Hasi fájdalom

A simaizomzatú üreges szervekben keletkező gyulladás, kő okozta elfolyási akadály (pl. vese- vagy epekő) a vegetatív beidegzés révén a simaizomzat görcsös összehúzódását válthatja ki, ami mindig heves fájdalommal jár. Ezt a fájdalmas görcsöt hívják spazmusnak vagy kólikának is.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

A heveny gyomor-bélhurut hányingerrel, hányással, a has felső részében, szegycsonttájon jelentkező fájdalommal jár. Övszerűen kisugárzó hasi fájdalom hányással együtt hasnyálmirigygyulladásra utalhat.

Jobboldali alhasi panaszok esetleg hőemelkedéssel, hányingerrel féregnyúlványgyulladás (appendicitis, "vakbélgyulladás") tünete lehet.

A női nemi szervek, a petefészkek és a méh gyulladása is hasonló alhasi fájdalommal járhat, de gyakran okoz keresztcsonttáji fájdalmat is.

Fogamzásképes korú nőknél a hirtelen kialakuló éles alhasi fájdalmat méhen kívüli terhesség is okozhatja, ez még ma is az appendicitishez hasonlóan életveszélyes állapot.

A jobb bordaív alatt jelentkező, hátba sugárzó görcsös fájdalmat jellemzően az epekövesség okozza, ha elzáródással jár, sárgaságot is okoz. Világos, agyagszerű székletürítés, illetve sörszerű sötét vizelet is előfordulhat.

A májgyulladást kísérő sárgaság az epekőhöz hasonló széklet és vizelet elváltozással jár, de nem tartozik hozzá görcsös fájdalom, inkább émelygés, étvágytalanság.

A vese és a húgyutak gyulladása vesetáji fájdalommal, hidegrázásos magas lázzal jár, amennyiben ilyenkor a görcsös fájdalom a combok belső felébe sugárzik, vesekövesség, húgyvezeték kő áll a háttérben, melyet vérvizelés is kísérhet.

Férfiaknál a herék gyulladása a legfájdalmasabb, ez esetben jegelés, felpolcolás az elsődleges teendő.

Üreges hasi szervek kizáródása igen erős fájdalommal, görcsökkel jár, lehetőségére hasfali vagy lágyéksérv, combsérv esetén mindig gondolni kell, illetve akkor is, ha korábban hashártyagyulladás vagy összenövéseket előidéző hasi műtétje volt a betegnek.

A fájdalom rendszerint a has erős puffadásával jár. A belek mozgása leállhat: "néma" lesz a has, vagy éppen ellenkezőleg: a szűkületen átjutni akaró béltartalom erős, rohamokban jelentkező bélmozgást hoznak létre.

A hasi daganatok elhelyezkedésüktől függően igen változatos fájdalommal járó tünetegyüttest tudnak létrehozni, egyes esetekben akut has miatt műtétre, máskor csak megfelelő fájdalomcsillapításra van szükség.

Nagyon sokszor a gerincből kisugárzó fájdalmat hasi fájdalomnak gondoljuk - pl. deréktáji fájdalmat vese vagy nőgyógyászati eredetűnek -, ilyenkor a vizelet vizsgálata, hasi ultrahang, szükség esetén nőgyógyászati vizsgálat segít eldönteni a kérdést.

Az övsömör a gerincből kilépő idegek mentén hasi fájdalmat is okozhat, de itt a fájdalmat előbb- utóbb követi a típusos bőrelváltozások megjelenése.

Idős, előrehaladott érelmeszesedésben szenvedő beteg hirtelen kialakuló hasi fájdalma hátterében a hasi nagy ütőér (aorta) megszakadása és a bél ereinek trombózisa állhat. A hasi erek szűkülete a koszorúerekhez hasonlóan szintén oxigénhiányos hasi fájdalom előidézője lehet.

Hashártyagyulladás az üreges szervek perforációja esetén (vastagbéldaganat, féregnyúlvány, divertikulum, gyomor és nyombélfekély) következik be, intenzív hasi fájdalom, többnyire deszkakemény has, a bélműködés leállása, láz, hányás jellemzi, életveszélyes állapot.

Egyes anyagcserezavarok is utánozhatják az akut has tüneteit.

Az egyén által érzett szubjektív fájdalomélmény nem mindig áll arányban a fájdalmat kiváltó inger vagy betegség súlyosságával. A fájdalomélmény súlyossága az egyén fájdalom iránti érzékenységétől is függ.

A depresszióban szenvedő beteg pl. akkor is érez enyhébb vagy súlyosabb fájdalmat, ha az orvos a leggondosabb vizsgálattal sem tud a fájdalomért felelős testi okot kimutatni. Az ilyen kimutathatatlan eredetű, szervinek jelzett fájdalmat pszichoszomatikus, tehát a lélekből induló és a testre vetülő fájdalomnak nevezzük.

A görcsös fájdalom megszüntetését fájdalomcsillapítókkal, a vegetatív idegrendszerre ható és közvetlenül a simaizmokra ható szerekkel lehet elérni.

Egyszerű, nem túl erős hasi panaszok esetén fájdalomcsillapító, görcsoldó, valamint a hányinger és hasmenés elleni tüneti szerek alkalmazhatóak. De minden esetben mérlegeljük azt, hogy nem több, nem más, nem erősebb-e a fájdalom, mint ahogy azt az egyszerű banális gyomorrontástól, bélhuruttól megszoktunk?

Ha erre a következtetésre jutunk, azaz megváltozik a fájdalom jellege, akkor az öngyógyítás helyett azonnal forduljunk orvoshoz.

Öngyógyszerelés céljából görcsoldó fájdalomcsillapítót csak olyan esetben vegyünk be, ha a fájdalom oka ismert, mert ellenkező esetben a gyógyszer elfedheti a tüneteket, és későn jutunk megfelelő orvosi ellátáshoz.

A hármas támadási lehetőség miatt több görcsoldó kombinált készítmény, tehát görcsoldót, fájdalomcsillapítót és sok esetben nyugtatót (lásd Triospan, Meristin, Troparin combinatum) is tartalmaz.

Vény nélkül kaphatók:

Drotaverine-Chinoin 40 mg tabletta (drotaverin-klorid)
Meristin tabletta, kúp (barbiturát, amidazofén, papaverin, atropin, kodein)
Meteospasmyl kapszula
No-Spa tabletta (drotaverin)
Papaverinum hydrochloricum tabletta (papaverin)
Triospan tabletta (barbiturát, izopropramid, drotaverin)
Troparin combinatum tabletta (papaverin, homatropin, barbiturát)

Görcs esetén 1 esetleg 2 tablettát kell bevenni, amely szükség esetén ugyanaznap 1 vagy 2 alkalommal ismételhető.

A nyugtatót is tartalmazó készítmények álmosságot, enyhe hangulatváltozásokat, depressziót, szédülést, émelygést, hányást okozhatnak, szedésük idején szeszesital nem fogyasztható!

2021-09-13 15:09:49
| hasfájás, hasi fájdalom, akut has
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop