Gyógyszerbeállítás

A gyógyszer állatkísérletben sem fejti ki mindig azonos mértékben hatását. Még inkább érvényes ez az emberre, különösen akkor, ha idült betegségben szenved.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

 Ezért sok esetben, pl. szívelégtelenségben, magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedőknél szükség van arra, hogy az orvos a kórházban, de még inkább a megszokott életkörülmények között, járóbeteg-rendelésen állapítsa meg azt a gyógyszeradagot (vagy a több gyógyszerből álló kombinációt), amelynek segítségével a kívánt hatást eléri. Ezt a gyakran igen fáradságos és időigényes próbálgatást nevezik,gyógyszerbeállításnak.    

A gyógyszerére kitűnően beállított betegnek is tudnia kell azonban, hogy az egészségi állapot változása, a külső körülmények alakulása még a gyógyszeresen jól beállított beteg egyensúlyi állapotát is felborítja.

Éppen ezért, ha az idült beteg úgy tapasztalja, hogy valami különleges rendellenességre kerül sor, ne szedje gépiesen időtlen időkig tovább a gyógyszert, hanem sürgősen kérje ki - ha mód van rá, akár telefonon is - az orvos tanácsát.

Gondoljunk pl. arra, hogy a cukorbeteg, aki reggel beadta magának az inzulinját, de nem tudja szokásos reggelijét megenni, előbb-utóbb szükségképpen olyan mértékű vércukorszint esést szenvedhet, ami akár súlyos eszméletvesztéssel is járhat.

2021-06-01 15:34:59
| gyógyszerbeállítás
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop