Idült hörghurut (krónikus bronchitisz)

A városok felnőtt lakosságának igen gyakori betegsége. Az idült hörghurut köpetürítéssel és folyamatos köhögéssel járó kórkép, aminek nem valamely egyéb, orvosilag kimutatható oka van (pl. tüdőrák.

hörghurut, krónikus bronchitis, hörghurut | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Általában idült hörghurutosnak lehet tekinteni azt az embert, aki minden télen három hónapnál továbbköhög és ürít köpetet. Maga a betegség nem annyira veszélyes, mint következménye, a tüdőtágulat, amely az idült hörghuruttal együtt már légzési nehézséget is okozhat.

Leggyakoribb oka a dohányzás, különösen olyanokon, akikre a dohányfüstön kívül a városok korma, füstje, ipari szennyeződése is hat károsító tényezőként.

Az idült hörghurutban szenvedőknél célszerű a dohányzás abbahagyása.

A betegséget, ha lehet, az azt fenntartó kórokozók ellen hatásos antibiotikumok szedésével, inhalálásával, köptetőkkel, köhögéscsillapítókkal gyógykezelik. Mindenképpen orvosi ellátást igényel.

Javítja az idült hörghurutos állapotát a rendszeresen folytatott légzési gyakorlat is.

A vény nélkül kapható hurutoldókat, köhögéscsillapítókat, köptetőket lásd a Köhögéscsillapítók, köptetők című fejezetben.

2006-03-02 13:24:57
| hörghurut, krónikus bronchitis

Idült légzési betegségek

Az idült légzési betegségek (COPD) elnevezés gyűjtőfogalom, amelybe három különböző eredetű és lefolyású, kimenetelű betegség - az idült hörghurut, a tüdőtágulás és az asztma - tartozik.


Makacs köhögés – a visszatérő hörgőgyulladás kezelése

Sokszor panaszkodnak az óvodát kezdő gyerekek szülei: "Épp hogy csak egypár napig van az óvodában, és máris újra ledönti valami a lábáról."


Légúti fertőzések és a szívinfarktus

A légúti fertőzések - influenza, hörghurut, tüdőgyulladás - jelentkezése utáni napokban jelentősen megemelkedik a szívinfarktus kockázata a Sydney Egyetem és a Royal North Shore kórház kutatói szerint, tanulmányukat az Internal Medicine Journal című orvosi folyóirat közölte.


Web Design & Development Prowebshop