Felső légúti hurut, nátha

A náthát vírusok okozzák és 5-7 nap alatt magától meggyógyul. A közönséges vírusos náthát nem lehet gyógyítani, a gyógyszerek csak a tüneteket gyógyítják. A nátha tünetei: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, köhögés, hörgőváladék pangás. Az influenzát is vírus okozza, de rendszerint súlyosabb, mint a nátha. Az influenzában általá...


Torokfájás

A hűléses hurutot okozó vírusok és a légutakat fertőző baktériumok gyulladást keltő hatása az orr, a garat, a gége, sőt rendszerint a felső légutak nyálkahártyáját is érinti.


Köhögés, köpet

A köhögés szervezetünk védőmechanizmusa, mely segít tisztán tartani a légutakat, illetve megakadályozza az ártalmas anyagok bejutását azokba. Főleg nyelés alatt véd, nehogy a táplálék "félrecsússzon". A köhögési reflexet kiválthatja a légutak (orr, garat, légcső), a külső hallójárat vagy a dobhártya ingerlése is. De tudunk akaratlagosan is köhögni, melynek az el...


Idült hörghurut (krónikus bronchitisz)

A városok felnőtt lakosságának igen gyakori betegsége. Az idült hörghurut köpetürítéssel és folyamatos köhögéssel járó kórkép, aminek nem valamely egyéb, orvosilag kimutatható oka van (pl. tüdőrák.


Influenza

Az influenza vírus okozza, melynek sok alfaja létezik. Cseppfertőzés útján terjed. A fertőzöttek mintegy 30-40%-a betegszik meg, de a nem megbetegedett fertőzöttek is terjesztik. Igen gyorsan terjed.


Mellhártyagyulladás

Mellhártyagyulladás legtöbbször akkor alakul ki, ha valamilyen kórokozó (baktérium vagy vírus) fertőzi meg a mellhártyát (a tüdőket, valamint a mellkas belső felszínét borító hártyákat).


Vissza a tartalomjegyzékhez

Web Design & Development Prowebshop