Influenza

Az influenza vírus okozza, melynek sok alfaja létezik. Cseppfertőzés útján terjed. A fertőzöttek mintegy 30-40%-a betegszik meg, de a nem megbetegedett fertőzöttek is terjesztik. Igen gyorsan terjed.

influenza | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A világjárványokat, amilyen az 1918-as spanyolnátha, az 1957-es ázsiai, az 1968-69-70-es Hong Kong-i volt, az A típusú vírus, illetőleg annak alfajai okozták. A nem ún. pandémiákat (világjárványokat), hanem a kisebb járványokat - amelyek hazánkban rendszerint háromévenként a téli vagy a kora tavaszi hónapokban szoktak tömeges megbetegedést okozni - ugyancsak az A-vírus egyik alfaja vagy ritkán B-típusú influenzavírus okozza.

Tünetek. Egy-két napos lappangás után hidegrázás, láz, végtagfájdalom kíséretében elsősorban a légutak nyálkahártyájának hurutja jellemzi.

Szövődmények. Leggyakoribb a tüdő-, agyhártya- és agyvelőgyulladás.

Gyógyítás. Az influenza vírusok elleni gyógyszerek hatása nem túl meggyőző, ezeket ritkán alkalmazzuk (Viregyt, Retenza, Rotadisk, Tamiflu).

Tüneti kezelésként lázcsillapítást alkalmaznak. Hasznos a C-vitamin-tartalmú gyümölcsök és gyümölcsnedvek fogyasztása is.

Megelőzés. Influenzavírus ellen hatásos védőoltást dolgoztak ki. Ennek azonban csak az azonos törzsű vírus ellen van védő hatása. Előre viszont rendszerint nem lehet tudni, hogy melyik törzs és annak melyik alcsoportja okoz tömeges megbetegedést, ezért korlátolt értékű a védőoltás. A WHO-nak a földkerekség különböző pontjain működő, influenzavírus terjedését mérő állomásai képesek az influenzajárványokat több-kevesebb biztonsággal előrejelezni, és segítenek abban, hogy szükség esetén a réginél korábban készüljön hatásos védőoltás. Valamennyi törzzsel szemben immunizáló oltás gyakorlatilag nehezen képzelhető el. Járvány vagy járványveszély esetén az egészségügyi intézmények, a tömegközlekedési eszközök dolgozóit, az idős és a beteg embereket védőoltásban részesítik. Az oltásokat évente ősszel adják, háziorvosától mindenki megkaphatja. Idősebb korban, agy dohányzóknak célszerű pneumococcus tüdőgyulladás elleni oltást is kérni, ezt összesen egy alkalommal kell adni az élet folyamán.

Mivel járványos időszakban gyakorlatilag az összlakosság fertőződik, bár csak egy része betegszik meg, az elkülönítésnek csak közösségben van értelme. Viszont feltétlenül indokolt kórházakban, különösen sebészeti, nőgyógyászati, ill. általában operatív osztályokon a védelmi rendszabályok bevezetése, mert csecsemők, öreg emberek és súlyos betegek hajlamosabbak a fertőzésre és a szövődményekre. Ezért rendelnek e1 kórházakban járvány esetén látogatási tilalmat.

2005-05-16 20:27:53
| influenza

Influenza - Járvány van Magyarországon

Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma január negyedik hetében - írta szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.


A jövő hét végén a patikákban az influenza oltóanyag

A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.


Védettség az influenza ellen

Az influenzával való első találkozás meghatározza, hogy a későbbiekben miként reagál az ember szervezete a vírusra - állapították meg a Tucson-i Arizonai Egyetem és a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói. A tanulmányt a Science tudományos folyóiratban publikálták.


Közönséges nátha

A nátha a légutak heveny, általában láz nélkül zajló, vírusok által okozott gyulladása. A fertőzés a légutakban bárhol kialakulhat. Tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszentés, torokfájás, köhögés és könnyezés.


Gyógyfüvek és az influenza

Az alább felsorolt néhány gyógynövény erősíti az immunrendszert, és segít leküzdeni a betegséget a téli hónapokban. Tea, vagy táplálékkiegészítő formájában is kaphatók.


Web Design & Development Prowebshop