Alacsony vérnyomás (hypotensio)

A normális vérkeringés fenntartásához nagyon sok tényező járul hozzá. A vérnyomás zuhanását észleljük, pl. vérvesztés, szívinfarktus, aneurysma ruptura, mérgezések, fertőző betegségek toxinjai, bizonyos gyógyszerek túladagolása során. Ezek életet veszélyeztető állapotok, azonnali kórházi, sőt gyakran a kialakuló sokkos állapot miatt, intenzív osztályos kezelést igényelnek. A nagyfokú vérnyomásesés hamar okoz eszméletlenséget, az agy vérellátásának csökkenésével.

alacsony vérnyomás, hipotenzió | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A szívritmuszavarok is a keringés leállását okozva a vérnyomás gyors zuhanását okozhatják.

Az alacsony vérnyomás lehet pszichés eredetű. Ilyen esetekben a probléma orvosi rendelvényre és ellenőrzés mellett szedhető feszültségoldókkal kezelhető. Bár nem betegség, de kellemetlen, rossz közérzetünk okozója lehet az időjárással összefüggő alacsony vérnyomás. Amennyiben nincs ellenjavallata, közérzetjavító lehet vérnyomásemelő cseppek vagy tabletta.

Vény nélkül kapható készítmények: Sympathomin csepp (oxedrin)

Vényköteles készítmények: Gutron 1%-os csepp, 2 .5mg-os tabletta, 5 mg-os injekció (midodrin); Epherit tabletta (efedrin)

2005-04-09 11:27:39
| alacsony vérnyomás, hipotenzió

Alacsony vérnyomás - Nem betegség, csak tünet

Reggeli fáradtság, gyenge teljesítő- és koncentrálóképesség, szédülés, ürességérzet a fejben, alvászavarok, fokozott ingerlékenység, a végtagok hűvössége. Mind-mind olyan apróbb "kellemetlenség", amely hosszú távon az életminőséget és az életkedvet csorbíthatja.


Ortosztatikus hipotenzió

Az ortosztatikus hipotenzió az álló testhelyzetben kialakuló nagyfokú vérnyomásesés, ami az agyi vérellátás csökkenéséhez és ájuláshoz vezet.


Alacsony vérnyomás

A kórosan alacsonynak számító vérnyomás okozta panaszokkal is egyre gyakrabban keresik fel a páciensek a szakorvosokat. A vérnyomás az az érték, amely jelzi, hogy a szív bal kamrájának összehúzódásakor eljut-e a szükséges vérmennyiség a főverőerekbe. A keringő vér nyomása, ereje változik az erekben, a szív összehúzódása, elernyedése következtében.


Veszélyes az alacsony vérnyomás?

A magas vérnyomás egyértelműen károsan hat az egészségre, ezt sokan tudják, de kevésbé ismert az a tény, hogy veszélyt jelenthet a túlságosan alacsony vérnyomás is.


Web Design & Development Prowebshop