Vizenyő (ödéma)

Az ödéma a szövetközti folyadék felszaporodása

vizenyő, folyadákgyülem, vízhajtó, diuretikum, kálium, vizenyÅ‘ | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Szervezetünknek jelentős része a szövetekben és a keringésben található víz. Ebben a vízben vannak oldva meghatározott koncentrációban a részben testben lévő, részben a kintről bejuttatott sók. A só- és vízháztartás egyensúlya bonyolult hormonális szabályozó rendszer következménye. E rendszerek meghibásodása túlzott vízfelszaporodáshoz vagy kiszáradáshoz vezethet.

A vizelethajtók elsősorban só-hajtók, azaz a konyhasót ürítik ki a szervezetből, ezt követi a víz, tehát nem "vízhajtók". A konyhasóbevitel megszorítása viszonz fontos.

A vizenyő jelentkezhet testszerte, de körülírt területen is. A testszerte jelentkező, alsó végtagokon szimmetrikusan induló, nem fájdalmas vizenyő az esetek legnagyobb részében szív eredetű, a szívelégtelenség egyik jele. Ágyban fekvő embernél a gravitációnak megfelelően ez először nem a végtagokon, hanem a keresztcsonttájon jelenik meg. A folyamat előrehaladtával, kezeletlen esetben az alsó végtagi ödéma (vizenyő) a has bőrén is megjelenik. Később a hasban és a mellkasban is folyadékgyülem jelentkezhet. Alsó végtagi, főleg lábboltozati statikus ok, főleg nyári melegben, a boka körüli duzzanat kiváltója lehet.

Táplálkozási hiány illetve egyes szérumfehérjék csökkenése, az ún. hipoproteinemia révén szintén a lábak majd a lábszár szimmetrikus duzzanatát idézi elő. A pajzsmirigy csökkent működése, a hipotireózis ún. mixödéma létrejöttéért felelős. Ilyenkor testszerte duzzadt, tésztatapintatú lesz a bőr.

Az emlő rosszindulatú daganatának eltávolítása után, ha a hónalji nyirokcsomókra is kiterjedt a műtét, a nyirokkeringés zavara miatt az azonos oldali felső végtag állandóan duzzadt maradhat, ezt hívják nyiroködémának (limfödéma). Bármely helyi gyulladás a bőrön a környezet duzzanatával járhat.

Legveszélyesebb és azonnali véralvadásgátló kezelést igényel, ha mélyvénás trombózis alakul ki a végtagon. Ez csak az egyik alsó végtag hirtelen kialakuló, fájdalmas duzzanatával jár. A végtag kályhacsőszerűvé válik. A térdhajlati Baker- ciszta utánozhatja a mélyvénás trombózist.

Idegrendszeri betegségek - főleg a féloldali bénulással járó kórképek esetén a béna oldal ödémássá válhat. A vesebetegségek szemkörüli ödémával járnak, de legtöbbször helyi gyulladásos folyamatok állnak az ilyen tünetek hátterében. Májbetegeken több okból is kialakulhat vizenyő. Fehérjehiány, illetve az ún. portális keringés zavara miatt hasi folyadékgyülem (ascites) alakulhat ki.

Vizelethajtók

A vizelethajtókat leggyakrabban szíveredetű vizenyő (ödéma) megszüntetésére használjuk. Azonban az enyhébb vízhajtók az érben lévő folyadék volumenének csökkentése révén vérnyomáscsökkentésre is alkalmasak, sok kombinált vérnyomáscsökkentő alkotórészei.

Vízhajtók csak vényre kaphatók, orvosi javaslatra. Miután a vízhajtók szedése mellett gyakran jelentkezik fáradtság, nagyon sokszor a betegek maguktól elhagyják. Ezt ne tegyük, mert sokat árthatunk magunknak. Még egy tévhitre szeretném felhívni itt a figyelmet: a vízhajtó szedése inkább fokozott folyadékbevitelt igényel, semmint szomjazást: ha nem jut elég folyadék a szervezetbe, a gyógyszer sem képes kifejteni a hatását, valamint kiszáradáshoz vezethet.

Bizonyos vizelethajtók hatásukból adódóan kálium hiányt eredményeznek (szájszárazság, szomjúságérzés, szívritmuszavar, kedélyállapot változás, izomgörcs és fájdalom, hányinger, hányás, fáradékonyság, gyengeség), ezért szedésük idején kálium pótlás szükséges. Bármilyen okból is szed valaki tartósan vízhajtót, miután az beleavatkozik a szervezet sóháztartásába, időszakosan a szérum elektrolit szintjének (nátrium, kálium) ellenőrzése szükséges. Vízhajtók csak vényre kaphatók, orvosi javaslatra.

Hazánkban forgalomban levő vízhajtók: KÁLIUMPÓTLÁST IGÉNYLŐ VÍZHAJTÓK: Hypothiazid, Brinaldix, Hygroton, Indapamid-Chinoin, Pretanix, Furon, Furosemid, Furosemid AL, Furosemid Pharmavit, Furosemid-ratiopharm, Uregyt,

KÁLIUMPÓTLÁST NEM IGÉNYLŐ VÍZHAJTÓK: Aldacton, Huma-Spiroton, Spirolon, Spiron, Triamteren Pharmavit, Verospiron, Amilorid Comp Pharmavit, Amilozid-B, Co-Amilozid

Néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer már eleve vizelethajtóval van kombinálva, ilyenek például: Atenolol Comp, Blokium Diu, Co-Renitec, Renitec+, Ednyt HCT, Enap-HL, Inhibace Plus, Lotensin HCT, Viskaldix , Diovan HCT, Concor5+, Coverex comb., Accuzid, Noliprel, Pritor+, Hyazaar, Coaprovel, Atacand

A kálium pótlásra szedhető készítmények ugyancsak vénykötelesek: Kalium durules 1 g tabletta (kálium-klorid), Kalium-R tabletta (kálium-klorid), Kaldyum retard kapszula (kálium-klorid)

2005-05-17 19:51:20
| vizenyő, folyadákgyülem, vízhajtó, diuretikum, kálium

Az ételek kaliumtartalma csökkenti a stroke kockázatát

Nem csak a táplálékban lévő nátriumfelesleg emeli a vérnyomást és a szív-keringési kockázatot. A káliumhiány is oka lehet a magasvérnyomásnak és rizikótényezője az agyvérzésnek egy meta-analízis szerint, mely a brit orvosi újságban (BMJ) jelent meg. Ezért az Egészségügyi világszervezet (WHO) nem rég ajánlást adott ki a káliumbevitel fokozása érdekében.


Web Design & Development Prowebshop