A gyógyszerek helyettesíthetősége

A gyógyszergyárak azonos hatóanyagból más-más név és kiszerelés alatt forgalmazzák gyógyszereiket.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

Tehát a hatóanyag ugyanaz, csak a név más (tehát az azonos kémiai nevű gyógyszerek fantázianeve más és más, pl. paracetamol tartalmú a Rubophen és a Mexalen is stb.).

Ezért a gyógyszerésznek, ha az orvos a vényen külön utasítással ezt nem tiltja, joga van a mellékletben felsorolt listán szereplő gyógyszerek közül azonos hatóanyagot és azonos mennyiséget tartalmazó készítmények közül az olcsóbb vagy az éppen raktáron lévő készítményt kiadni. 

 Pl. a herpesz fertőzés ellen hatásos Virolex kenőcs helyett adhat Zovirax kenőcsöt, mert mindkettő aciclovirt tartalmaz.

Sok idő és pénz, amíg egy hatásosnak tűnő gyógyszermolekulából gyógyszer lesz,ezért az új gyógyszereket szabadalmaztatják. A szabadalom lejárta után (amely szabadalmának beadásától számított 20 év) azokat bárki gyárthatja.

Ezeket a gyógyszereket nevezik generikumoknak. Természetesen a generikum olcsóbb, mert a kutatás-fejlesztésköltsége az árat nem terheli. Miután a szabadalmaztatott név védett, ezeket a gyógyszereket gyakran a hatóanyag nevén forgalmazzák.

A régebben kifejlesztett,olcsóbb és generikumként forgalmazott gyógyszer adott esetben ugyanolyan hatásos lehet, mint a reklámozott, szabadalmazott néven forgalmazott eredeti.

Az egyenértékűséget az Országos Gyógyszerészeti Intézet vizsgálja. Csak az egyenértékűnek nyilvánított szerek helyettesíthetők egymással a gyógyszertárban. Kérjük ki mindig orvosunk és a gyógyszerész véleményét.

2021-06-01 15:46:13
| helyettesíthetőség
Vissza a tartalomjegyzékhez
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop