosító hatását erősíti.

2006-01-07 11:55:14
|

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop