Szívritmuszavarok

Az emberi szív nyugalmi helyzetben szabályos ritmusban 60-80-szor húzódik össze percenként, ez biztosítja a keringést és ezzel a szövetek oxigénellátását.. Idegesség, érelmeszesedés, szívizomgyulladás, gyógyszer vagy egyéb méreghatás következtében a szív ritmusa eltérhet a normálistól, a legkülönfélébb ritmuszavarok jöhetnek létre.

szívritmuszavar, aritmia, 24 órás EKG, Holter monitor, defibrillátor, ICD, pacemaker, gyógyszer, szívritmuszavar | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A ritmuszavarok lehetnek átmeneti jellegűek és tartósak.

Az átmeneti ritmuszavarok mögött legtöbbször nincs szívbetegség, hanem a vegetatív idegrendszeri zavarok következménye, enyhe nyugtatóval vagy spontán, kezelés nélkül is szűnnek. A tartósan ritmustalan (arrhythmiás) szívműködés a szívizom működését rontja, idő előtti kifáradásához vezet, ezért a normális szívritmust lehetőleg vissza kell állítani.

A legtöbb ritmuszavar diagnosztikája rendkívül bonyolult, speciális technikai felszerelést, szakértelmet igénylő feladat, ezért a szívritmus beállítását kardiológus, gyakran fekvőbeteg intézetben végzi.

A 24 órás EKG - Holter monitor - amelyet a betegre rögzítenek 24 órán keresztül rögzíti a beteg EKG-ját. A beteg jelezni tudja az általa észlelt ritmuszavarokat, amelyek fellépésének idejét a gép rögzíti. A Holter monitort a betegről levéve a számítógép kiértékeli az eredményt. Ez a készülék igen sokat segít a ritmuszavarok pontos diagnózisának felállításában.

Ismeretlen eredetű eszméletvesztés esetén is néhány másodperces ritmuszavar állhat a háttérben. Ez az a betegség, ahol pl. a szívritmus-szabályozó (pacemaker) beépítése indokolt. Már nagyon sokféle pacemaker létezik, van, amelyik akkor lép működésbe, amikor a "sajátja" kihagy, mások életet veszélyeztető kamrai fibrilláció esetén defibrillálnak (ICD), ez, amit a filmekben gyakran látunk, amikor áramütéssel próbálják meg a szívet visszavezetni a normál, szinusz ritmusba. Az úgynevezett biventriculáris pacemakert akkor alkalmazzák, ha a pitvar és a kamra aszinkronban van.

Újabban a kóros ingerkötegek szívkatéteren keresztüli átvágásával is sikerült egyes ritmuszavarok esetén eredményt elérni.

A ritmuszavarok más típusában a szív oxigénhiánya a kiváltó ok (angina, szívinfarktus), és a betegség kórjóslatát is a szív koszorúereinek állapota határozza meg.

A ritmusszabályozó gyógyszerek természetesen mind vényre kaphatók: Chinidinum sulfuricum, Chinidin retard, Palpitin-PP, Neo-Gilurytmal, Ritalmex, Propafenon Pharmavit, Propafenon AL, Rythmonorm, Cordarone, Amiohexal, Amiokodrin, Sedacoron.

2005-05-17 19:48:45
| szívritmuszavar, aritmia, 24 órás EKG, Holter monitor, defibrillátor, ICD, pacemaker, gyógyszer

Klinikai vizsgálatok a Covid-19-járvány idején (Európa, Magyarország)

Jelenleg 500 felett van a Covid-19 betegség gyógyszeres kezelését célzó klinikai vizsgálatok száma a világban. Sok olyan, más betegségekre használt gyógyszert vizsgálnak, amelyek hatékonyak lehetnek az új koronavírus ellen is.


Megvan a vírust blokkoló lehetséges ellenszer?

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere - állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában. Olvassák el kapcsolódó cikkeinket is!


A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.


Három-négy hónap, míre a koronavírus vakcinát embereken tesztelhetik.

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este a (WHO) vezető kutatója.


Web Design & Development Prowebshop