Házipatika

A gyógyszertárolás és -forgalmazás feladata a gyógyszertáraké. Értelmetlen dolog volna tehát a házipatikát összetéveszteni a gyógyszertárral, és abban a különböző betegségek esetén esetleg felhasználható gyógyszereket felhalmozni.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

A gyógyszerek felhalmozása azért is értelmetlen, mert időközben megromlanak.      

Elsősegélynyújtáshoz szükséges gyógyászati eszközöket és gyógyszereket azonban érdemes tartani otthon, a házipatikában.

A házipatika kelléktárába tartoznak:

  • láz- és fájdalom csillapítók,
  • enyhe görcsoldók,
  • hasmenés elleni szerek vagy enyhe hashajtók,
  • a sebellátás kellékei (mullpólya, ragtapasz, néhány steril gézlap, vatta, sebbenzin, jódtinktúra, sebhintőpor, esetleg fertőtlenítő oldat készítéséhez szükséges tabletta, pl. Neomagnol, kálium-permanganát),
  • lázmérő.

A házipatika gyógyszereit - akár van gyermek a háznál, akár nincs - mindig tároljuk zárt, a gyermekek számára hozzáférhetetlen helyen.

A gyermekmérgezések elkerülésére külföldön megkíséreltek olyan csomagolásokat készíteni, amelyeket a gyermekek nem tudnak felbontani. Ezek egyelőre azonban nem váltak be, mert gyakran a felnőtt sem jut egykönnyen az ilyen csomagolásból a szükséges gyógyszeréhez.

Ha a krónikus beteg meghal, vagy elköltözik, ne essünk abba a kísértésbe, hogy gyógyszereit megőrizzük. A feleslegessé vált gyógyszereket, továbbá minden olyan tablettát vagy ampullát, amely nem tartalmazza félreérthetetlenül a gyógyszer nevét, semmisítsük meg.

Nagyobb mennyiségű gyógyszer otthoni megsemmisítése nehézkes, sőt veszélyes is lehet, jobb, ha ezt a feladatot szakemberre bízzuk.

Adjuk át ezeket a legközelebbi gyógyszertárnak, ahol - mint már említettük - ingyenesen elvégzik ezt a munkát. A hamis értelemben vett takarékosság ilyen esetben nem csak azért káros, mert a hatalmasra duzzadt házi gyógyszertár esetleg öngyógyításra csábít, hanem azért is, mert esetleg hatástalan vagy romlott gyógyszert veszünk be.

Kívánatos, hogy a házipatikával egy helyen, lehetőleg egy irattárolóban helyezzük el összes kórházi zárójelentéseinket, vizsgálati leleteinket és a családtagok oltási bizonyítványát. Ne dobjuk ki, mert esetleg további kezeléshez nyújt fontos információt.

2021-06-01 15:37:32
| házipatika, láz- és fájdalom csillapítók, görcsoldók, hashajtó, kötszer, fertőtlenítő
Vissza a tartalomjegyzékhez
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop