Fejfájás

A leggyakoribb panaszok egyike. A fej bármely részére lokalizálódhat, de az esetek többségében homlok-, halánték- vagy tarkótáji a fájdalom. A fejfájás az emberek döntő többségénél egyszerűen ideges eredetű (depresszió), de előfordul, hogy a szemnyomás fokozódás (glaucomás roham), a szem töréshibája, rossz szemüveg, a nyaki gerincoszlop megbetegedése, agyvelő vagy agyhártyagyulladás, agydaganat vagy egyszerűen "csak" láz váltja ki.

fejfájás, migrén | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Ha valakinek tartós fejfájása van, a fejfájás szokatlan erővel, vagy szokatlan helyen jelentkezik, akkor célszerű orvost felkeresni. Ha az orvosi vizsgálat szerint nincs szervi oka a fejfájásnak, enyhe nyugtatószerek vagy alkalmanként egy-egy fájdalomcsillapító tabletta általában elég a panaszok megszüntetésére. Magas láz, fejfájás és hányás esetén - főképpen, ha felnőttről van szó - feltétlenül orvosi segítséget kell igénybe venni

Pszichés feszültség okozta, úgynevezett "tenziós" fejfájás. Kimutatható ideggyógyászati góctünetekkel nem kísérik, rendszerint a koncentrálóképesség zavarával jár. Fájdalomcsillapítón kívül relaxáció, meleg fürdő segíti a panaszok enyhítését. A depresszióhoz társuló fejfájás már ébredéskor jelentkezik, kezelése a depresszió kezelése.

Halmozott fejfájásos rohamok jelentkezhetnek férfiakon. Ezt a típust cluster fejfájásnak nevezzük. Ez is féloldali, a fájdalom szemkörüli, orrfolyás, orrdugulás, a szem kivörösödése kíséri. Főleg éjjel jelentkezik, csak 1-2 órán át tart. A migrénhez hasonlóan alkohol, ételek, stressz válthatja ki. Csünghet a szemhéj, a szembogár szűk, a szemgolyó kidülledhet. Terápiásan a szerotoninra ható sumatriptan, ergotamin, sőt lítium, prednisolon is szóba jön. Ezek mind vénykötelesek.

Óriássejtes érgyulladás a halántéktáji artéria megbetegedése, lázzal, fogyással, izületi gyulladással, magas vérsejtsüllyedéssel jár együtt a fejfájás. Kezeletlen esetben vakság kialakulásához vezethet. Valószínűleg immun mechanizmussal jön létre. Szteroiddal kezelik.

Koponyasérülések után gyakran alakul ki agyrázkódás jelei nélkül is fejfájás, ami végül magától múlik Ez a már említett fájdalomcsillapítókkal jól szüntethetők. Agydaganatok is okozhatnak fejfájást. A magas vérnyomás, az agyi erek elmeszesedésének következménye is fejfájás lehet. Ebben az esetben a vérnyomás rendezése révén válik a beteg panaszmentessé. Hirtelen kezdődő, igen éles fejfájás esetén fiatalembernél koponyaűri vérzésre is kell gondolni. Az agyburok és szövet gyulladásának, a meningo-enkefelitisznek is vezető tünete. Vannak emberek, akiknek köhögés, tüsszentés vált ki fejfájást. Ezt non-szteroiddal, pl. ibuprofennel is lehet szüntetni.

A migrén rohamokban jelentkező, rendszerint féloldali, lüktető fejfájás, melyet "előjelző" tünetek vezethetnek be. Bár létrejöttéről részismereteink vannak, oka határozottan nem tisztázott. Kialakulásában szerepet játszhat az agyi keringés öröklött működészavara. Erre utal a családi halmozódás. Kialakulásában szerepe lehet az idegrendszer működésében központi szerepet játszó neurotranszmitter szerotoninnak. Ezért hatásosak gyakran az e rendszert befolyásoló, egyébként antidepresszánsként használt szerek. Bármely életkorban jelentkezhet, bár leggyakoribb 10-20 éves korban és főleg nőkön, 50 éves kor felett a tünetek rendszerint enyhülnek, vagy elmúlnak.

