A száraz bőr

Bőrünk képezi szervezetünk elsődleges védelmi vonalát a külvilággal szemben. Speciális zsírok teszik nehezen átjárhatóvá, ám hogy kellően rugalmas maradjon, nemcsak zsírokra, hanem vízre is szükség van. Védő funkcióját tehát csak a kellő zsírtartalom és hidratáltság birtokában tudja biztosítani.

száraz bőr | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Civilizációs ártalom bőrünk kiszáradása, melynek legfőbb előidézője a túlzott kozmetikumhasználat. A száraz bőr aztán könnyen bereped, fertőződhet, hajlamossá válik a legkülönfélébb bőrbetegségekre.

Idős korban is a kiszáradás okozza leggyakrabban a bőr viszketéses tüneteit. Amennyiben a viszketés hátterében a belbetegség kizárható, akkor a számos vény nélkül kapható, ún. FoNo-s (gyógyszertárban kevert) készítménnyel pótolható a hiányzó zsír és víz (ezek a szerek nem vénykötelesek, azonban receptre felírva lényegesen olcsóbbak).

Ilyenek például: Nem ionos hidrofil kenőcs (Ung. hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII.),
Nem ionos emulziós kenőcs (Ung. emulsificans nonionicum Ph. Hg. VII.)
Unguentum glycerini Ph. Hg. VII. (glicerines kenőcs),
Unguentum hydrosum Ph. Hg. VII. (kézkenőcs),
Unguentum infantum FoNo VII. (alumínium-acetát-tartarát oldat, csukamájolaj, cink-oxid, talkum, sztearin, ricinusolaj, lanalkol, fehérviasz),
Unguentum stearini Ph. Hg. VII. (sztearinos kenőcs).

Vény nélkül kapható gyári készítmények:

Linola Fett N hidrofób krém, Linola hidrofil krém (linoleinsav, oktadecénsav)
Linola Fett fürdőolaj (folyékony paraffin, hexadecil-2-etil-hexanoát + oktadecil-2-etil-hexa­noát + izopropil-mirisztát 6:3:1 arányú keveréke, dodecil-poli­oxi­etilén-2 és dodecil, tetra­decil-polioxietilén-4,5-polioxipro­pilén)
Lubex emulzió (dinátrium-undecilamido-monoetanolamido-szulfoszukcinát)
Lipobase krém (nagy zsírfázisú emulziós krém)


2005-05-16 12:52:35
| száraz bőr

Száraz a bőre?

Ha viszket, száraz és húzódik a bőrünk, vizsgáljuk meg, nem tudnánk-e változtatni valamit mindennapi szokásainkon, mielőtt felkeresnénk a bőrgyógyászt.


Száraz bőr, menopauza

A menopauza idején sok nő tapasztalta már a hőhullámokat, éjszakai verítékezést, és gyakori a száraz bőr is.


Tippek ráncok ellen

Néha meglepően egyszerű módon is védekezhetünk a zavaró ráncok ellen. Lássunk néhány egyszerűen megvalósítható módszert!


Web Design & Development Prowebshop