Gyógyszerszedés terhességben

A legtöbb, terhesség idején szedett gyógyszer a méhlepény közvetítésével átjuthat a magzat vérkeringésébe, és ott átmeneti vagy maradandó károsodást okozhat.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

 Nem árt tehát, ha minden fogamzóképes korban lévő nő tudatában van annak, hogy egyes gyógyszereknek esetleg magzatkárosító hatásuk van.

Az a nő pedig, aki tudja, hogy terhes, vagy akinek alapos gyanúja van rá, ezt feltétlenül közölje kezelőorvosával! Az orvos ugyanis csak a megfelelő tájékozottság birtokában tudja megóvni a magzatot a gyógyszer okozta ártalomtól.

De a terhes nőnek általában semmi oka sincs arra, hogy magzatának egészségéért rettegjen akkor, ha - még nem tudva terhességéről - gyógyszert szedett volna.

Szerencsére ugyanis csekély azoknak a gyógyszereknek a száma, amelyek a terhesség idején - különösen annak első három hónapjában - magzati ártalmat okozhatnak. (Ilyenre csak bizonyos hormonkészítmények és a sejtosztódást gátló szerek használata mellett kerül viszonylag gyakran sor.)

Tehát a gyógyszerek elsöprő többsége nem okoz magzatkárosodást. Egyébként éppen e veszély kizárása érdekében van szükség az új gyógyszer törzskönyvezése, forgalomba hozatala előtti hosszan tartó és költséges állatkísérletekre, valamint emberen történő hosszú távú megfigyelésre.

Fontos viszont, hogy a vény nélkül kapható láz és fájdalomcsillapítók többsége magzati károsodást okozhat, ezek szedését terhességben lehetőleg kerülni kell.

2021-06-01 14:39:21
| gyógyszer, terhesség, magzat
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop