Gyógyszerszedés terhességben

A legtöbb, terhesség idején szedett gyógyszer a méhlepény közvetítésével átjuthat a magzat vérkeringésébe, és ott átmeneti vagy maradandó károsodást okozhat. Nem árt tehát, ha minden fogamzóképes korban lévő nő tudatában van annak, hogy egyes gyógyszereknek esetleg magzatkárosító hatásuk van.

gyógyszer, terhesség, magzat | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Az a nő pedig, aki tudja, hogy terhes, vagy akinek alapos gyanúja van rá, ezt feltétlenül közölje kezelőorvosával! Az orvos ugyanis csak a megfelelő tájékozottság birtokában tudja megóvni a magzatot a gyógyszer okozta ártalomtól.

De a terhes nőnek általában semmi oka sincs arra, hogy magzatának egészségéért rettegjen akkor, ha - még nem tudva terhességéről - gyógyszert szedett volna. Szerencsére ugyanis csekély azoknak a gyógyszereknek a száma, amelyek a terhesség idején - különösen annak első három hónapjában - magzati ártalmat okozhatnak. (Ilyenre csak bizonyos hormonkészítmények és a sejtosztódást gátló szerek használata mellett kerül viszonylag gyakran sor.) Tehát a gyógyszerek elsöprő többsége nem okoz magzatkárosodást. Egyébként éppen e veszély kizárása érdekében van szükség az új gyógyszer törzskönyvezése, forgalomba hozatala előtti hosszantartó és költséges állatkísérletekre, valamint emberen történő hosszú távú megfigyelésre.

Fontos viszont, hogy a vény nélkül kapható láz és fájdalomcsillapítók többsége magzati károsodást okozhat, ezek szedését terhessgben lehetőleg kerülni kell.

2005-06-02 18:31:15
| gyógyszer, terhesség, magzat

Web Design & Development Prowebshop