Leszokás a dohányzásról

A cigarettázás a felelős a legtöbb tüdőrákért férfiben és nőben. Minél többet és minél hosszabb ideje dohányzik valaki, annál nagyobb a valószínűsége a tüdőrák kialakulásának.

A dohányzás száj és garatrák kialakuláshoz is hozzájárul, továbbá a melléküregek gyulladásához, elszínezi a fogakat, és fogínybetegséget okozhat. A dohányzás súlyosbítja az asztmát és más tüdőbetegségeket.

A cigarettázás csökkenti a szív és más szervek rendelkezésére álló oxigén mennyiségét, így az érbetegségek kialakulásának is egyik biztos oka. 

Az oxigént a vér szállítja. Amikor a vér átmegy a tüdőn, oxigént vesz fel, mely a szíven át eljut más szövetekbe. A cigarettafüst szénmonoxidot tartalmaz, melyet a vér könnyebben vesz fel, mint az oxigént. Ezáltal csökken a vér által szállítható oxigénmennyiség. A cigarettázók vére jelentős mennyiségű szénmonoxidot tartalmazhat.

A dohányzás a szívkoszorúérbetegségeknek is jelentős kockázati tényezője A dohányzás ezt a folyamatot felgyorsítja.

Mellkasi fájdalom (angina) vagy szívroham léphet fel, ha az elzáródás olyan súlyos, hogy a szívizom nem jut oxigénhez, elhal. A dohányzás abbahagyása után a kockázati tényezők évről évre csökkennek a leszokástól számítva.

A cigarettától való függőséget nagyrészt a cigarettában található nikotin okozza. A dohányzás abbahagyásával a vér nikotinszintje csökken. Ilyenkor nikotinéhség lép fel.

Sokan nem képesek egyszerre abbahagyni és fokozatosan akarják elhagyni a nikotint. A nikotintapaszok és nikotin tartalmú rágógumik nikotint bocsájtanak ki, ezáltal a nikotinéhség csökken, ez segít a leszokásban.

Gyógyszerek, melyek segítenek a dohányzásról leszokásban.

A nikotint tartalmazó gyógyszerek segítenek a nikotinfüggőség leküzdésében és egy teljes leszokási program részének tekintendők.

Használatukkal nem mindenki szokik le a dohányzásról. A legfontosabb, hogy aki ilyen készítményt tervez megvenni, akarjon leszokni a dohányzásról, mielőtt a kezelést nikotintartalmú készítményekkel megkezdi.

A nikotintartalmú készítmények csökkentik az elvonási tüneteket, a nikotinéhséget.

Vény nélkül kapható dohányzás elleni szerek:

Nicorette és Nicorette Mint 2 mg rágógumi (nikotin)
Nicotinell TTS 10, 20 ill. 30 tapasz (nikotin)
NiQuitin CQ 7 mg, ill. 14 mg, ill. 21 mg transzdermális tapasz (nikotin)
Nicotinell Fruit ill. Mint 2 mg rágógumi (nikotin)
Nicotinell Mint 1 mg szopogató tabletta (nikotin)Nicorette transzdermális tapaszNicorette Freshmint gyógyszeres rágógumi

Vényköteles készítmény a Tabex tabletta.

A nikotintartalmú készítmények dohányosokban általában nem okoznak mellékhatásokat, mert azt a nikotint helyettesítik, amit a dohányosok a cigarettában amúgy is megkapnának.

Ismert tény, hogy a nikotin ingerli a szívet és emelheti a vérnyomást, de a cigaretta még több nikotint tartalmaz, mint a gyógyszerkészítmények.

A rágógumi túl gyors rágása, vagy túl sok fogyasztása hányingert, csuklást vagy a torok irritációját okozhatja.

A nikotintapasz használata nyugtalan alvást okozhat. Ez elkerülhető, ha éjszakára a tapaszt eltávolítjuk.

A nikotintartalmú készítmények használata idején nem szabad dohányozni. A többlet nikotin vérnyomásemelkedést, szívdobogásérzést, csuklást okozhat.

A nikotintartalmú készítmények alkalmazása előtt orvosi tanácsot kell kérni szívbetegség, magas vérnyomás, gyomorfekély esetén.

Cukorbetegségben, ha valaki rendszeresen inzulint kap, vagy depresszió, asztma elleni vényköteles gyógyszereket szed, családorvosával beszélje meg a nikotintartalmú készítmények alkalmazását. Az ajánlott adagot nem szabad túllépni.

A nikotin árthat a magzatnak, így a cigarettázás, illetve a nikotintartalmú készítmények terhességben tilosak, főleg a terhesség utolsó három hónapjában.

Teherbeesés esetén azonnal el kell hagyni ezeket a készítményeket. A nikotin könnyen átmegy az anyatejbe, ígynikotintartalmú készítmények, dohányzás szoptatás idején tilos.

Újabban sikerrel alkalmaznak egy buporion tartalmú készítményt (Zyban), mely a leszokás pszichés támogatója. Az ajánlott kezelés 7-9 hét. Ha a 7. hét után nem látszik eredmény, hagyjuk abba. Kezdő adag napi egy tabletta (150 mg), 3 napon át, majd ezt 2x1-re növelhetjük, de ez a maximum, és legalább 8 órának kell eltelnie a két tabletta bevétele között.

Van aki a nikotin tartalmú tapasszal együtt tartja hatásosnak. A gyógyszert természetesen csak orvosi javallatra, gondos ellenőrzés mellett szabad szedni. Mellékhatása szájszárazság, álmatlanság, görcsroham lehet.

2021-06-04 14:00:45
| dohányzás

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop