Pattanásos bőr (acne)

Az akne a szőrtüszők és faggyúmirigyek gyulladásos betegsége. A hormonok, a bőr regenerálódási folyamata, a faggyútermelés és a baktériumok együttesen hozhatják létre a bőrnek azt a csúnya, végleges hegesedéssel járó elváltozását, amely egy fiatal ember életét megkeserítheti.

pattanás, akne, bőrgyulladás, szőrtüsző, szÅ‘rtüszÅ‘ | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A faggyúmirigyek serdülőkorban aktívabbá válhatnak, a beszáradt faggyú, pedig a szőrtüszőkben élő baktériumok elszaporodásához vezethet. A felületes és mély aknék nőknél gyakran a menstruáció előtt szaporodnak meg, terhesség alatt pedig eltűnnek, ami hormonális háttérre utal. Sokszor azonban a kozmetikumok - melyek eltömítik a pórusokat - használata alapozza meg kialakulásukat.

A kezelés első lépése a neutrális szappannal történő lemosás. Nem kell antibakteriális szereket használni, ezek csak irritálják a bőrt, a helyi antibiotikumos (clindamycin vagy erythromycin tartalmú szerek) kezelés ellenben hasznos lehet, melyet szükség szerint szájon át bevitt antibiotikummal lehet kiegészíteni.

A gyógykezelést legjobb benzoil-peroxid tartalmú, vény nélkül kapható készítményekkel kezdeni. A peroxidot az egész érintett területen egyszer végighaladva éjjelre alkalmazzuk. Használatakor ne napozzunk. Vigyázzunk, hogy szembe, szájba ne kerüljön.

Amennyiben ezek hatástalannak bizonyulnak, de csak akkor használjunk komolyabb szereket, melyek mellékhatásait mérlegelni kell. Lányoknál a hosszan tartó antibiotikumos kezelés során például hüvelygombásodás alakulhat ki.

Az isotretinoin (Roacutan tabletta) egy, az acne kezelésére alkalmazott retinoid. Erős szem- és hüvelyszárazságot, néha ízületi fájdalmakat okozhat, emellett súlyos magzatkárosító hatása is van, így szedésekor biztosítani kell a megfelelő fogamzásgátlást, de a rendszeres májenzim- és vérképkontroll is szükséges. Az isotretinoinos kezelés 20 hétig tart, az újabb kezelést pedig csak 4 hónap múlva szabad elkezdeni. E gyógyszerelés elkezdésekor mindig mérlegelni kell az elért hasznot, és a létrehozott károsodásokat.

A mellékvesekéreg-hormon (szteroid-) tartalmú szerek használata ellenjavallt, mert az állapot romlását idézheti elő. Egyes nőknél a hormonális fogamzásgátlás segíthet az aknés bőrtünetek megszüntetésében.

Vény nélkül kaphatók:

Alksebor kenőcs (klórhexidin, axeroftol, tokoferol = E-vitamin, pantenol)
Akneroxid gél (benzoil-peroxid)
Aknefug oxid mild 3%, 5% ill 10% gél (benzoil-peroxid)
Lubexyl szuszpenzió (benzoil-peroxid)
Lubex emulzió (dinátrium-undecilamido-monoetanolamido-szulfoszukcinát)
Oxy emulzió (benzoil-peroxid)


A többi, az akne kezelésére szolgáló, főleg antibiotikum-tartalmú szer csak vényre kapható. Ezek például a Dalacin T oldat és emulzió, Aknemycin oldat, Meromycin oldat, Ísotrex gél (isotretinoin).

2005-05-23 19:39:39
| pattanás, akne, bőrgyulladás, szőrtüsző

Mit tehetsz és mit nem pattanások ellen? Így előzd meg a kialakulásukat

Kötelező velejárója a kamaszkornak, vagy lehet valamit tenni a pattanás ellen? A pattanásos bőr van, akit egy egész életen át végig kísér, de szerencsére a zsíros bőr kezelésére ma már sokfajta szépség tipp létezik.


Fényérzékenységgel járó kórképek

A fényérzékenység többnyire szerzett jelenség, de ritkán öröklött fajtája is előfordul. Jellemzője, hogy az egyén bőre másképp, vagy kifejezettebben reagál a napsugárzásra.


Ekcéma (atópiás bőrgyulladás)

Az atópiás bőrgyulladás egy gyakori allergiás bőrbetegség, ami leggyakrabban csecsemő- vagy kisgyermekkorban kezdődik.


Szőrtüszőgyulladás, kelés és darázsfészek

A szőrtüszőgyulladást Staphylococcus fertőzés okozza. A szőrtüszőkben csekély mennyiségű genny képződik, és irritáltak, pirosak lesznek. A fertőzés károsítja a szőrszálat, amely könnyen kihúzhatóvá válik.


Ha viszket és hámlik

A seborrhoea nem csak esztétikai probléma. A betegség kialakulása alkati tényezőktől függ. A pubertáskor után mindkét nemnél egyaránt előfordulhat, de bizonyos tünetei főként a férfiak életét keseríti meg.


Web Design & Development Prowebshop