Epilepszia

Az epilepszia hosszabb-rövidebb ideig tartó eszméletvesztéssel és rángógörccsel járó roham. Lényegében az agyműködés rohamokban jelentkező zavaráról van szó.

epilepszia, gógyszeres kezelés, antiepileptikumok, görcsroham, görcskészség, Görcsroham | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Oka gyakran ismeretlen, de kiválthatja láz, gyulladás, alkohol vagy egyéb mérgező anyag, agyi vérszegénység (pl. agyi érkatasztrófa esetén), agydaganat, agysérülés, de a rendszeres agyműködést befolyásoló gyógyszeres terápia hirtelen megvonásakor is jelentkezhet. Sőt még hisztériás beteg is tud szabályos görcsrohamot produkálni, ezek csak esetenként lépnek fel.

A rendszeresen jelentkező görcsrohamokat lehet gyógyszerekkel kivédeni. A gyógyszeres kezeléssel 50%-ban rohammentesség érhető el, 35%-ban pedig igen ritkán jelentkeznek. A gyógyszerek szedése során rendszeres ideggyógyászati-, gyógyszervérszint-, vérkép-, májfunkció-ellenőrzés szükséges.

Az epilepszia eredete nagyon sokféle és emiatt a görcsgátlókkal szemben a betegek érzékenysége is változó. Az első gyógyszeres beállítás legtöbbször kórházban történik, de speciális járóbeteg szakrendelésen is kialakítható a rohammentességet előidéző gyógyszerelés.

Epilepszia esetén alkalmazott vényköteles készítmények: Apydan, Azepal, Clonapam, Clonazepam TC, Clonogal, Convulex, Depakine, Depakine Chrono, Diphedan, Gabator, Gabitril, Gordius, Keppra, Lamictal, Lamitrin, Lamotrigine 1a Pharma, Lamotrigine HEXAL, Lamolep, Neurotin, Neurotop, Orfiril, Ospolot, Petnidan, Plexxo, Rivotril, Sabril, Sertan, Sevenal, Sevenaletta, Stazepine, Suxinutin, Taloxa, Tegretol, Timonil, Topamax, Trileptal.

Miután ezek a gyógyszerek nem gyógyítanak, hanem tüneti szerek, a görcsrohamok jelentkezését előzik meg, csak nagyon gondos mérlegelés után szabad a régóta szedett gyógyszereket csökkenteni vagy esetleg elhagyni. A beteg önkényesen soha ne változtasson a gyógyszerelésén! A gyógyszerelés alatt alkoholt fogyasztani tilos. Gyógyszerszedés alatt tompulhat a beteg figyelme, ezt bizonyos foglalkozásoknál vegyük figyelembe.

E gyógyszerek esetén különösen fontos, hogy a gyógyszerkölcsönhatások miatt ne vegyünk be semmilyen szert az orvos tudta vagy utasítása nélkül.

2006-01-09 23:10:55
| epilepszia, gógyszeres kezelés, antiepileptikumok, görcsroham, görcskészség

Pókméreg mint gyógyszer

Az ausztrál tölcsérhálós pókok mérge célzottan az idegrendszerre hat a zsákmány megbénítása céljából. Az idegmérgek az emberben is nagyon célzottan működnek, ezért a pókméregből kivont peptidek kiváló gyógyszeralapanyagok lehetnek.


Alzheimer-kór: új felfedezés

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI) működő Alzheimer-Epilepszia kutatócsoport áttörést ért el az Alzheimer-kór esetén jelentkező epilepszia diagnosztizálásában.


Gyermekkori epilepszia és elhízás

A terhesség alatti túlsúly vagy elhízás fokozhatja a gyermeknél epilepszia kialakulását - közölte a stockholmi Karolinska Intézet kutatócsoportja a JAMA Neurology című orvosi folyóiratban.


Új eljárás az epilepszia kezelésére

Új eljárást fejlesztettek ki ausztrál kutatók az epilepszia kezelésére: közvetlenül az agyba juttatják be a gyógyszert a rohamok enyhítésére. Az első klinikai teszt sikeresnek bizonyult.


A ketogén diéta alkalmazása a gyermekkori epilepszia kezelésében

Az epilepszia az agy működési zavara, amelyet visszatérő, legalább két alkalommal előforduló, spontán jelentkező, más betegséghez nem köthető görcsroham határoz meg. Az eredete nem mindig ismert.


Web Design & Development Prowebshop