Rühesség (scabies) és tetvesség (pediculosis)

rüh, rühesség, tetű, tetvesség, rüh, tetű | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A rühatka nevű parazita okozza a rühességet, erős viszketést okozva, mely az éjjeli ágymelegben a legkifejezettebb. A megtermékenyített nőstény atka járatokat fúr a bőr alá, melyekbe petéit rakja. A néhány millimétertől egy cm-ig terjedő méretű járatok főként a kéz ujjai között, a csukló hajlító oldalán, hónaljredőkben, mellbimbók körül, valamint a férfiak nemi szervén látható. A rühatka közvetlen érintkezéssel terjed, ruházattal, ágyneművel ritkán.

Tetvesség (Pediculosis)

A fejtetvesség emberről emberre terjed, leggyakrabban fésűvel, kalappal. Erős viszketéssel jár, a vakarás helyein bakteriális felülfertőződés alakulhat ki, melyet a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása is kísérhet. A fejbőrön apró, tojás alakú, szürkésfehér serkék láthatók, és - a korpával ellentétben- nem húzhatók le könnyen a hajszálról. Nagyon rossz higiénés körülmények között élőkön a törzsön is előfordulhat tetvesség, valamint a nemi szervek szőrzetén; ez utóbbi szexuális érintkezéssel terjed.

Megfelelő higiénés rendszabályok betartásával a tetvesség megelőzhető, gyógyítása a Jacutin emulzióval történik. A fertőzött területet vékonyan bekenjük, és 12 óra múlva lemossuk, majd a maradék serkéket sűrű kefével vagy csipesszel eltávolítjuk.

Fejtetvesség esetén a gél is használatos. Melegvízzel, hajsamponnal megtisztított még nedves hajba kell bedörzsölni, ismételt fésüléssel a hajszálakon és a hajas fejbőrön egyenletesen el kell oszlatni úgy, hogy a tarkóra, halántékra is kerüljön. A haj hosszától függően a kezeléshez kb. 1 evőkanál gél szükséges. A gélt 3 nap után lehet kimosni a hajból, a serkéket is elpusztítja. 8-10 nap múlva a kiújulás felismerésére kontrollvizsgálat szükséges.

Lapostetű esetén szintén a géllel kell az érintett bőrfelületet kezelni.

Vény nélkül kapható készítmények:

Jacutin emulzió és gél (lindanium, benzil-benzoát, p-hidroxi-benzoesav)
Novascabin emulzió (dimethilium, benzil-benzoát)


A vény nélkül kapható Jacutin emulzió és gél három nap alatt hatásos lehet, de idegkárosító hatása miatt gyerekeknél nem használható, őket Novascabin emulzióval kezelik. Hazánkban nem kapható, de más országokban permetrin tartalmú készítmény használatát ajánlják. Rühesség esetén az emulzió, de a gél is alkalmazható. Amennyiben a szer bármely összetevőjére érzékeny, pl. a tartósítószerként is ismert p-benzoesavra, használata kerülendő, mint ahogy terhesség és szoptatásidején is.

2005-05-23 19:32:29
| rüh, rühesség, tetű, tetvesség

Bélférgek és tetvek Rómában

A római birodalom hódításai együtt jártak a bélférgek, tetvek és egyéb élősködők térnyerésével az ókori Európában - közölte régészeti bizonyítékok alapján a Cambridge-i Egyetem egyik kutatója.


Újra lát

Sikeresen ültettek be mesterségesen tenyésztett disznó szaruhártyát emberi szembe szeptemberben - jelentette be a héten a kínai Shandong szemészeti intézet.


Nanohuzalos ruha

Nanohuzalos ruházattal védekezhetünk fűtés nélkül a hideg ellen a Stanford Egyetem kutatói által kifejlesztett technológiának köszönhetően.


A fejtetűveszély miatt abba kellene hagyni a közös szelfizést

A fejtetűveszély miatt abba kellene hagyniuk az orosz gyerekeknek a közös szelfizést - véli az orosz fogyasztóvédelmi hatóság.


Veszélyes anyagok a gyerekruhákban

Veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben a Greenpeace - közölte a környezetvédő szervezet az MTI-vel.


Web Design & Development Prowebshop