Ízületi elfajulás (arthrosis)

Az artrózis a mozgásszervi fájdalmak leggyakoribb oka, ugyanis az ízületek kor előrehaladtával járó elfajulása az egyik legelterjedtebb, ízületeket érintő megbetegedés. A fájdalom és a mozgáskorlátozottság egyaránt megkeserítheti az idősebb emberek az életét. Annak érdekében, hogy az artrózist a gyulladásos ízületi megbetegedésektől elkülönítsük, a degeneratív ízületi betegségek közé soroljuk.

ízületi kopás, non-steroid, nem-szteroidok, Cox2 gátlók, artrózis, arthrosis | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Az ízületi elfajulás kialakulásában szerepet játszanak genetikai tényezők, az ízületek károsodása és hajlamosító faktorok pl.: bizonyos foglalkozások, elhízás.

Az öregkori ízületi elfajulás az ízületi hártyák alatt levő vaskos, rugalmas porcállományban zajlik. Mivel a porcszövet anyagcseréje az életkor haladásával arányban lelassul és a porcszövetet képező rostok zsugorodnak, nedvességtartalmuk csökken, a porcállomány megvékonyodik, és csökken a rugalmasság. Ha túlterhelés, pl. elhízás, nehéz fizikai munkai foglalkozási ártalom miatt a porc fokozott mértékben fajul el, akkor a fölötte levő ínhártya vagy kötőszövet is gyulladásba jöhet. Ilyenkor az ízület nemcsak ropog és fájdalmas, hanem a beteg lázassá, a megfelelő testtájak duzzadttá és pirossá is válhatnak. Ez már nem artrózis, ez már arthritis.

Az időskori ízületi elfajulás kezelése: fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, az ízület kopását késleltető, regenerálódását elősegítő szerek, pl.: glukózamin (Dona), kondroitin-szulfát (Condrosulf), hialuronsav nátrium só (Hyalgan), majd a heveny gyulladások lezajlása után meleg fürdők, iszappakolások, fizikoterápiás eljárások (rövid hullám, hisztamin stb.) alkalmazása. Különösen eredményes a kezelés, ha még némi testsúlycsökkentés is kíséri. Az elhízás és a mozgásszegénység az ízületek legnagyobb ellensége.A mozgásszervi betegségek kezelésében a gyógytornának jelentős szerepe van.

Sokszor segítenek a gyógyfürdők, de nem veszélytelenek, mert többlet terhet ró a szívre és a vérkeringésre, ezért fürdőkúra előtt mindig kötelező kikérni az orvos tanácsát. A váll-, csípőizületi, térdízületi artrózis kitűnő eredménnyel kezelhető ízületi protézis beültetéssel, mely megváltoztatja a beteg életminőségét, és tartósan megszünteti a panaszokat.

2005-04-09 12:31:56
| ízületi kopás, non-steroid, nem-szteroidok, Cox2 gátlók, artrózis, arthrosis

Web Design & Development Prowebshop