Jó és rosszindulatú daganatok

A daganatot létrehozó sejtszaporulat a sejtképződés és elhalás egyensúlyának megbomlása következtében jön létre. A daganatos folyamat jellemzője, hogy a szabályozási mechanizmusok elvesztésével a sejtek korlátlan növekedésnek indulnak, megszűnik a növekedés és elhalás egyensúlya. A sejt nem is differenciálódik, tehát lényegében alacsonyabb rendű, nem specializálódott állapotban marad.

daganatok, rák, DNS, mutáció, tumormarkerek, szűrővizsgálat | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Az egyensúly megbomlásának oka legtöbbször ismeretlen. A kóros sejtszaporulat hátterében azonban egyre gyakrabban a DNS lánc mutációját igazolják.

Az örökítő anyag mutációját külső tényezők: fertőzés, ionizáló sugárzás és kémiai ártalom is kiválthatja, de kialakulásához hozzájárulhat az immun (védekező) mechanizmusok hibája is. A dohányzásról való leszokás például egyértelműen csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának valószínűségét.

Feltételeznek összefüggést a táplálkozási szokásokkal is, de ezek igazolása vagy kizárása is további vizsgálatokat igényel, ugyanúgy, mint a napfény UV sugárzásának bőrrákot okozó hatása.

A tumormarkerek vérvizsgálattal kimutatható daganattermékek, vagy a daganat meglétét valószínűsítő vegyületek. Önmagában ezen anyagok emelkedett vérszintje csak a klinikai képpel együtt veti fel daganat gyanúját. Jelenlegi formájában önmagában szűrővizsgálatra nem alkalmas, de egy negatív lelet alapján sem lehet egyértelműen a betegséget kizárni. Például egy magas PSA (prosztata specifikus antigén) szint esetén csak akkor végeznek szövettani vizsgálatot, ha a tapintási lelet is kóros.

Bár számos tumormarkerrel folynak vizsgálatok, a gyakorlatban rendszeresen használják a következő tumormarkereket a daganatok kiújulásának jelzésére, vagy a kezelés eredményességének igazolására: CA125 (petefészek daganat antigén), a CEA (carcinoembrionális antigén) a tüdő, emlő, hasnyálmirigy -és vastagbélrák; a CA15-3 az emlőrák kiújulásának korai jelzője.

Szűrővizsgálatként az emlő önvizsgálata, a székletből történő vér kimutatása (Weber), a tüdőszűrés, a prosztata tapintás, a bőrgyógyászati vizsgálat javasolható.

A hajlamosító tényezők ismeretében, vagy a már ismert daganat kiújulásának megelőzésére is folynak gyógyszerkísérletek. Talán hatásosnak bizonyulnak majd: a retinoidok, a COX-2 gátló nem-szteroid gyulladáscsökkentők és a kisdózisú acetilszalicilsav (Aspirin). A növényi karotinoidok, E-vitamin, szelén hasznosságát nem lehetett bizonyítani.

A daganatsejt növekedése lehetetlenné teszi környezetének normális működését, pl. a csontvelőben a vérképzés kiszorításával vérszegénységet okoz, a csigolyában a csontszövet helyének elfoglalásával patológiás törés kialakulásához vezethet, vagy pl. a gerincvelőt és az onnan kiinduló idegeket nyomva erős fájdalom kialakulásához vezethet, vérezhet, bélelzáródást okozhat. Sokszor nem is a daganat okozta működészavar, hanem az általa kiváltott fájdalom miatt alkalmazott kábító fájdalomcsillapítók vezetnek a beteg halálához.

A daganatok gyógyszeres kezelése bonyolult, általában kórházi kezelést igénylő feladat, amelyet erre specializálódott orvos, az onkológus végez. A kezelés során alkalmazott gyógyszerek legtöbbször nagyon drágák, ezért legtöbbjüket a rászorulók térítésmentesen kapják.

Daganatos betegségek esetén legfontosabb a megelőzés, mert az időben felfedezett betegség gyógyítható. Gyanút kelt egy eddig nem tapintható terime megjelenése, a székelési szokások megváltozása, fogyás, étvágytalanság, fáradtság, izzadás, bármely testnyílásból jelentkező vérszivárgás, eddig nem észlelt fájdalom. Ilyen esetekben azonnal forduljunk orvoshoz.

Ha rosszindulatú betegségre derül fény, akkor se veszítsük el optimizmusunkat, mert a beteg pozitív hozzáállása, élni akarása a megfelelő kezeléssel együtt, az orvos tanácsait megfogadva, egyre gyakrabban eredményezi a beteg gyógyulását. A hosszantartó terápia során őszintén közreműködő betegre és orvosra egyaránt szükség van, ezért a kezelés várható mellékhatásairól is felvilágosítást kell adni és megfelelő tüneti kezelést kell végezni, mert a kellemetlen mellékhatások miatt félbeszakadhat a kezelés.

2005-05-16 19:58:50
| daganatok, rák, DNS, mutáció, tumormarkerek, szűrővizsgálat

A meghívottak fele már elment a koronavírus szűrővizsgálatra

A Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott 17 787 fő 49,2 százaléka vett részt eddig az országos, reprezentatív szűrővizsgálaton, amely a Semmelweis Egyetem vezetésével és a négy orvosképző egyetem részvételével valósul meg – jelentette be videókonferencia keretében dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője


Minden feltétel adott Kásler szerint

Az EU-ban évente 3,5 millió embernél diagnosztizálnak rákot. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2016-os adatai szerint az uniós tagállamok közül Magyarországon a legmagasabb a rákos megbetegedéshez köthető halálozási arány. Magyarországot Horvátország, Szlovákia majd Románia követi a sorban.


A tíz leggyakoribb téveszme a rákgyógyítással kapcsolatban

Ha a keresőbe beütjük a „rák” szót, milliószámra találunk hivatkozásokat, hasonló a helyzet a YouTube-on is. A baj csak az, hogy a neten keringő információk nagy része a legjobb esetben is pontatlan, de igen sok köztük a veszélyesen félrevezető.


Prosztatarák

A prosztatarák rendkívül gyakori, pontos oka azonban nem ismert.


A prosztatarák öröklődése

A prosztatarák különböző formáinak öröklődését vizsgálták meg a Lund-i Egyetem kutatói.


Web Design & Development Prowebshop