Szénanátha és perenniális rhinitis

A szénanátha (szezonális allergiás rhinitis) a pollenek és penészspórák belégzésekor keletkező allergia.

szénanátha, szezonális allergiás rhinitis, pollen, penészspóra, allergia, perenniális rhinitis, allergének | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A pollent a virágzó növények termelik és a szél útján terjednek. A penészspórákat a penészgombák termelik és szintén a szél viszi szét. Tavasszal a fák pollenje , mint pl. tölgy, jávorfa, szilfa, égerfa, nyírfa és borókafenyő nagy mennyiségben van jelen a levegőben. Nyáron a szénanáthát általában a fű és gyomok pollene okozza. Ősszel (augusztus elejétől az első fagyig) a parlagfű és az üröm a fő bűnös. A penészspórák egész évben jelen vannak. A pollenek és a penészspórák mennyisége a levegőben a földrajzi helytől és az időjárástól függ. Az ember többféle pollenre és penészspórára is allergiás lehet, így csaknem egész évben szenvedhet emiatt. Az allergiás tünetek átmenetileg javulhatnak, vagy rosszabbodhatnak, attól függően, hogy melyik pollen vagy penészspóra száma magasabb vagy alacsonyabb az adott időszakban.

Az eső átmenetileg javíthatja az allergiás tüneteket, mert eltávolítja a polleneket és a penészspórákat a levegőből. A szeles időben az allergiás tünetek rosszabbodhatnak, mert több pollen lesz a levegőben. Levegőszűrő berendezés beállítása otthon javíthat az allergiás tüneteken, mert csökkenti a pollenek számát.

A szénanáthával szemben az egész éven át tartó (perenniális) rhinitis egész évben tart. Poratkák, állati korpa és tollak okozzák. A poratka, állati korpa és toll elleni allergia javulhat, ha ezeket az anyagokat eltávolítjuk a házból. Ha valaki allergiás egy háziállatra, el kell távolítani a házból. Ha valaki allergiás a poratkákra, alapos takarítás és a poratkákat ölő szerek alkalmazása segíthet.

A szénanátha tünetei könnyezés, tüsszögés, híg vizes orrfolyás, szem- és orrviszketés, orrdugulás, fejfájás vagy fülfájás, karikás szemek A perennialis rhinitis tünetei rendszerint az orra korlátozódnak. Állandó vagy tartós orrdugulás a leggyakoribb tünet. Az öröklődés szerepet játszhat az allergia kialakulásában. Ha valakinek mindkét szülője allergiás, valószínűleg ő is allergiás lesz.

Az egyéb allergiás eredetű kórképeket (aztma, allergiás bőrgyulladás, ekcéma) később tárgyaljuk. Ezek a családtagokon is gyakoribbak, de a különféle allergiák (szénanátha, asztma) viszonylag ritkán mennek át egymásba.

2005-06-04 19:06:49
| szénanátha, szezonális allergiás rhinitis, pollen, penészspóra, allergia, perenniális rhinitis, allergének

Hogyan védekezzünk az allergia ellen?

Nem feltétlenül kell szenvednie annak sem, aki valamilyen allergiával küszködik. Figyeljünk oda a környezetünkre, néhány változtatással kézben lehet tartani az allergiás reakciókat.


Pollen naptár - mikor mitől tüsszög?

Nem a parlagfű az egyetlen növény, ami megkeseríti az allergiások életét. Az alábbi táblázatból kiolvasható, mikor melyik növény virágzik.


A nők súlyosabb COVID-19 oltási mellékhatásokat jelentenek

Valószínűleg tudja, hogy bármelyik COVID-19 vakcina beadása után kisebb mellékhatások jelentkezhetnek. De valószínűleg nem tudja, hogy több nő, mint férfi jelenti az oltások mellékhatásait.


Tévhitek a darázs- és méhcsípés kapcsán

Sokan tartanak attól, hogy minden, rovarcsípést követően kialakuló bőrtünet egyúttal allergiát jelent a csípésre. Mivel a méh- és darázscsípéskor, sőt a szúnyogcsípéskor is számos méreganyag jut a szervezetbe, legtöbbször nem allergiás, hanem inkább méreg okozta, veszélytelen, helyi bőrreakcióról van szó.


Rovarcsípések kezelése

Sokan irtóznak, félnek a rovaroktól, pedig csak kis hányaduk képes valóban megcsípni az embert. A méhek, darazsak és lódarazsak csípése általában sokkal fájdalmasabb és ijesztőbb, mint amilyen veszélyes.


hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop