Vírusok elleni védekezés és kezelés

A kialakult vírusfertőzések kezelése azért nehéz, mert a vírusok az emberi sejteken (ún. gazdasejteken) belül szaporodnak, ezért bármilyen gyógyszeres beavatkozás a gazdasejtet is károsítja. Az új kutatások eredményeként azonban találtak néhány olyan gyógyszert, amely viszonylag szelektíven hat a vírusokra, és megakadályozza azok szaporodását a gazdasejtben.

Ennek ellenére számos vírus ellen még ma sem rendelkezünk az adott vírusra specifikus gyógyszerrel

A különböző vírus ellenes gyógyszerek különböző módon gátolhatják a vírusok reprodukcióját, és ez alapján külön csoportokba sorolhatóak. Ezen gyógyszerek nagy része vényköteles (ez alól kivételt csak egyes helyi hatású készítmények - kenőcs, gél - képeznek).

Vírusellenes hatóanyagok (a hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek): aciklovir (Virokill, Herpesin, Aciclosan, Virolex, Zovirax, Ciklovir, Telviran, Aciclovir AL), ribavirin (Rebetol, Virazole), ganciklovir (Cymevene), famciklovir (Famvir), valaciklovir (Valtrex), valganciklovir (Valcyte), foscarnet (Foscavir), ritonavir (Norvir), didanozin (Videx), stavudin (Zerit), lamivudin (Zeffix), zanamivir (Relenza Rotadisk), oseltamivir (Tamiflu), nevirapin (Viramun), inozin, pranobex, isoprinosine, indinavir (Crixivan),emtricitabin (Emtriva)

A felsorolt gyógyszerek egy részét csak különleges esetben, fertőző kórházban, főleg HIV fertőzötteknek adják, nem a mindennapi gyakorlatban használatosak

Vény nélkül kapható készítmények:

Aciklovir tartalmú készítmények:

Aciclovir AL krém (aciklovir)
Acyclostad krém (aciklovir)
Herpesin 5% krém (aciklovir)
Telviran 5 % krém (aciklovir)
Virolex 5 % krém (aciklovir)
Zovirax ajakherpesz krém (aciklovir)

Penciklovir tartalmú készítmény: Vectavir 1 % krém (penciklovir)

Tromantadin tartalmú készítmény: Viru-Merz gél (tromantadin)

Epervudin tartalmú készítmények: Hevizos kenőcs (epervudin)

Bizonyos vírus okozta betegségek ellen védőoltással, vakcinációval védekezhetünk. A jelenleg rendelkezésre álló főbb élő vírus ellenes vakcinák: a kanyaró, a mumpsz, a rubeloa, a járványos gyermekbénulást okozó poliovírus (Sabin cseppek), a sárgaláz és a varicella (bárányhimlő) vakcinák. Az inaktívált vakcinák: a Salk vakcina (ugyancsak a járványos gyermekbénulást okozó poliovírus ellen), a hepatitis-A és –B, az influenza A és B a veszettség az RSV és a japán B agyhártyagyulladás ellen védenek.

A védőoltások egy része ma még nem kötelező, de vényre, orvos javaslatra kérhetjük a szert. Egyes betegségeknél, valamint időskorban az egyébként vényköteles gyógyszerhez ingyen is hozzájut a rászoruló (pl. influenza elleni védőoltás).

A vakcinák vénykötelesek. Tájékoztatóul felsorolom a fakultatív védőoltási lehetőségeket:

 • Encepur adult kullancs-encephalitis vakcina (kullancs-agyhártyagyulladás ellen véd)
 • Encepur junior kullancs-encephalitis vakcina (kullancs-agyhártyagyulladás ellen gyermekeknek)
 • Engerix B hepatitis B elleni vakcina (B-vírus okozta májgyulladás ellen véd)
 • Fluarix vakcina (bizonyos influenza vírustörzsek ellen)
 • FSME- Immun Inject . (kullancs-agyhártyagyulladás ellen véd)
 • H-B-VAX II. (B típusú májgyulladás ellen véd)
 • Havrix (A típusú májgyulladás ellen véd)
 • Influenza A elleni adszorbeált oltóanyag (influenza A-vírus ellen véd)
 • Influenza B elleni adszorbeált oltóanyag (influenza B-vírus ellen véd)
 • Influvac (több influenzavírus ellen véd)
 • Vaxigrip (több influenzavírus ellen véd)
 • Twinrix gyermek és felnőtt vakcina (A és B típusú májgyulladás ellen véd)
 • Agrippal S1 vakcina (influenza A és B ellen véd)
 • Vaqta és Vaqta Junior vakcina (A típusú májgyulladás ellen véd)
2006-01-09 23:06:40
| vírus, védőoltás, vakcina, vírusellenes gyógyzserek, aciclovir, ribavirin, ganciklovir, valaciklovir, oseltamivir, foscarnet, ritonavir, pranobexinozin, isoprinosine, indinavir, nevirapin

Koronavírus körkép 05-28

Több mint 5,7 millión fertőződtek meg a világban az új koronavírussal, a halálesetek száma meghaladta a 357 ezret, a gyógyultaké pedig megközelítette a 2,4 milliót a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.


Egy perces koronavírus teszt?

Izraeli kutatók kifejlesztették és most értékelik azt a tesztet, mely azonosítja az új korona vírus fertőzötteket egy percnél rövidebb idő alatt, 90 %-os pontossággal és drámaian alacsonyabb áron, mint bármelyik egyéb módszer, mely rendelkezésre áll.


Kialakul az immunitás az új koronavírus ellen

A Covid-19 enyhébb lefolyású eseteinek nagyobb részénél kimutattak olyan antitestet, amelynek köszönhetően több hétig tartó immunitás is kialakulhat a vírussal szemben, a párizsi Pasteur Intézet és a Strasbourg-i egyetemi kórház kutatói szerint.


Fürkészek és portyázók

Izrael külföldi titkosszolgálata, a Moszad tetemes mennyiségű felszerelést szerzett be Izraelnek az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezéshez - derül ki abból a belső jelentésből, amelyet a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet közölt.


Hidroxiklorokin UPDATE: a WHO felfüggesztette a klinikai tesztet

Az amerikai sajtó pénteken nagy teret szentelt annak a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmánynak, amely szerint a hidroxiklorokin nevű szernek nincsenek kedvező hatásai a Covid-19-ben szenvedők kezelésénél.


Web Design & Development Prowebshop