Gyógyszerszedés, hányszor és mikor?

A gyógyszerkönyvek régebben általában naponta háromszor (tehát reggel, délben, este) javasolták, hogy a beteg a kívánt gyógyszeradagját beszedje.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

Ez a régi szokás ma átalakulóban van. Új technológiák, gyártási eljárások a beteg gyógyszerbevételének elősegítése céljából (ezt hívják szaknyelven compliance-nek) olyan gyógyszerformákat hoztak létre, amelyeknél elegendő a napi egyszeri bevétel, vagy mert a vegyület 24 óráig hat, vagy mert oly módon van a gyógyszerben elhelyezve, hogy abból  csak fokozatosan szabadul ki, és ezáltal nyúlik meg a hatása.       

Kiderült, hogy egyes gyógyszerek, pl. a fájdalomcsillapítók, az altatók vagy a mellékvesekéreg-hormonok a nap különböző szakaiban más-más erősségű hatást fejtenek ki.

Éppen ezért az sem közömbös, hogy az orvos a gyógyszer bevételét reggelre, délre vagy estére rendeli-e. Így pl. az asztma vagy az egyes ízületi gyulladások kezelésére használt mellékvesekéreg-hormon tartalmú tablettákat (ilyen a Prednisolon) általában mindig reggel véteti be az orvos, mert tartós szedésük esetén így a legkisebb a veszélye annak, hogy káros mellékhatásra kerüljön sor.

Még egy-egy gyógyszer hatása sem azonos, egyénenként változhat is, pl. attól függően, hogy van-e valakinek gyomorsava, vannak-e egyéb emésztési panaszai, megfelelő módon fel tudja-e dolgozni a gyógyszert a szervezete, meg van-e az enzimkészlete.

Így pl. a tetraciklineket (doxycyclin) régebben mindig joghurttal szedették abban a hitben, hogy a joghurt baktériumai védik a bélrendszert.

Időközben azonban kiderült, hogy a tejfehérjék a tetraciklinek egy részét megkötik, és ezért vérbeli koncentrációja nem éri el a kívánt szintet, amely elég lenne a fertőzést okozó mikroba elpusztításához.

Ezért napjainkban - a régebbi utasítással homlokegyenest ellentétben - tetraciklinek (doxycyclin) szedése közben tilos tejet, joghurtot vagy kefirt fogyasztani!

2021-06-01 14:24:36
| gyógyszerszedés, gyógyszeradagolás
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop