Reumatoid artritisz (RA)

20-40 év közöttiek betegsége. Noha a betegség okát mindmáig biztosan nem ismerjük - bár sok jel szól amellett, hogy autoimmun eredetű-, gyógyítása és gondozása terén jelentős sikereket könyvelhetünk el.

reumatoid artritisz, RA, reumás artritisz, reumás ízületi gyulladás, PCP | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A betegség lappangva kezdődik, első jele általában a kézujjak végperceinek duzzanata, fájdalmassága, merevsége. A fájdalmasság miatt a beteg ezt az ízületét nem használja, ezért az megmerevedik és a hozzá tartozó izmok elvékonyodnak, sorvadnak. Néha az ujjak elgörbülnek, kihegyeződnek és jellegzetes torz kéztartás fejlődik ki. A folyamat sok esetben itt megáll, de sajnos nem mindenkinél. Az ízületmerevedés több ízületre, gyakran nagy ízületekre is ráterjedhet, amelyek aztán kezelés nélkül megmerevednek és nagyfokú mozgáskorlátozottságot vagy éppenséggel mozgásképtelenséget okoznak. Éppen ezért a reumatoid izületi gyulladásban szenvedő beteg mozgásképességének megőrzéséhez a háziorvos, a reumatológus szakorvos és a beteg közös erőfeszítésére van szükség.

A különböző gyógyszeres, fürdő- és tornakezelés mindig lassítja, sőt legtöbbször megállítja a betegség progresszivitását, a betegnek évekig vagy akár évtizedekig állandó gondozásban, kezelésben részesülnie. Az elmerevedett ízületeket lehet ízületi protézissel műtéti úton helyettesíteni, és így a mozgásképességet helyreállítani.

Sok segítséget kapnak az ilyen betegek az úgynevezett önsegélyező kluboktól, amelyekben rendszeresen találkoznak, kicserélik tapasztalataikat, segítenek egymáson.

Ízületi gyulladás esetén használatos gyógyszereket a következő csoportokba sorolhatjuk:

  • Fájdalomcsillapítók
  • Gyulladáscsökkentők (nem-szteroid és szteroid)
  • Bázisterápiás szerek (ha az immunrendszer működési zavara a hangsúlyos)
2005-05-23 18:48:38
| reumatoid artritisz, RA, reumás artritisz, reumás ízületi gyulladás, PCP

Web Design & Development Prowebshop