Elhízás, fogyókúra

Az elhízás a szervezet túlzott zsírfelhalmozása. A testsúly szabályozásában fontos szerepet játszik a leptin nevű hormon, mely a bőr alatti zsírszövetben képződik, és agyi receptorokhoz kapcsolódva szerepe van a jóllakottság érzés kialakulásában. A leptin áttételesen a szervezet anyagcseréjét is szabályozza.

elhízás, fogyókúra, BMI, fogyasztó szerek | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A túlsúlyosság mértékére egy viszonypár használatos, mely a testsúlykilogramm osztva a magasság négyzetével: ez a BMI (Body Mass Index). Kóros, ha 25 felett, kezelendő, ha 30 felett van.

Hátrányban vannak a már gyermekkorban elhízottak, mert több zsírsejtjük van, és ezek száma felnőtt korban már nem csökkenthető, csak a sejtekben lévő zsír mennyiségét lehet redukálni. Az elhízás fáradékonyságot, aluszékonyságot, nehézlégzést, éjjeli légzéskimaradást (alvási apnoe) okozhat, nem beszélve az izületi panaszokról. Szerepe van a magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség kialakulásában is.

Az elhízás okai:

 • Az örökletes tényezők szerepe a legjelentősebb
 • Pszichés eredet: bulimia nervosa (zabálás, habzsolás) az érintettek nem mindig kövérek, mert nagy mennyiségű étel elfogyasztása után önhánytatással, hashajtással, vízhajtással, fokozott fizikai terheléssel eltávolítják a felvett kalóriát. Pszichoterápiával, antidepresszánssal kezelhető.
 • Gyógyszerek: fogamzásgátlók, szteroidok, antidepresszánsok
 • Hormonális okok: az agyalapi mirigy betegségei, polycisztás petefészek szindróma, endokrin betegségek pl. Cushing -kór, egyéb hormonzavarok, inzulinnal kezelt cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés
 • Agykárosodás (sérülés, agyvérzés után)

Fogyókúra

A fogyókúrának sokféle módja van. A szervezetnek egy bizonyos kalóriamennyiségre szüksége van ahhoz, hogy napi működését fenntartsa. Ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, a tárolt zsír elég, hogy pótolja a hiányt, ez pedig fogyást eredményez.

A fogyás másik lehetséges módja a kalóriaszükséglet emelése, testmozgás által. A testmozgáskor a szervezet több kalóriát éget el. Ha több kalória ég el, mint amennyit beviszünk, a testsúly csökken. A diéta és a testmozgás kombinációja a legjobb fogyókúra.

Fogyasztó gyógyszerek

Az étvágy ellenőrző központja az agyban van. Néhány gyógyszer csökkenti az étvágyat az éhségközpont befolyásolásával. A fogyasztószerek segítenek a diétázóknak, azzal, hogy az éhséget elnyomják. Akkor hatásosak, ha diétával és testmozgással párhuzamosan szedik, de a diétát és a testmozgást nem helyettesítik. Ha nincs akaraterőnk a fogyáshoz, nem is fog sikerülni. A hosszútávú testsúly kontroll életmódváltozást és az egész életen át tartó evési szokásokat igényel. Az étvágycsökkentők használatát rövid időre szánják, amíg az evési szokások és az életmód változása bekövetkezik.

A fogyasztó tabletták csak vényre kaphatók, az orvosi utasítástól eltérő szedésük súlyosabb következményekkel járhat, mint maga az elhízás. Fogyókúra esetén a diéta miatt kialakuló hiányállapot pótlására a vitaminok, nyomelemek és vaskészítmények alkalmasak és szükségesek.

A sibutramine (Reductyl) növeli az étkezést követő teltségérzést, és a szervezet alapanyagcseréjét. Mellékhatásai vérnyomásemelkedés, szapora szívműködés, izzadás, szájszárazság, álmatlanság.

Az orlistat (Xenical kapszula) a fentiektől eltérő úton fejti ki hatását, közvetlenül a bélben. Gátolja a zsírbontó enzimeket, így a táplálékkal az emésztőrendszerbe kerül zsírok nem tudnak lebomlani és felszívódni. Mellékhatásai főként emésztőrendszeriek (zsíros-olajos széklet, gyakoribb székelés, erős székelési inger).

A fogyókúra alapelvei

 • kalória bevitel csökkentése, változatos, mindenféle tápanyagot egyenlő mértékben tartalmazó ételekkel
 • pszichés vezetés
 • a súlycsökkenés ne legyen heti 1- 1 kg-nál több
 • gondoskodjunk a megfelelő vitamin és nyomelem- bevitelről
 • mozgás
 • sebészi beavatkozás csak nagyon- nagyon kövérek esetén kell, erre szakosodott centrumokban.
2019-08-13 18:32:47
| elhízás, fogyókúra, BMI, fogyasztó szerek

Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a nők szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.


Karácsonyi kalória stop

A karácsony a szeretet és az ajándékozás mellett a plusz kilókról is szól, ezeket legyintve az ünnep számlájára írjuk, és már fogalmazzuk is az új évi fogadalmakat - mit és hogyan eszünk majd az újévben.


Ajándékozási ötletek fogyókúrázóknak

Ha a szeretteink közül valaki éppen fogyni próbál, biztosan segíteni akarunk neki. Jó alkalom erre a karácsony, de ha nem figyelünk az ajándékra, árthatunk is vele.


Elhízás

Az egészséges ember normális testsúlya annyi kg-nak vehető általában, ahány cm-rel magasabb 1 méternél. A 170 cm magas felnőtt normál súlya eszerint tehát 70 kg. Mivel azonban a testsúly biológiai érték, nem szabad túl mereven, túl szigorúan értelmezni ezt a normarendszert.


Hizlaló fogyókúra

Gyakran előfordul, hogy valaki fogyókúrába kezd, és végül mégis meghízik. Hogy lehetséges ez?


hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop