Felső légúti hurut, nátha

A náthát vírusok okozzák és 5-7 nap alatt magától meggyógyul. A közönséges vírusos náthát nem lehet gyógyítani, a gyógyszerek csak a tüneteket gyógyítják. A nátha tünetei: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, köhögés, hörgőváladék pangás.

Az influenzát is vírus okozza, de rendszerint súlyosabb, mint a nátha. Az influenzában általában több ember betegszik meg a téli hónapokban egyszerre.

Az influenza tünetei: láz, esetleg hidegrázás, ízületi és izomfájdalom, általános rossz közérzet, általában csekélyebb orrfolyás, mint a náthánál, száraz köhögés.

Láz és fájdalom gyakran kíséri a náthát vagy az influenzát. A láz a szervezet egyik védekezési módja a fertőzés leküzdésére. A láz megemeli a normális testhőmérsékletet, és ezzel barátságtalanná teszi a környezetet a baktériumok és vírusok számára. Sajnos a legtöbb baktérium és vírus alkalmazkodott és nem zavarja a magasabb testhőmérséklet. A magas láz rendszerint jelzi, hogy súlyosabb betegségről van szó, mint a nátha vagy az influenza. Ha a gyermeknek magas láza van, orvost kell hívni. Végtagfájdalom nem gyakori a náthánál, inkább influenzára jellemző.

A náthát több, mint 100 vírustörzs okozza, ezért védőoltás nincs, az influenza vírustörzsek ellen azonban van védőoltás, de nem ad védettséget mindegyik törzs ellen, a vírus nagyfokú változékonysága miatt.

Attól függően, hogy melyik vírus okozta a fertőzést, milyen a vírus fertőzőképessége, virulenciája és milyen a szervezet ellenállóképessége, kondíciója, könnyebb vagy súlyos általános gyulladás fejlődik ki. Kisgyermekek, idősebb emberek, idült tüdőbetegségekben, vagy orrmelléküreg-gyulladásban szenvedőknél igen gyakran szövődmények lépnek fel. Az orr és a garat gyulladása ráterjedhet a hörgők nyálkahártyájára, sőt magára a tüdőre is.

A nátha és az influenza tünetei rendszerint egy hét alatt elmúlnak. Ha a tünetek változatlanok, vagy az alábbiak közül bármelyiket észleljük, orvost kell hívni: duzzadt nyaki nyirokcsomók, nagyon fájós torok, vagy nyelési nehézség, fülfájás, súlyos orrmelléküreg fájdalom, vagy nyomásérzékenység, állandó magas láz, súlyos, állandó fejfájás, légszomj, légzésre fokozódó mellkasi fájdalom, sárga, zöld vagy rozsdaszínű köpet esetén.

A nátha orrfolyást okozhat. Az orrfolyás akkor keletkezik, amikor a szervezet a hisztamint szabadítja fel, hogy védekezzen a vírusok ellen. A tiszta, híg váladék, az orrfolyás állandó és igen zavaró lehet. Ha a váladék elszíneződik (általában sárga, fehér, vagy zöld színű), menjünk orvoshoz, mert ez baktérium által okozott fertőzést jelezhet, mely ellen antibiotikumot kell szedni. A nátha és az allergiák az erek kitágulását és az orrnyálkahártya és az orrmelléküregek nyálkahártyájának duzzadását okozhatja. Ez a duzzanat okozza az orrmelléküregek feszülésének és az orrdugulásnak a tüneteit. Az orrcseppek használatával a melléküreggyulladás megelőzhető. Ha a felső légúti fertőzés kapcsán erős fejfájás lép fel, mindig gondolni kell orrmelléküreg gyulladás lehetőségére is. Általában, ha egy hétnél tovább tart a lázas szak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert előfordulhat, hogy szövődmény tartja fenn a lázat. Sárgás-zöld köpet bakteriális fertőzésre utal, ilyenkor az antibiotikum szedése mérlegelendő.

Mivel a közönséges náthát okozó vírusok ellen speciális szerünk nincsen, lázcsillapító, hurutoldó, esetleg orrcsepp adására a kellemetlen tünetek rendszerint egy-két nap alatt megszűnnek. A helyi kezelésre használt szerek: helyi érösszehúzó hatásúak, helyi gyulladáscsökkentők, helyi antihisztaminok (allergia elleni szerek) lehetnek.

2005-09-29 17:41:35
| felső légúti hurut, nátha, influenza, vírusfertőzés, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, köhögés, hörgőváladék, vírustörzsek, orrfolyás, orrdugulás, érszűkítők, antihisztaminok, köhögéscsillapítók

Járványok és következmények

Egy újonnan felbukkant vírus hatására a ma embere is kénytelen megtapasztalni a karantén „élményét”: a bizonytalanságot, a félelmet a betegségtől, a gazdasági válságtól. Hogyan reagáltak elődeink azokban az évszázadokban, amikor a járványok kiváltó okairól és az ellenük való hatékony fellépés eszközeiről sokkal kevesebbet tudtak, mint napjainkban?


A fertőtlenítő szappan nem véd a vírusok ellen

Az antibakteriális szappanok és háztartási tisztítószerek nem csökkentik a fertőzés veszélyét.


Influenza - Járvány van Magyarországon

Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma január negyedik hetében - írta szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.


A jövő hét végén a patikákban az influenza oltóanyag

A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.


Védettség az influenza ellen

Az influenzával való első találkozás meghatározza, hogy a későbbiekben miként reagál az ember szervezete a vírusra - állapították meg a Tucson-i Arizonai Egyetem és a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói. A tanulmányt a Science tudományos folyóiratban publikálták.


hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop