Felfekvés (decubitus)

Tartósan ágyhoz kötött betegeknél általában a keresztcsonton, de sokszor a nagytomporon és a sarkakon is, a bőr vérellátási zavara következtében mély, nedvedző, csontig hatoló, gyakran felülfertőzött sebek alakulhatnak ki.

Lassú, nehéz a gyógyulás, gyógyítás, nagy türelmet, gondos ápolást igényel, igyekezzünk inkább megelőzni kialakulását. A megelőzés legfontosabb eleme a fekvő beteg állandó forgatása, de ahol ennek ellenére mégis enyhe bőrpírt észlelünk, a sósborszeszes bedörzsölés, vagy a Neogranormonnal történő napi többszöri kenegetés segíthet. A széklet és vizelet azonnali eltávolítása szintén hozzájárul a felfekvés kialakulásának elkerüléséhez. A veszélyeztetett területet tehermentesíteni lehet gyűrűkkel és párnákkal, de léteznek vényre kapható, speciális antidecubitus matracok is, melyek felírását a családorvostól lehet kérni.

A már kialakult felfekvést először mindig fertőtlenítő oldattal (kálium-permanganát, Neomagnol, Betadine, Hyperol, stb.) kell kimosni, majd lehetőleg teflon bevonatú, vaselines fedőkötéssel betakarni. A teflon azért igen előnyös, mert nem ragad bele a sebbe. Esetenként az elhalt szövetet sebésznek kell eltávolítania, néha még bőrátültetés is szükséges.

2005-04-09 13:01:50
| felfekvés

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop