Kopaszság, fokozott szőrnövekedés

A kopaszság létrejöttében öröklött tényezők, a bőr gyulladásos betegségei, daganatos megbetegedések, gyógyszeres kezelés, öregedés egyaránt szerepet játszhat. Terhesség, pajzsmirigy-működési zavar, fertőző betegségek szintén járhatnak hajhullással, de okozhatja A vitamin és retinoid túladagolása is. Gyerekeknél a hajtépés (trichotillomania) lehet a haj ritkulásának oka, ez pszichiátriai kezelést igényel. Ugyancsak szőrhiány léphet fel égés, röntgenbesugárzás, de egyes szisztémás immunbetegség következtében is.

kopaszság, szőrösség | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Bármiféle kezelés előtt szövettanilag igazolni kell, hogy ép-e a szőrtüsző, valamint azt is, áll-e szisztémás betegség a tünet hátterében. Először a rendelkezésre álló számtalan helyileg alkalmazható szerrel kell próbát tenni, amennyiben ezek eredménytelennek bizonyulnak, lehetőség van hajátültetésre. Férfiak esetében azonban megfontolandó, hogy ez a beavatkozás esetenként több kellemetlenséggel jár, mint a kopaszsággal együtt élni. Kísérletek történtek még minoxidil adásával is, nem túl sok eredménnyel.

Androgén (férfias ) kopaszodás ellen használható: Regaine 2 %-os gél (minoxidil)

A fokozott szőrnövekedés (hirsutizmus) hátterében szintén öröklött tényezők állhatnak, de okozhatja a belső elválasztású mirigyek rendellenes működése is. Utóbbi esetben mindenképpen orvossal, legtöbbször nőgyógyász endokrinológussal kell konzultálni. Amennyiben más megoldást nem sikerül találni, igénybe lehet venni a bőrgyógyász onkológus helyi kezelési lehetőségeit (epilálás, vegyi szőrtelenítés, szőkítés, stb.).

2005-04-09 13:03:04
| kopaszság, szőrösség

Az öregedés visszafordítható: egérben

A bőr sejtjeiben lévő mitokondriumokban létrehozott génmutáció ráncosodást és kopaszságot okoz, ha ezt kikapcsolják. az egér normális külseje helyreáll.


Nincs többé kopasz ember (?!)

Egy eredetileg a csontritkulás kezelésére kifejlesztett gyógyszerrel sikerült növekedésre késztetniük páciensektől vett hajtüszőket laboratóriumi körülmények között a Manchester-i Egyetem kutatóinak, akik cikküket a PLOS Biology című folyóiratban publikálták.


Hajhullás, kopaszság

Egy hajszál körülbelül 2-6 évig nő, majd kihullik. A hajas fejbőr körülbelül 100000 tüszőjéből egészséges emberen körülbelül 5-10 százalék van nyugalmi szakban, így a napi 100 szál haj kihullása normális dolog. Ha a hajváltás ideje lerövidül, hajhullásról panaszkodunk, ennek következtében a haj megritkul.


Nem lesz kopasz ember 10 év múlva?

A Jokohama-i Egyetem kutatócsoportja olyan módszert fedezett fel, amellyel nagy mennyiségben szaporíthatók a hajtüszők csírái. Őssejtekből ötezer hajtüszőcsírát sikerült előállítani laboratóriumban, eddig más módszerekkel legfeljebb 50 szőrtüszőcsírát sikerült egyszerre tenyészteni.


Ami a férfiakat zavarhatja - 2. rész

Folytatjuk a felsorolást a férfiak életét gyakran megkeserítő testi problémákról, amelyekre általában létezik egyszerű megoldás.


Web Design & Development Prowebshop