Kölcsönhatás

Nem kívánt, illetve káros mellékhatás vagy gyógyszermérgezés akkor is bekövetkezhet, ha a beteg egyidejűleg két vagy több olyan gyógyszert szed, amelyek egymás hatását felerősítik vagy éppen ellenkezőleg: egymás hatását közömbösítik.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

Ezt a régen felismert jelenséget hívják gyógyszer-interakciónak, gyógyszerkölcsönhatásnak.      

Csak az utóbbi évtizedekben került sor a gyógyszerkölcsönhatások tüzetesebb vizsgálatára. Ez olyannyira új területe a gyógyszerkutatásnak, és a kölcsönhatások oly sokrétűek hogy mindegyiket esetleg még az orvos sem ismeri.

Valahányszor orvoshoz megyünk tehát és receptet kapunk, tájékoztassuk az orvost arról, hogy előzőleg vagy egyidejűleg milyen más gyógyszert is szedtünk, illetve szedünk.

Gyermekek és idős emberek esetében kívánatos, hogy a szedett gyógyszerekről, a napi adagról és a szedés időtartamáról feljegyzést készítsünk, ami óv a feledékenységtől, és megbízhatóan tájékoztatja az orvost.

Egy-egy gyógyszernek a hatását módosíthatja, tehát fokozhatja vagy ronthatja a szervezet pillanatnyi betegsége, például heveny vagy krónikus vese- vagy májbántalom is. Ugyanez történhet akkor is, ha valaki élvezeti cikket, pl. alkoholt fogyaszt a gyógyszer mellé.

De nem közömbös az sem, hogy éhgyomorra vagy étkezés után veszi-e be valaki a gyógyszerét, hiszen éhgyomorra gyorsan szívódik fel és fejti ki hatását, telt gyomorral viszont lassabban; éppen ezért később kerül sor a hatásra és az hosszabb ideig tart.

De még egyes élelmiszerek, pl. sajtok is módosíthatják bizonyos gyógyszerek hatását, tehát ahogy szaknyelven mondják, a sajt és a gyógyszer között kölcsönhatás jöhet létre.

Az sem közömbös, hogy gyermek, felnőtt vagy idős ember szedi-e a gyógyszert, mert a különböző életkorokban nemcsak más-más adagokra van szükség, hanem a szervezet érzékenysége - a testtömegre számított azonos adagok mellett - is változhat.

Egymagában a felsorolt tények is indokolják, hogy vényre kapható gyógyszert sohase szedjen az ember pontos orvosi utasítás nélkül, továbbá a vény nélkül kapható gyógyszerek betegtájékoztatóját olvassa el ilyen szempontból is.

Lehetetlen és felesleges is itt az összes gyógyszerkölcsönhatást felsorolni, mégsem árt, ha egy jellegzetes példát bemutatunk. A barbiturát nevű hatóanyagot tartalmazó altatók és a véralvadásgátlók egyidejű szedésekor pl. olyan kölcsönhatásra kerülhet sor, amely adott esetben akár végzetes belső szervi vérzésekkel járhat, de fokozott trombózisveszély forrása is lehet.

Ennek magyarázata a következő: a barbituráttartalmú altatók hatására a májsejtek olyan enzimet (amely a gyógyszer lebontását végzi) termelnek, amelyik a véralvadásgátlás céljára adott gyógyszert is bontja.

Az az orvos tehát, aki tudja, hogy betege az említett altatót szedi, számol azzal, hogy a megkívánt alvadásgátló hatás eléréséhez - a termelt enzim mennyiségétől függően - a szokásosnál nagyobb adagot kell rendelnie.

Ha viszont a beteg közben valamilyen okból elhagyja az altatót, de változatlanul tovább szedi megemelkedett adagban az alvadásgátlót, akkor a csökkenő enzimtermelés miatt olyan mértékű véralvadásgátlásra kerülhet sor, ami végzetes vérzéssel járhat.

2021-06-01 14:20:40
| kölcsönhatás, gyógyszer, interakció
Vissza a tartalomjegyzékhez
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop