Alvászavarok, depresszió, neurózis

A pszichofarmakonok segítségével nagyfokú javulást lehet elérni nemcsak a neurotikus emberek egyszerűbb szorongásos állapotaiban, hanem a különböző, súlyosabb természetű lelki megbetegedésekben is.

Ideges eredetűnek, más szóval neurotikusnak vagy pszichoszomatikusnak nevezünk ideges vagy testi panaszokat, ha azok hátterében a szokványos orvosi vizsgálat nem talál kimutatható, kézzelfogható betegséget.

A panaszok skálája ilyenkor igen széles: enyhe fáradékonyság, fejfájás, gyengeség, szédülés, verejtékezés, szorongásos állapotok, elpirulás és különböző szervi, pl. hasi, szívtáji mellkasi fájdalmak jelentkezhetnek.

E panaszok hátterében talán örökletes eredetű fokozott félelemre való hajlam, talán túl sok és túl súlyos félelmet kiváltó élmény húzódik meg.

A félelem az akaratunktól függetlenül működő vegetatív idegrendszerre is hat. Ez a hatás okozhat arcpirulást, verejtékezést, vizelési vagy székelési kényszert, esetenként egy-egy szívverés kimaradását (ún. extrasystoliát), de okozhat fokozott gyomornedv-elválasztást, szexuális zavart (pl. a hímvessző-merevedés elmaradását).

A neurotikus vagy pszichoszomatikus zavarokat a beteg életkörülményeinek rendezésével, lelke megnyugtatásával lehet javítani vagy meggyógyítani. Hasznos támogatást nyújthatnak a vegetatív idegrendszert befolyásoló és a nyugtató szerek is.

A nyugtatók szedése során gyakran csökken az éberségi állapot, az idegrendszer reakcióképessége. Ezért gépkocsit vezetni, magasban vagy általában veszélyes munkahelyen dolgozni csak fokozott óvatossággal szabad, alkoholt fogyasztani mindig szigorúan tilos. Attól óvni kell minden embert, hogy az élet valamennyi nehézségét nyugtatószerekkel próbálja kivédeni.

A gyógyszer szedése kezdetén a beteg maradjon kapcsolatban azzal az orvossal, aki a gyógyszert rendelte, hogy szükség esetén az adagot csökkenteni vagy növelni lehessen vagy - ha kell - más kombinációt alkalmazzanak.

Szorongást oldó szerek (anxiolitikumok) közül csak vényre kaphatók. Idetartoznak a következők:

Andaxin, Anxiron, Atarax, Chlordiazepoxid L .F.M., Elenium, Frisium, Frontin, Grandaxin, Librium, Medazepam L.F.M., Medazepam-Q, Nobrium, Rudotel, Rusedal, Seduxen, Spitomin, Stesolid, Trioxazin, Xanax.

Hangsúlyozzuk, hogy a neurotikus félelemből fakadó ideges panaszokat nem csak a felsorolt anxiolitikumok, hanem a régebbi, de teljesen megbízható hatású szerek (pl. Valeriana) gyakran szintén igen jól megszüntetik.

Tehát egyes új gyógyszerek forgalomba hozatala egyáltalán nem jelenti azt, hogy a régebbiek hatástalanok volnának. Éppen ezért, ha valaki egy-egy új nyugtatószerről hall, ne akarja feltétlenül kipróbálni, hanem - ha a megszokott régi jól bevált - maradjon meg amellett.

Vény nélkül kapható:

Valeriana composita drazsé (extractum Valerianae siccum = szárított macskagyökér-kivonat)
Trioxazin tabletta (trimetozin)
Sedacur forte drazsé (macskagyökér, citromfű és komló virágzat kivonata)

Altatók és nyugtatók

Az alvási képtelenség (alvászavar) igen gyakori probléma. Az álmatlanság nem betegség, hanem tünet, melyet számos tényező okozhat.

Az alvászavarok néhány oka: stressz, szorongás, feszültség, fájdalom, légzészavarok, gyógyszerek, depresszió, pajzsmirigy túlműködés.

Az álmatlanság, mely általában stresszhez, vagy valamilyen megtörtént vagy bekövetkező esemény miatti szorongáshoz kötődik, normális, és néhány napon belül magától rendeződik.

Az altatók az ilyen típusú álmatlanságban alkalmasak lehetnek. Ha az álmatlanság heteken át folytatódik, vagy az alvási képtelenség az eddigi normális alvási szokások gyökeres változását jelenti, forduljunk orvoshoz.

Számos betegség társul alvászavarral. Bármilyen fájdalmat okozó állapot (pl.: ízületi kopás) megnehezíti az elalvást. A légzési nehézséget okozó betegségek álmatlanságot okozhatnak.

Ilyenek az asztma, tüdőtágulás, tüdőgyulladás és szívelégtelenség. Vizelettartási nehézséggel küszködők, vagy prosztata megnagyobbodástól szenvedő férfiak gyakran felkelnek éjszaka vizelni, mely megzavarja az alvást.

Az idős ember, amikor alvászavarral fordul orvosához, elképzelhető, hogy nem altatót, hanem szívműködést javító szert, köhögéscsillapítót vagy fájdalomcsillapítót kap. Mihelyt a testi panaszok megszűnnek, visszatérhet a régi pihentető alvás.