A fejfájást rossz hangulat, nyugtalanság, étvágytalanság előzheti meg, majd látászavar jelentkezhet. Lehet féloldali, a homlok-, ill. a halántéktájra lokalizálódó fájdalom, de kiterjedhet az egész fejre is. Ugyanannál a betegnél a roham általában hasonló lefolyású. Hányinger, hányás, fénykerülés kísérheti. Néha neurológiai góctüneteket, zsibbadást, izomgyengeséget, ügyetlenséget is találunk . A beteg végtagjai hűvösek, kerüli az embereket. A fejtetői artériák fokozott lüktetése is észlelhető a roham alatt, amely általában néhány órától akár néhány napig is tarthat.

A migrénesek rendszerint ismerik a betegségüket, sőt néha azt is, hogy mi váltja ki a rohamot. Például túlzott alkohol- vagy éhgyomri feketekávé vagy csokoládéfogyasztás, a légköri viszonyok hirtelen változása, túl hosszú alvás, székrekedés, menstruáció előtti állapot, gyógyszeres fogamzásgátló, fájdalmas élmény stb. Ha jönnek a jósló tünetek, látási érzékletek (pl. cikk-cakkos vonalak, tűzijátékszerű villódzó csillagok vagy gömbök, színes, hullámzó tenger látása), gyakran sikerül magát a rohamot valamilyen migrén elleni szerrel megelőzni. Egyes migrénes betegek rohamainak gyakoriságát, súlyosságát és időtartamát is lehet gyógyszer segítségével csökkenteni.

A speciálisan migrén ellen adható készítmények vénykötelesek. Ergot-alkaloid tartalmú gyógyszer a Kefalgin drazsé. Szerotonin-antagonisták: sumatriptan (Imigran), naratriptan (Naramig), zolmitriptan (Zomig), rizatriptan (Maxalt), eletriptan (Relpax). Egyéb migrén elleni készítmények: Sandomigran, Divascan, Vasalgin, Migpriv). Máskor az egyébként vérnyomáscsökkentőként bevált kalcium antagonistákat vetik be eredményesen migrénben. Hányinger, hányás miatt célszerű végbélkúppal a szükséges fájdalomcsillapítót bejuttatni.

Enyhébb fejfájás esetén jó eredménnyel lehet használni a vény nélkül kapható acetilszalicilsav, paracetamol, aminofenazon tatalmú készítményeket (pl Algopyrin, Qurelin, Rubophen, Miralgin, Aspirin stb.) Részletesen lásd láz és fájdalomcsillapítók fejezetben.

2005-06-02 19:14:33
| fejfájás, migrén

Másnapos?

Néhány pohárral többet iszunk, és másnap kínzó fejfájásra, rosszullétre ébredünk.


Ciklikus hányás szindróma

A ciklikus hányás szindrómát súlyos hányási rohamok jellemzik, melyeknek nincs nyilvánvaló oka. Az egyes epizódok órákig, vagy napokig tarthatnak, és tünetmentes időszakokkal váltakozhatnak.


Minden, amit a migrénről tudni kell

A migrén visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely általában a fej egyik oldalát érinti, de lehet néha kétoldali. A fájdalom hirtelen kezdődik; megelőzőleg vagy egyidejűleg látási, idegrendszeri vagy gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkezhetnek


Nyári fejfájás

A nyár legzavaróbb tényezője sokak számára nem a narancsbőr, hanem a fejfájás. A hőmérséklet emelkedésével nő az esély a lüktető fejfájásra is. Az alábbiakban néhány megoldást kínálunk elmulasztására.


Ellenanyag kezelés a migrén megelőzésére

Jelentősen csökkentheti a migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát egy ellenanyag alapú kezelés, amelyet a migrénes rohamok megelőzésére fejlesztettek ki.


Web Design & Development Prowebshop