Torokfájás

A hűléses hurutot okozó vírusok és a légutakat fertőző baktériumok gyulladást keltő hatása az orr, a garat, a gége, sőt rendszerint a felső légutak nyálkahártyáját is érinti.

torokgyulladás, torokfájás, mandulagyulladás, tonzillitisz, angina | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A torokgyulladást anginának, a mandulagyulladást a mandulák latin nevéről (tonsilla) tonzillitisznek hívják. Néha lázzal fordul elő, máskor a nélkül. Első jele a szárazságérzet, a kaparó csípő érzés, később szúró fájdalom. A nyálkahártya rendszerint vörös és duzzadt. Tüszős mandulagyulladásról beszélünk akkor, ha a torokmandulákon kisebb-nagyobb foltokban fehéres lepedéket látunk.

A torokfájást megszüntető gyógyszerek helyi érzéstelenítők. A helyi érzéstelenítők a fájdalmas területet elzsibbasztják, így a fájdalom megszűnik. Könnyítenek a tüneteken, de a torokfájás okát nem szüntetik meg. Kizárólag ideiglenes fájdalomcsillapításra használhatók kisebb torokfájás esetén. Ha a torokfájást nem nátha okozza, vagy lázzal, nyelési zavarral jár, főleg gyermekkorban, orvoshoz kell fordulni. A helyi érzéstelenítőket, szájfertőtlenítőket cukorka vagy spray formájában forgalmazzák.

Vény nélkül kapható:

Betadine torokfertőtlenítő oldat (polividon-jodin (PVP-jód))
Bioparox aerosol (fusafungin)
Dorithricin bukkális tabletta
Glycosept oldat (akriflavin, mentol, rezorcin)
Halset tabletta (cetilpiridin, mentol, borsmentaolaj, szorbit)
Mebucain forte tabletta (oxybuprocain, cetilpiridin, thyrothicinum tartalmú szopogató tabletta, segédanyagként mentolt, borsmentaolajat, szorbitot, szacharint tartalmaz)
Mebucain Orange szopogató tabletta ill. száj- és torokspray (benzoxónium-klorid, lidokain-hidroklorid)
Mebucain Mint szopogató tabletta(benzoxónium-klorid, lidokain-hidroklorid)
Phlogosol oldat (nátrium-szamárium-diszulfoszalicilát, hexaklorofén)Strepsils (összes készítmény)
Mucoangin 20mg szopogató tabletta (amroxol-hidroklorid)
Neo-Angin N cukormentes bukkális tabletta és Neo-Angin N bukkális tabletta (dibenol, amilmetakrezol)

2006-01-09 20:53:44
| torokgyulladás, torokfájás, mandulagyulladás, tonzillitisz, angina

Angina

Az angina, amit angina pectorisnak is hívnak, a szívizom elégtelen oxigénellátása miatt átmenetileg fellépő mellkasi fájdalom vagy mellkasi nyomásérzés.


Nyakunkon a tél: így védekezzünk a leggyakoribb betegségek ellen!

Bár a globális felmelegedés alaposan éreztette hatását az idei nyáron, azonban a kontinentális éghajlat sajátosságait még nem sikerült felülírnia.


Ki a mandulákkal?!

"Ki kell venni!" - állapítják meg orvosok és szülők egybehangzóan, ha egy gyermeknek folyton mandulagyulladása van. Pedig ez a betegség jól kezelhető, sokszor még műtét nélkül is.


Hatékony és "szelíd" fertőtlenítőszer

Új magyar fejlesztésű "szelíd" fertőtlenítőszert díjazott a svéd kereskedelmi kamara - mondta Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem professzor emeritusa.


Mandulagyulladás

A torokmandula páros nyirokszerv, a torokban kétoldalt helyezkedik el. Az orrgaratmandula az orrüreg hátsó részében, a garat tetején van. Ezen kívül a garat területén még több kisebb nyiroktüsző is megtalálható, amelyek együttesen képezik azt a védőgyűrűt, amely a behatoló kórokozók ellen védi a szervezetet.


Web Design & Development Prowebshop