Övsömör, ajakherpesz

Az övsömört (herpes zooster) ugyanaz a herpesz vírus okozza, mint a bárányhimlőt. Első fertőzéskor a vírus behatol az idegrendszer idegdúcaiba, ahol évekig lappanghat, anélkül, hogy bőrtüneteket okozna; a betegség sokszor az immunrendszer legyengülése, esetleg lelki terhelés miatt aktiválódik. Gyakran nincs nyilvánvaló kiváltó tényező.

övsömör, ajakherpesz, herpesz, herpesz zoster, övsömör | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Mivel a vírus egy ideg mentén halad, az adott ideg által ellátott bőrterületen övszerűen, féloldalasan jelennek meg kiütések. A beteg az érintett területen sokszor már hetekkel a hólyagok megjelenése előtt érezhet fájdalmat, sokszor tévesen vese- vagy tüdőbetegség gyanúját keltve.

A kezelés során arra törekszünk, hogy megakadályozzuk a kifakadó hólyagok baktériumokkal történő fertőződését. A vírusellenes (antivirális) gyógyszerek gyorsítják a gyógyulást, enyhítik a fájdalmat, de csak ha a tünetek megjelenése után 2-3 napon belül elkezdjük a kezelést.

Az ajakherpesz kórokozója a herpes simplex vírus, a HSV1, míg a HSV2 a nemi szervek fertőzéséért felelős. Az ajkakon egymás mellett elhelyezkedő, csoportos hólyagocskák, amelyek néhány nap múlva beszáradnak, és pörk képződik a helyükön. Az ajaksömör heg nélkül gyógyul. Speciális vírus okozza, amely idegsejtekben lappangva a szervezetben mindig megtalálható. Elváltozást akkor okoz, ha a szervezet és a vírus közötti egyensúly megbillen (napozás, láz, gyomorrontás, menstruáció).

Kezelés nélkül is meggyógyul 8-10 napon belül. Gyorsítani lehet a gyógyulást, ha a sömörképződés kezdetén éppen még eltűrhető forróságú vízbe mártott vattapamacsot, illetve vékonyan vírusellenes szert teszünk rá a hólyagokra. A felpattant hólyagok másodlagosan gennykeltőkkel fertőződhetnek.

A vírus nemcsak a szájon, hanem a külső női nemi szerveken, a nagy- és a kisajakon is okozhat sömört, amely önmagában ugyan veszélytelen, de mint nyitott sebfelület nemi betegséget okozó mikroorganizmusok behatolási kapuja lehet. A szájon át szedhető gyógyszerek lerövidíthetik a bőrfolyamat gyógyulását, de a kiújulás veszélye megmarad. Külön figyelmet kell fordítani a nemi szervi herpeszre terhesség esetén, mert szüléskor a magzat fertőződhet.

A herpesz helyi kezelésére, vény nélkül kapható szerek:

Aciklovir tartalmú készítmények:

Aciclovir AL krém (aciklovir)
Acyclostad krém (aciklovir)
Herpesin 5% krém (aciklovir)
Telviran 5 % krém (aciklovir)
Virolex 5 % krém (aciklovir)
Zovirax ajakherpesz krém (aciklovir)

Penciklovir tartalmú készítmény: Vectavir 1 % krém (penciklovir)

Tromantadin tartalmú készítmény: Viru-Merz gél (tromantadin)

Epervudin tartalmú készítmények: Hevizos kenőcs (epervudin)


2006-01-12 21:49:30
| övsömör, ajakherpesz, herpesz, herpesz zoster

Tudnivalók az övsömörről

Ha valaki átesett a bárányhimlőn, nagy a valószínűsége, hogy a vírus még mindig jelen van a szervezetében. A varicella-zoster vírus évtizedekig szunnyadhat minden tünet nélkül, és amennyiben aktivizálódik, elindul az idegrostok mentén egészen a bőrfelszínig. Ha itt kialakulnak a fájdalmas kiütések, akkor beszélünk övsömörről.


Herpesz (újszülöttkorban)

Újszülöttekben a herpesz szimplex a jelentősebb szerveket (agy, máj, tüdő) érintő súlyos vírusos fertőzés, gyakran okoz maradandó károsodást vagy halált.


Övsömör (herpesz zoszter)

Az övsömör (herpesz zoszter) olyan vírusfertőzés, mely a bőrön igen fájdalmas, folyadékkal telt hólyagok megjelenésével jár. Az övsömört ugyanaz a herpeszvírus okozza, mint a bárányhimlőt.


Alzheimer-kór: herpeszvírus okozná?

A herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében az Arizona State University kutatói szerint, akik tanulmányukat a Neuron című szakfolyóiratban publikálták.


Vírusok a bőrben

Itt csak a kizárólag bőrt érintő leggyakoribb vírusos betegségeket tekintjük át. Ezek legtöbbje főleg esztétikai problémát jelent, de fontos a felismerésük, mert kezelés nélkül a kórkép súlyosbodhat, szétterjedhet.


Web Design & Development Prowebshop