Értágítók

Az egyik leggyakoribb félreértést ezek a gyógyszerek okozzák. Az idetartozó értágító hatással rendelkező gyógyszereket az orvos is csak akkor rendeli helyesen, ha nem érelmeszesedés a szűkület oka, hanem valamilyen fokozott inger okozza az érszűkületet. Ha ún. általános értágítót alkalmazunk, akkor a kitágult érrendszerben a vérnyomás esik és a szűkületbe még kevesebb vér és vér által közvetített oxigén jut, tehát rontja az állapotot!

értágítók, kalcium-antagonisták, agyi keringés, ballontágítás, pentoxifillin, nikotinsav | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Az érgörcsök oldására közvetlenül az érfalra ható, nem túlságosan tartós hatású vegyületek alkalmasak. Végtagi érszűkület esetén a tartósabb hatású értágítók hatása javasolt. A szívbetegségekben használt érgörcsoldó nitrátok a simaizomzat erős ellazítói. Egyaránt hatnak a vénákra és artériákra, de a hörgők, a méh és a gyomor-bélrendszer simaizomzatára is (pl. ezért alkalmasak a nitrátok az epeút-záróizom görcsének oldására).

A simaizom működőképességének fontos eleme a kalcium. A vérnyomáscsökkentők között részletezett kalcium-antagonisták szerepe, mint simaizom-görcsoldó napjainkban kerül előtérbe, vérnyomáscsökkentő, a szív előterhelését, és ezáltal az anginás fájdalmat is csökkentő szerként. Ez a kevés mellékhatással rendelkező gyógyszercsoport háttérbe szorította az ún. helyi keringésfokozók használatát. Az értágítók használata azért is komoly megfontolást igényel, mert a szűkület utáni terület ereit már tovább tágítani nem lehet.

Az agyi keringést a helyi oxigénellátás javításával lehet fokozni, a gyógyszerek pontos hatásmechanizmusa jelenleg is vizsgálatok tárgya. A legtöbb jelenleg használt gyógyszer részben a vörösvérsejtek alakváltozása, részben a vérlemezke-összecsapódás és ezáltal a trombusképzés gátlása révén fejti ki hatását, másrészt az agysejtek anyagcseréjét is javítja.

A már kialakult szűkületek sebészi megoldására az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyer az ún. ballontágítás. Főleg a koszorúerek esetében lapítják el a zsíros-meszes plakkot oly módon, hogy a bevezetett katéter ballonját felfújják. Az újrabeszűkülés megelőzésére ún. stent-et is behelyeznek, amely az érfalat kitámasztó kis fémháló.

A gyógyszerkönyvek által a perifériás értágító csoportba tartozó gyógyszerek inkább lokális (helyi) keringésfokozók. A betegek által ismert és használt pentoxifillin (Chinotal, Pentoxifyllin AL, Pentoxifyllin-B, Trental) a vér folyadékáramlását javítja. Közvetlenül a vérsejtekre hatva annak formáját változtatja, ezáltal könnyebben jut át a szűkületen és talán vérlemezke-összecsapódást gátló hatása is van, javítja a keringést, oxigénellátást. Mellékhatásként gyomor- és bélpanaszok, kipirulás, forróságérzés, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, allergiás reakciók jelentkezhetnek. Csak vényre kapható. Mérlegelendő, hogy a mellékhatásokkal arányban van-e a várható javulás. Ugyancsak érelmeszesedéssel összefüggő keringési zavarokban alkalmazható a nikotinsav és származékai pl.: xantinol-nikotinát (Xavin).

Vény nélkül kaphatók:

Bilobil forte 80 mg kapszula (ginkgo biloba kivonat)
Paniverin tabletta (nikotinsav, drotaverin = Nospa)
Gingium filmtabletta, Gingium 30 ml, ill. 100 ml oldat (ginkgo biloba kivonat)
Ginkgold 40 mg filmtabletta, Ginkgold 4 % cseppek (ginkgo biloba kivonat)
Ginkor Fort kapszula (ginkgo biloba kivonat)
Tebofortan csepp és tabletta (extr. Gingko bilobae siccum, a Gingko biloba leveleibol eloállított kivonat)
Tanakan filmtabletta (ginkgo biloba kivonat)

2006-01-09 20:20:22
| értágítók, kalcium-antagonisták, agyi keringés, ballontágítás, pentoxifillin, nikotinsav

Fényérzékenységgel járó kórképek

A fényérzékenység többnyire szerzett jelenség, de ritkán öröklött fajtája is előfordul. Jellemzője, hogy az egyén bőre másképp, vagy kifejezettebben reagál a napsugárzásra.


A hatóanyaggal bevont stentek eredményesebbek

stent

A szív beszűkült koszorúereinek tágítása (ballon-angioplasztika) után az érfal kitámasztására használt, acélhálóból kialakított stent-tel elért eredményeket kutatók összehasonlítottak egy polimerből készült, a paclitaxel nevű rákellenes gyógyszert lassan szivárogtató, azonos küllemű stenttel, és azt tapasztalták, hogy az utóbbi esetén az erek újrabeszűkülése kisebb arányban fordul elő.


Web Design & Development Prowebshop