Baktérium és vírusellenes szerek

Az orvosok régi álma volt, hogy olyan szerek birtokába jussanak, amelyek lenyelve vagy injekció formájában a szervezetbe juttatva a betegséget okozó mikroorganizmusokat elpusztítják.

baktérium, vírus, mellékhatás, vírus | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Ezt az álmot valósították meg a szisztémás fertőzések elleni gyógyszerek, amelyek a mikroorganizmusokat a szervezetben vagy elölik, vagy szaporodásukat gátolják és ezáltal lehetővé teszik a szervezet védekező rendszere révén a szervezetből való kiküszöbölésüket. Gyors hatásuk és viszonylag kevéssé mérgező voltuk ellenére azonban nem szabad ezeket a szereket önkényesen, orvosi utasítás nélkül szedni.

A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy néha Kalmopyrin helyett egy kis torokfájás vagy hőemelkedés esetén 1-1 tabletta antibiotikumot kapkod be a beteg (pl. Maripent!). (A legsiralmasabb dolog antibiotikumot lázcsillapításra használni, mert sokszor a láz még csak nem is fertőzés következménye!) Ennek a gyakorlatnak veszélye abban áll, hogy ha elégtelen mennyiségben és túl rövid ideig szedjük ezeket a szereket, akkor a kórokozó rezisztenssé válik ezekkel a gyógyszerekkel szemben. Amikor tényleg szükség lesz antibiotikumra, a szervezetben levő kórokozó "már ismeri" a vegyületet, és megtanul védekezni ellene. Tehát hatástalan lesz.

A másik veszély, amelyet egyetlen tabletta beszedése is okozhat, az allergiás túlérzékenységi reakció kialakulása. Ha egy antibiotikumra allergiás ember ezt ismételten beszedi, könnyen súlyos bőrkiütések, de akár halálos végű ún. anafilaxiás reakció is kialakulhat. Azok a betegek, akik tudják, hogy gyógyszer- (antibiotikum-) érzékenységük van, az erről szóló tájékoztatót hordják az igazolványukban feltűnő helyen, mert baleset vagy egyéb eszméletlenséggel járó betegség esetén ez a kezelőorvost útba igazítja. A túlérzékenységi reakción kívül a mellékhatások egész sorát válthatják még ki (gyomor-bélpanaszok, fejfájás, halláskárosodás, láz!). Ezek kialakulásának lehetőségével minden tabletta bevétele esetén számolnunk kell, jelentkezésekor azonnal hagyjuk el a szert és keressünk fel orvost.

Antibiotikumok szedésekor a hatás eléréséhez megfelelő vérszint szükséges, megfelelő adagban és ideig kell szedni a gyógyszert, ezért az orvos által elrendelt gyógyszeradagon önkényesen ne változtassunk.

Ha az elsőként választott szer hatástalan, akkor a második gyógyszer kiválasztása a kórokozó kitenyésztésével történik. A tenyésztés történhet vérből, vizeletből, epéből, torokváladékból, székletből, sebváladékból. Ilyenkor laboratóriumi körülmények között egyúttal megvizsgálják, hogy a váladékból kitenyésztett kórokozót mely szer pusztítja el a leghatásosabban. Az ún. "célzott" antibiotikum-kezeléssel javulnak a kezelési eredmények és a terápia kockázata is csökken.

Az idetartozó gyógyszerek természetesen mind vénykötelesek. A baktériumok, rickettsiák és gombák ellen hatásos szereket baktériumokból, ill. penészgombákból, ill. napjainkban már teljesen szintetikusan is, laboratóriumi körülmények között állítják elő.

Az antibiotikumok egy része gátolja a kórokozó sejtfalának képzését, mások a kórokozó anyagcseréjébe beavatkozva a kórokozót elpusztítják. Az antibiotikumokegyik csoportja baktériumölő, másik csoportja csak a kórokozó növekedését gátolja.

Melyek azok a tünetek, allergiás reakciók, szövődmények, amelyek jelentkezésekor hagyjuk abba a gyógyszer szedését és közöljük kezelőorvosunkkal:

  • bőrreakciók legkülönfélébb fajtái (ún. gyógyszerkiütés),
  • súlyos esetben teljes keringésösszeomlás, életet veszélyeztető sokk,
  • szájüregben: szájszárazság, égő érzés, viszketés, nyelv- és nyálkahártya-duzzanat, nyelven jelentkező fekete bevonat,
  • gyomor-bélrendszeri tünetek: émelygés, hányás, hasmenés, vastagbélgyulladás, gombásodás, májkárosodás, zsírszéklet,
  • húgyúti szövődmény: vérvizelés, vesekárosodás,
  • idegrendszeri tünetek: zsibbadás, ideggyulladás, halláskárosodás, hangulatváltozás, görcsök, légzésbénulás,
  • vérképzőszervi elváltozások: fokozott vörösvérsejt-szétesés (hemolízis), vérképző rendszer elemeinek csökkenése (pl. vérlemezke- és fehérvérsejtszám-csökkenés).
2005-06-04 19:32:29
| baktérium, vírus, mellékhatás

Koronavírus körkép 05-28

Több mint 5,7 millión fertőződtek meg a világban az új koronavírussal, a halálesetek száma meghaladta a 357 ezret, a gyógyultaké pedig megközelítette a 2,4 milliót a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.


Egy perces koronavírus teszt?

Izraeli kutatók kifejlesztették és most értékelik azt a tesztet, mely azonosítja az új korona vírus fertőzötteket egy percnél rövidebb idő alatt, 90 %-os pontossággal és drámaian alacsonyabb áron, mint bármelyik egyéb módszer, mely rendelkezésre áll.


Kialakul az immunitás az új koronavírus ellen

A Covid-19 enyhébb lefolyású eseteinek nagyobb részénél kimutattak olyan antitestet, amelynek köszönhetően több hétig tartó immunitás is kialakulhat a vírussal szemben, a párizsi Pasteur Intézet és a Strasbourg-i egyetemi kórház kutatói szerint.


Fürkészek és portyázók

Izrael külföldi titkosszolgálata, a Moszad tetemes mennyiségű felszerelést szerzett be Izraelnek az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezéshez - derül ki abból a belső jelentésből, amelyet a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet közölt.


Hidroxiklorokin UPDATE: a WHO felfüggesztette a klinikai tesztet

Az amerikai sajtó pénteken nagy teret szentelt annak a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmánynak, amely szerint a hidroxiklorokin nevű szernek nincsenek kedvező hatásai a Covid-19-ben szenvedők kezelésénél.


Web Design & Development Prowebshop