Vérkeringést javító gyógyszerek, alvadásgátlók

A már kialakult szűkületekben a fizika áramlási törvényeinek megfelelően a hígabb vér, a jobb formájú (piskóta alakú) vörösvérsejt könnyebben átjut.

Ezért javasolják vérhígítók, illetve a vörösvérsejtek formáját megváltoztató, és ezáltal az áramlási törvényeknek jobban megfelelő vörösvérsejtek kialakulását elősegítő gyógyszerek szedését.               

A pentoxifillin (Chinotal, Pentoxifyllin AL, Pentoxyl-EP, Pentoxiphyllin-B, Trental) a vörösvérsejtek formájának változtatásával javítja a keringést, de van vérlemezke összecsapódást gátló hatása is, ezáltal vérhígító is.

A Ginkgo biloba (páfrányfenyő) leveleiből készült kivonat vérhígító és értágító hatású, emellett gátolja a szöveti oxigénhiány miatti ödéma kialakulását, mert elősegíti az oxigén és glükóz felvételt és hasznosítást a szövetekben, és egyben antioxidáns hatást fejt ki. A ginkgo biloba kivonatot tartalmazó gyógyszerek vény nélkül kaphatóak.

A véralvadásgátlók szerepe az erek elzáródását okozó vérrög, a trombus kialakulásának megakadályozása.

Az ilyen vérrög okozta elzáródás következménye az agyi érkatasztrófa, bénulás, beszédzavar, szívinfarktus, tüdőembólia, alsó végtagi erek elzáródása, amely akár a végtagok amputációjához is vezethet.

Az elzáródott ér mögötti terület elhal, ezt az elhalást nevezzükinfarktusnak. Az elzáródás lehet a szívben, agyban vagy a tüdőben.

Az időskori érelmeszesedés az érrendszeren belüli rögképződési hajlamot fokozza, ezért az ilyen betegek véralvadásgátló kezelése bizonyos betegségek esetén orvosi javaslatra, egy életen át szükséges.

A mélyvénás trombózis megelőzésére kis molekulasúlyú heparint (LMWH) tartalmazó, egyszer használatos fecskendőbe töltött véralvadásgátló gyógyszerek szolgálnak.

Ez a gyógyszerforma lehetőséget teremt arra, hogy mélyvénás trombózis megelőzésére, például egy sérülést követő tartós fekvés, gipszrögzítés, stb. esetén vényre és orvosi utasításra, a beteg az egyszer használatos fecskendőbe előre kiszerelt mennyiségű véralvadásgátlót (a cukorbetegek inzulinjához hasonlóan) önmagának beadja.

Vérzéses szövődmény esetén azonnal jelentkezni kell a kezelőorvosnál, addig a következő adagot ne adjuk be . Igen ritkán a beadás helyén bőrelhalás alakulhat ki, vagy néha vérömleny is keletkezhet.

Mellékhatásként vérlemezkeszám csökkenés és májenzim emelkedés jelentkezhet, ezért ezek értékét időszakonként ellenőrizni kell. Nagyon ritkán anafilaxiás reakciót is okozhat.

Óvatosan kell szedni mellette nem-szteroid és acetilszalicilsav készítményeket, mert a vérzés kockázatát növelik. Más gyógyszerek, mint pl. C-vitamin, antihisztaminok, tetraciklinek éppen a véralvadás gátló hatást csökkentik.

Az önbeadás úgy történik, hogy a has oldalán a beteg két ujjal összefog egy bőrredőt, másik kezével pedig a redőre merőlegesen az előretöltött fecskendőből a kismolekulasúlyú heparint beadja.

Trombózis megelőzésére napi egy alkalommal kell adni, legalább hét napon át, illetve amíg a beteg fekszik, vagy gipszet visel, illetve a gipszlevétel után is egy hétig. Kialakult mélyvénás trombózis kezelésére naponta kétszer kell adni.

Vényre kapható kis molekulasúlyú heparin készítmények:

dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Clexane), nadroparin (Fraxiparine), parnaparin (Fluxum), reviparin (Clivarin), sulodexid (Vessel Due F), certoparin (Sandoparin).

A szájon át szedhető véralvadásgátlók: kumarin-származék a Syncumar (acenokumarol) és warfarin (Marfarin).

Bár a Syncumar is természetesen vényre kapható, rendszeres szedése szigorúan az orvos által előírt laboratóriumi ellenőrzés mellett történik, jó, ha a beteg tájékoztatást kap arról, hogy a gyógyszert mire szedi és a gyógyszerszedés alatt milyen kölcsönhatásokra kell figyelnie.

Először is hívja fel a Syncumarral kezelt beteg a őt nem ismerő orvos figyelmét arra a tényre, hogy ő Syncumart szed (pl. foghúzás esetén).

Ha a Syncumart szedő betegnél orrvérzés, aranyeres vérzés, vérvizelés jelentkezik, aznapi gyógyszeradagját ne vegye be és jelentkezzen a kezelőorvosánál.

A gyógyszer beállításán egyéb esetben a beteg ne változtasson, mert a Syncumar leépítésében résztvevő enzimrendszerek részben az együtt adott gyógyszerek hatását, részben a Syncumar hatását megváltoztathatják. A változás a hatás fokozódása, de ellenkezőleg, hatástalanság kialakulása is lehetséges.

Az acetilszalicilsavat tartalmazó szerek

A vérlemezkék összecsapódásának gátlásával a vér hígításával az áramlást javítják. Ezek a gyógyszerek késleltetik az érszűkület okozta fájdalom kialakulását azáltal, hogy javítják az oxigénellátást. Gyakran szükséges a véralvadás gátlása.

Vényre kaphatók

A vérlemezke-összecsapódás gátlása révén vérhígító hatású gyógyszerek: ticlopidin (Ticlid, Aclotin , Ticlopidin-Chinoin), clopidogrel (Plavix) ditazol (Ventavis). Ezek csak vényre kaphatóak, acetilszalicilsav-érzékeny betegeknek szakambulanciák csekély térítés ellenében (magas támogatással) felírhatják.

Azt is ismernie kell a véralvadásgátlót szedő betegnek, hogy az acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek (Colfarit, Astrix, Corpyrin, Kardiren, Aspirin Protect, Kardegic, Thrombo ASS-EP) a vérlemezke-összecsapódást gátló hatásukkal szintén véralvadásgátlók Együtt szedésük esetleg vérzés kialakulásához vezethet.

Az acetilszalicilsav vérlemezke-összecsapódást gátló véralvadásgátló mellékhatását használják ki a következőkben felsorolt speciális gyógyszerformájú acetilszalicilsav tartalmú készítmények.

Vény nélkül kapható vérlemezke összecsapódást gátló gyógyszerek:

Aspirin protect 100 mg bélben oldódó filmtabletta (acetilszalicilsav)
Colfarit tabletta (500 mg acetilszalicilsav)
Kardegic 75, 100, 160, 300 mg por (acetilszalicilsav)
Kardiren por (acetilszalicilsav)
Astrix kapszula (100 mg acetilszalicilsav)

2021-06-02 16:26:46
| alvadásgátlók, pentoxifillin, ginko biloba, kis molekulasúlyú heparin, szalicilátok

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop