Vérzsírcsökkentő szerek

A vérben lévő zsírok úgynevezett lipoproteinek formájában, fehérjéhez kötődve keringenek. Ezek négy fő csoportra oszthatók attól függően, hogy mekkora a fehérje tartalmuk.

vérszír, lipoproteinek, LDL, rossz koleszterin, nikotinsav, fibrátok, sztatinok | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Minél kisebb a lipoprotein fehérje tartalma annál kisebb a sűrűsége. A különböző sűrűségű lipoproteinekben különböző féle zsírok kötődnek. A koleszterin, amely az érfalba rakódva az érelmeszesedéshez vezet el, a kis sűrűségű lipoproteinben van kötve (angolul Low Density Lipoprotein – LDL). Ezt nevezzük „rossz” koleszterinnek. A vérzsírszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerek az LDL szintet, illetve az ún. VLDL szintet csökkentik. (A VLDL – Very Low Density Lipoprotein, azaz a nagyon kis sűrűségű lipoproteint jelenti. Ebben a lipoproteinben kötődnek a triglicedrid zsírok.)

Bizonyos anyagcsere-betegségek, pl. cukorbetegség esetén nem a koleszterinszint gyógyszeres csökkentése az elsődleges lépés, hanem az alapbetegség kezelése. Az alapbetegség egyensúlya a vérzsírszint normalizálódását vonhatja maga után. Tehát nem a leletet kezeljük! A kérdés annál sokkal bonyolultabb.

Ne követeljünk orvosunktól vérzsírcsökkentő gyógyszereket, ennek elrendelését bízzuk rá. Havonkénti vérzsírellenőrzés is felesleges, ha nem változik a súlyunk, nem vagyunk betegek, akkor egy felnőtt embernél - hacsak valamilyen nagy diétás terhelés nem előzte meg a vérvételt - a vérzsírok szintje bizonyos határok között változatlan. Kimutatott tény, hogy emelkedett vérzsírszint esetén nem a gyógyszer az első lépés. Néhány hónapos diéta után mérlegelendő csak vérzsírszintcsökkentő gyógyszer szedése, mérlegelve a mellékhatásokat is.

A vérzsír szintet csökkentő vényköteles gyógyszerek

Nikotinsav (Acidum nicotinicum 50 mg tabletta)

Az egyik legrégebbi és még ma is alkalmazott vérzsírszint csökkentő gyógyszer, amely gátolja a VLDL kiválasztást, az LDL képződését pedig csökkenti. Emellett csökkenti a „jó” koleszterin, a HDL lebomlását. Emellett erős értágító hatású. Ennek köszönhető kellemetlen mellékhatása a bőr kipirulása, amely azonban az adag fokozatos emelésével mérsékelhető.

Fibrinsav származékok (fibrátok)

Bezafibrat (Bezalip), gemfibrozil (Minilip, Gevilon, Innogem), fenofibrat (Lipidil, Lipanthyl, Fenobrat, Feno-Micro, ), ciprofibrat (Lipanor). Csökkentik a VLDL képződését és egyben fokozzák annak lebomlását, amelynek hatására változik az LDL és a HDL szintje is. A fibrátok hatására a vér LDL-szintje kb. 15%-al, triglicerid szintje kb. 40%-al csökken, miközben a „jó” koleszterin (HDL, High Density Lipoprotein) szintje 15-20%-al nő. Súlyos máj- illetve veseelégtelenségben szenvedő betegek, illetve epebántalmakkal küzdők ezeket a gyógyszereket nem szedhetik. Mellékhatásként esetenként izomgyulladás, májgyulladás, illetve epekövesség fordulhat elő. Egyidejűleg szedett gyógyszerek (véralvadásgátlók, „sztatinok”, szájon át szedhető vércukorszint csökkentők, köszvény elleni gyógyszerek) a fibrátok hatását módosíthatják. Terhes és szoptatós anyák ezeket a gyógyszereket nem szedhetik.

HMG-CoA reduktáz gátlók („ sztatinok”)

Ezek a legújabb koleszterinszint csökkentő gyógyszerek. A HMG-CoA reduktáz a koleszterin képződés sebességét meghatározó enzim. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek ennek az enzimnek a működését gátolják, és ezzel akadályozzák a koleszterin szintézisét a májban, így a kialakult hiányt a máj a vérből LDL felvétellel pótolja, csökkentve ezzel a vér „rossz” koleszterin szintjét.

Ezeket a gyógyszereket általában naponta egyszer, esténként kell bevenni. Gyakori mellékhatásuk az izomgyulladás. Egyes antibiotikumok pl.: eritromicin (Eryc, Meromycin, Erythrotop), illetve gombaellenes szerek, pl.: ketokonazol (Nizoral), mikonazol (Huma-Miconazol), flukonazol (Diflazon, Diflucan, Mycosist, Nofung), itrakonazol (Orungal), vorikonazol (Vfend) gátolják e gyógyszerek lebomlását. Terhességben adásuk nem javasolt.
Szimvasztatin : Zocor, Simvacol, Simvor, Sicor, Simvagamma, Simvastatin 1a Pharma, Simvastatin-ratiopharm, Vasilip,Awestatin, Lovasztatin : Mevacor Pravasztatin : Lipostat, Pravastar, Pravastatin Pliva, SimvEP Fluvastatin : Lescol, Lochol Atorvasztatin, Atoris, Atorvatin, Atorvox, Liprimar, SortisRosuvastatin: Crestor;

Az vérzsírszint csökkentő gyógyszerek egy új osztályába tartozik az ezetimib (Ezetrol), amely a koleszterin és a rokon növényi szterolok bélből való felszívódását gátolja, és ezáltal csökkenti a májba eljutó koleszterin mennyiségét.

2006-01-09 22:53:33
| vérszír, lipoproteinek, LDL, rossz koleszterin, nikotinsav, fibrátok, sztatinok

A koleszterin dogma

„A koleszterin rossz, mert agyvérzést és infarktust okoz, ha tartósan magas”. Ez a tan már évtizedek óta ott van minden orvos és laikus fejében. De vajon tényleg annyira bűnös a koleszterin?


Fényérzékenységgel járó kórképek

A fényérzékenység többnyire szerzett jelenség, de ritkán öröklött fajtája is előfordul. Jellemzője, hogy az egyén bőre másképp, vagy kifejezettebben reagál a napsugárzásra.


A sztatinok nem biztosítják a hosszú életet

A leggyakrabban felírt gyógyszerek világszerte a sztatinok, melyek kétségtelenül hatásosak, de vajon meghosszabbítják-e az élettartamot? A válasz, még ha meglepő is sokak számára: nem.


Csak semmi pánik – sokan feleslegesen szednek koleszterinszint csökkentőket

Egyesek szerint a vérnyomás és a koleszterinszint küszöbértékeit a Kardiológusok Európai Társasága túlságosan alacsonyan állapította meg, ezért előfordulhat, hogy egészséges emberek fölöslegesen szednek gyógyszert.


Web Design & Development Prowebshop