Kanyaró, rózsahimlő, bárányhimlő

E három vírusfertőzés leggyakrabban gyermekek között okoz betegséget.

A kanyaró (morbilli) első jelei közé tartoznak a Koplik-foltok, a szájban látható kis, fehér foltok feltűnése, majd a fülek körül, a nyakon, az arcon szabálytalan, enyhé viszkető kiütések jelennek meg, melyek egy-két nap alatt halványodnak. Ezután esetleg a törzsön és a végtagokon is kialakulhatnak, de összességében 4-7 nap alatt mindenhonnan eltűnnek.

A rózsahimlő (rubeola) lapos, finom rózsaszínű kiütései az arcon, nyakon indulnak, később terjednek a törzsre és a végtagokra, és mindössze 1-3 napig tartanak. A tünetek elmúlásáig a betegség fertőző.

A bárányhimlő (varicella) során először a törzsön, később az arcon és a végtagokon kicsi, lapos, folyadékkal telt, viszkető hólyagok jelennek meg. A kiütések egy-két héten keresztül, folyamatosan jönnek-mennek. A fertőzésveszély a pörkök kialakulásával szűnik meg.

Kanyaró ellen Magyarországon rutinszerűen oltanak, leggyakrabban a mumpsz és rubeóla elleni vakcinával kombinálva (MMR) adják be. A bőrkiütésekkel csak a bárányhimlő esetén kell hűsítő, szárító helyi kezelést alkalmazni - vény nélkül kapható a Suspensio zinci aquosa FoNo VII., azaz cinkes rázókeverék -, a többiek kiütése magától gyógyul.

E három vírusfertőzést kísérő bőrtünet leggyakrabban oltatlan gyerekek között okoznak betegséget.

2005-05-23 19:23:17
| kanyaró, rózsahimlő, bárányhimlő

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop