Rovarcsípések (méh- és darázscsípés)

A rovarcsípések helyén megjelenő duzzanat, viszketés, fájdalom antihisztamin, szteroid, fájdalomcsillapító és jegelés együttes hatására általában csillapodik. A nagyobb baj az, hogy az arra hajlamos embereknél akár egyetlen csípés is túlérzékenységi (anafilaxiás) reakciót válthat ki.

rovarcsípések, Méhcsípés, darázscsípés | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Ennek jelei: bizsergés, szívdobogásérzés, esetleg viszkető csalánkiütés megjelenése, súlyos esetben légszomj. Ha ebben az esetben a beteg nem kerül sürgősen orvosi felügyelet alá, akkor keringési- és légzési elégtelenség kialakulása miatt meghalhat, ezért ha bárkin hasonló tüneteket észlel, azonnal hívjon orvost!

Akinek csípéstől vagy ételtől volt már anafilaxiás reakciója, az - az inzulin beadásához hasonlóan - tanulja meg az adrenalin befecskendezését önmagának, és ezt az injekciót mindig tartsa magánál. A súlyos allergiás reakciók gyógyítására létezik az ún. deszenzibilizálás módszere, amikor az allergiát kiváltó anyag kis mennyiségű, többszöri beadásával az allergológus megkísérli hozzászoktatni a beteg szervezetét az allergizáló anyaghoz.

A vény nélkül kapható, viszketés elleni szereket lásd a Viszketés című résznél.

2005-04-09 13:00:12
| rovarcsípések, méhcsípés, darázscsípés

A méh- vagy darázscsípés

A méh- vagy darázscsípés legtöbbször csak kellemetlen tüneteket okoz, de ha valaki allergiás rá, életveszélyes is lehet. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami minden esetben akut gyulladást vált ki.


Web Design & Development Prowebshop