Néhány gyógyszer és hatóanyag is zavarhatja az alvást. Ezek közül néhány:

  • Koffein (tartalmazza a kávé, tea, számos üdítőital és csokoládé)
  • A cigarettában lévő nikotin
  • A depresszió kezelésére használt gyógyszerek
  • Egyes, magas vérnyomás kezelésében és néhány szívpanasz esetén alkalmazott gyógyszer, pl. :   propranolol (Propra, Huma-Pronol, Propranolol), metildopa (Dopegyt);
  • Orrdugulás és melléküreg dugulás kezelésére használt egyes gyógyszerek, pl.: pszeudoefedrin (Clarinase);
  • Egyes étvágycsökkentőként használt gyógyszerek, pl.: mazindol (Teronac).

A depresszió az alvászavarok gyakori oka. Ha az alvászavar hosszabb ideje fennáll (több mint 2-3 hét), a depresszió kizárása céljából orvoshoz kell fordulni.

A depresszió által okozott álmatlanság nem jól reagál altatókra. Ehelyett a kezelés a depresszió kezeléséből áll, és amint a depresszió javul, megszűnik az álmatlanság is.

Az orvos attól függően, hogy milyen alvászavarral áll szemben, rendel rövid hatású, vagyis az elalvást elősegítő, hosszabb hatású, tehát a nyugodt éjszakai alvást biztosító vagy akár kétfázisú, az elalvást biztosító, de a túl korai ébredést is akadályozó altatót.

Sokszor a nyugtatók is elégségesek, sőt a vény nélkül kapható szerek (Valeriana, Hova) is hatásosak lehetnek.

Búskomorság (depresszió) elleni szerek

Depresszión örökletes okból vagy lesújtó fájdalmas élmények (pl. haláleset, válás) hatására létrejövő, rossz hangulattal járó lelkiállapotot értünk.

A rossz hangulathoz társulhat félelem, a testi és a lelki tevékenység lelassulása és teljes akaratkiesés. Sok esetben étvágytalanság, fejfájás és különböző testi panaszok, fájdalmak is kísérik.

Ebben a lehangoltsági állapotban öngyilkossági hajlam is előfordul. Mivel a depressziós beteg saját jószántából vagy "akarva" nem tud kiszabadulni ebből a kóros lelkiállapotból, külső segítségre, pszichiáter szakorvos támogatására van szükség.

A pszichiátriai kezelés a beteg ember lelkivilágának és körülményeinek feltárása mellett a depressziót szüntető gyógyszerek adásából áll.

A betegség természetéből következik, hogy valamennyi depressziót szüntető gyógyszer csak vényre kapható és adagolása is kizárólag orvosi ellenőrzés mellett történhet.

Mivel a depressziós beteg maga néha még arra sem képes, hogy a gyógyszerét bevegye, az ápoló személyzetnek vagy a családtagoknak kell törődniük azzal, hogy a beteg szedje a gyógyszerét.

Igen enyhe esetben vény nélkül kapható szer:

Klosterfrau Hypericum drazsé (orbáncfű kivonat)
Klosterfrau Sedinal Orbáncfű drazsé (közönséges orbáncfű kivonat)

Pszichózisellenes szerek

Pszichózison olyan kóros lelkiállapotot értünk, amikor a beteg a környezetében valójában nem létező látási, hallási vagy egyéb érzékszervi benyomásokról számol be, és közben úgy véli, hogy a valóságot érzékeli, tehát nem látja be gondolatainak kórosságát.

A pszichózisnak különböző súlyosságú fokozatai vannak, de átmenetileg pszichózisszerű állapotok egyébként egészséges embereknél is előfordulnak.

Abból a tényből tehát, hogy valaki ilyen vagy olyan gyógyszert szedett vagy szed, nem lehet következtetni arra, hogy szükségképpen idegrendszeri megbetegedése volna, vagy elmeállapota zavart lenne.

A pszichózisellenes szerek kizárólag vényre kaphatók, pszichiátriai (ideggondozói) ellenőrzés mellett.

Élénkítőszerek (pszichostimulánsok)

Valamennyi élénkítőszernek közös tulajdonsága, hogy akár már gyógyszeres adagban is izgatottságot, ingerlékenységet, szapora szívdobogást válthat ki, ezért az ingerlékeny vagy pajzsmirigy-zavarban szenvedők számára veszélyesek. (Egyes fogyasztószerek is ilyen hatásúak!)

Kivétel nélkül minden ember, de különösen a gyengébb idegzetűek hajlamosak rá, hogy a szerekhez hozzászokjanak, kóros szenvedély alakuljon ki bennük. Ezért szabályozzák külön rendeletek e szerek szigorított kiadását és ellenőrzését.

A nootrop hatású (központi idegrendszert stimuláló) piracetám (Cerebryl, Lucetam, Memoryl, Nootropil, Pirabene, Piracebral, Piracetam AL, Pyramem) a gondolkodást javítja, hatásmódja nem tisztázott.

Mellékhatásként esetenként alvászavarok és álmatlanság, idegesség, depressziós hangulat, félelem, agresszivitás, gyomor-bél problémák (émelygés, fokozott nyálelválasztás, gyomorégés, hasi panaszok), testtömeg-növekedés fordulhatnak elő, vényköteles.

2024-01-08 12:49:56
| alvászavar, depresszió, pszichoszomatikus, szorongásoldó, antidepresszáns

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop