Szemölcs (verruca)

A szemölcsök a legalább hatvan féle human papilloma vírus (HPV) által okozott, tömött, durva felszínű, jól körülhatárolt, szürkés színű, bőrből kiemelkedő kis daganatok. Ugyanezek a vírusok a nemi szerveken is tudnak hasonló elváltozásokat okozni.

szemölcs, szemölcs | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Leggyakrabban az ún. verruca vulgarissal (közönséges szemölcs) találkozunk, melyek két éven belül maguktól is elmúlhatnak. A bőrgyógyász fagyasztással bármikor el tudja távolítani, de kisebb hegesedés maradhat vissza. Szalicilsavat tartalmazó tapasz több napon át tartó használata is eredményes lehet, mások retinolsavat használnak. Újabban interferonos helyi kezelésekkel is tettek terápiás kísérleteket. A Verra-med és a Verrumal oldat, amelyek fluorouracilt és szalicilsavat tartalmaznak, csak vényre kaphatók.

A vírusos szemölcsök meglepő módon igen erősen reagálnak lelki behatásokra is. Ez lehet a magyarázata annak, hogy legalább 30-50-féle „népi” gyógymód forog közkézen, melyek hatékonysága megközelíti a patikai szerekét. Általában azt tapasztaljuk, hogy minél színesebb, szagosabb, ragacsosabb egy „készítmény”, annál jobban beválik.Vény nélkül kapható:

Duofilm oldat (szalicilsav, tejsav)
Hansaplast bőrkeményedést eltávolító tapasz (szalicilsav)
2006-01-12 21:52:09
| szemölcs

Vírusok a bőrben

Itt csak a kizárólag bőrt érintő leggyakoribb vírusos betegségeket tekintjük át. Ezek legtöbbje főleg esztétikai problémát jelent, de fontos a felismerésük, mert kezelés nélkül a kórkép súlyosbodhat, szétterjedhet.


Makacs szemölcsök

A bőrön, nyálkahártyákon sokaknál keletkeznek szemölcsök, melyek kisebb-nagyobb kellemetlenségeket okoznak. A bőrgyógyász ezeket eltávolítja, de gyakran újra visszatérnek. Miért alakulnak ki, és mit lehet tenni?


Egy "állati" gyógynövény: a vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű - ez a közvéleményt megosztó gyógy- és gyomnövény, rögtön két szempontból is „állati” - egyrészt, mint egy állat, képes a vérét hullatni. Ha bárhol (szárát vagy levelét) megtörjük, sajátságos sárga nedvet bocsát ki: "vérzik". Másrészt, Plinius megfigyelte, hogy a növény gyógyító hatását még az állatok is ismerik. A fecskék állítólag a fű kicsorduló tejnedvével gyógyították meg vak fiókáikat.


HPV-oltás férfiaknak is

A nőknél a méhnyakrák megelőzésére szolgáló oltóanyagról kiderült, hogy férfiaknál alkalmas a nemi szerveken kialakuló szemölcs megelőzésére is. A fertőzés nemi úton terjed, kényelmetlen és kellemetlen, de nem életveszélyes betegség, mégis, a gyártó még az idén beadja törzskönyvezésre férfiak számára is az oltóanyagot.


Web Design & Development Prowebshop