Orrdugulás elleni érszűkítők

A nátha vagy allergiás reakció eredményeként az orr és a melléküregek nyálkahártyája és erei megduzzadnak. Ez a duzzanat megnehezíti az orrlégzést és akadályozza az orrmelléküregek normális elfolyását.

Mivel a melléküregek nem tudnak kiürülni, fokozódik a nyomás, és fejünkben feszülést érzünk.       
Az érszűkítők a vérereket és a nyálkahártyákat összehúzzák. A duzzanat csökkentése által könnyebbé válik a légzés az orron keresztül és csökken a melléküregekben a nyomás.


Az orrcseppekben, orrspray-kben használt nyálkahártyaduzzanat csökkentők a fenilefrin, oximetazolin, nafazolin, tetrizolin, tramazolin, efedrin és xilometazolin. A szájon át szedhető érszűkítők efedrint, pszeudoefedrint, fenilefrint tartalmaznak.

Ezek főként nátha, illetve megfázás elleni gyógyszer kombinációkban találhatóak.
Vény nélkül kapható készítmények: orrcseppek, orrspray-k, szájon át szedhető készítmények
lásd: Antihisztaminok, orrdugulás elleni orrcseppek, orrsprayk
Az orrcseppeknek és orrspray-knek nincs lényeges mellékhatásuk, de túlzott használatukkal elérhető, hogy minél többet használunk, annál inkább eldugul az orrunk. Ezért ezeket a gyógyszereket 3-4 napnál tovább nem szabad folyamatosan használni. Szapora szívműködés, vérnyomásemelkedés, idegesség, alvászavar jelentkezhet.

Aki monoamin-oxidáz-bénítót szed depresszió ellen (Aurorix, Maorex, Moclopharm, Mocrim) ne használjon semmilyen formában nyálkahártya duzzanatcsökkentőt.A szájon át szedett nyálkahártya duzzanatcsökkentőket magas vérnyomás, egyes szívbetegségek, cukorbetegség és pajzsmirigy túlműködés esetén óvatosan kell alkalmazni.

A jóindulatú prosztatanagyobbodás esetén a háziorvossal meg kell beszélni, mielőtt ezeket a gyógyszereket elkezdenék szedni. A nyálkahártya duzzanat csökkentők ezeket az állapotokat súlyosbíthatják, vagy a kezelésükre használt gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek.

A nyálkahártyaduzzanat csökkentőket 2 éves kor alatt ne használjuk. Ne adjuk ezeket a gyógyszereket gyermekeknek, ha csak az orvos nem rendeli el.

Terhességben vagy szoptatáskor a szájon át szedhető nyálkahártyaduzzanat csökkentőket csak a háziorvossal történt megbeszélés után szabad szedni.


Egyéb készítmények:
Unguentum nasale FoNo VII. (bórsav, eukaliptuszolaj, borsmentaolaj alapkenőcsben)

2021-06-04 14:15:08
| orrdugulás, érszűkítő, duzzanatcsökkentők

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop