Gyógyszerallergia

Egyes gyógyszerek vagy a gyógyszerekből a szervezetben keletkező bomlástermékek kellemetlen vagy akár életveszélyes túlérzékenységi reakcióhoz, allergiához vezethetnek. E jelenségre rendszerint akkor kerül sor, ha a beteg nem az első alkalommal, hanem másodszor vagy rendszeresen szedi ugyanazt a gyógyszert.

gyógyszerallergia, viszketés, bőrpír, csalánkiütés, bÅ‘rpír | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Gyógyszer-túlérzékenység lehetőségére a következő tünetek hívhatják fel a figyelmet:

  • bőrviszketés, kisebb vagy nagyobb bőrfelületen, esetleg az egész testen jelentkező bőrpír, csalánkiütés, kisebb-nagyobb hólyagok képződése,
  • szem körüli vizenyős duzzadás, kötőhártya-gyulladás, orrfolyás,
  • rekedtség, fulladásos roham,
  • gyomortáji fájdalom, hányás, hasmenés,
  • szívdobogás, lüktetés a fejben,
  • hidegrázás, láz, szorító szívtájéki fájdalom
  • és egyes súlyos esetekben vérnyomászuhanással, elsápadással, hideg verejtékezéssel járó vérkeringési sokk.

Ha valaki egy-egy gyógyszer bevétele után a felsorolt tünetek valamelyikét észleli magán, hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon orvoshoz annak eldöntése céljából, hogy szedheti-e tovább a gyógyszert, vagy sem. Ha pedig már bármely orvos egy ízben megállapította, hogy valaki érzékeny egy gyógyszerrel szemben, akkor hordjon magánál pl. a személyi igazolványában, feltűnő helyen, lehetőleg orvosi igazolást arról, hogy milyen gyógyszerrel szemben áll fenn allergiás túlérzékenysége. Ha ilyen papírral nem rendelkezne, de tudomása van allergiás túlérzékenységéről, közölje ezt az orvossal.

Külön fel kell hívni a figyelmet a következőkre: ha valaki több hatóanyagból álló, ún. kombinált gyógyszert szed és az vény nélkül kapható, akkor előzőleg meg kell győződni arról, hogy nem áll-e fenn túlérzékenység (gyógyszerallergia) valamelyik hatóanyaggal szemben. Ezért soroljuk fel a részletes gyógyszerismertetéskor az összetett hatóanyagú gyógyszerek komponenseit.Idioszinkráziának nevezik a gyógyszerrel szembeni szokatlan reakciókat, pl. köhögés, súlyos hasmenés, stb., ahol a mechanizmus rendszerint nem allergiás. Ezt a jelenséget a gyógyszer lebontásakor keletkező különleges vegyület okozza, vagy egyéni különleges receptor miatt jelentkezik a szokatlan válasz.

2005-06-02 18:24:03
| gyógyszerallergia, viszketés, bőrpír, csalánkiütés

3 bevált házi megoldás napallergiára

A nyári napsugarak megérkezésének sajnos nem mindenki tud egyformán örülni. Az aki napallergiától szenved, és a meleg megérkezésével azonnal pöttyök jelennek meg a bőrén is, biztos, hogy kicsit kevésbé várta a jó időt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel a napallergia tünetei enyhíthetőek, így a napallergiások is élvezhetik a nyarat.


Hogyan csillapítja a vakarózás a viszketést?

Azt mindenki tudja, hogy a vakarás enyhíti a viszketés okozta kellemetlenséget, de azt nemigen, milyen fiziológiai folyamatok állnak a háttérben.


A női bajokról

Nyáron és azt követően is gyakorta keresték fel a nők a nőgyógyászati vagy bőrgyógyászati szakrendeléseket panaszukkal, mely leggyakrabban ágyéki viszketés, égés, a hüvelyből váladékozás, folyás. Gyakran idült fertőzésről van szó


A viszketés

Ha viszketünk, akkor először mindig el kell dönteni, hogy mi okozza, tehát végig kell gondolni alaposan, hogy a tünet jelentkezése előtt milyen ételeket fogyasztottunk, milyen gyógyszereket vettünk be, volt-e lázas betegségünk.


Ételallergia

A táplálékkal szembeni rejtett túlérzékenységi reakciók nehezen megállapítható betegségek. A klasszikus tünetek mellett, mint a csalánkiütés, a viszketés, az ekcéma, kiütések, nem jellemző reakciók is előfordulhatnak, például asztma, orrfolyás, melléküreg-gyulladás, hányás, hasmenés, irritált bél, fertőzésekkel szembeni fogékonyság, migrén vagy magatartásbeli változások.


Web Design & Development Prowebshop