Családtervezés, fogamzásgátlás, fogamzásgátlók

A normális emberi reproduktív működés bonyolult rendszer, irányítói a hipotalamusz által termelt serkentő hormonok(LHRH,GNRH), az agyalapi mirigy által termelt ún. trophormonok, amelyeknek vérszintjét a keringésben levő hormonszint visszacsatolással irányítja. Ennek a hormonális rendszernek ép működése szükséges a nemiség kialakulásához is.

| InforMed Hírek19   InforMed | Szendei, K.

Serdülőkorban az agyi központnak, az agyfüggeléknek a hormonjai hatására indul meg a petefészekben a tüszőhormon termelése.

Ennek hatására veszi fel a méh, a petefészek, az emlő a felnőtt fogamzásképes nőre jellemző alakot, valamint ez határozza meg a női testre jellemző formák, zsírpárnák, szőrzet kialakulását.

A tüszőhormon hatására megindul a petefészek egy-egy tüszőjében a megtermékenyülésre képes petesejt érése, majd a tüszőrepedés után annak szabaddá válása.

Ezzel egyidőben burjánzik a méh nyálkahártyája is, hogy képes legyen magába fogadni az esetleg megtermékenyülő petesejtet, hogy az ott megtapadva fejlődésnek induljon.

Ha a tüszőrepedést, az ovulációt nem kíséri megtermékenyítés, akkor a tüszőből alakult sárgatest, amely most sárgatesthormont (progeszteron) termel, sorvadásnak indul és a méh nyálkahártyája lelökődik, amire először serdülőkorban, az első havivérzés alkalmával kerül sor.

A havivérzés, a menstruáció általában 3-4 napig szokott tartani. A vérzés kezdete a nő szervezetében a serdülőkortól (pubertástól) a változás koráig (klimax) egy 28 napos körforgásnak a meghatározott pontja.

Ennek a 28 napos, önmagában visszatérő ciklusnak másik kulcsfontosságú napja a 14. nap, mert ekkor kerül sor tüszőrepedésre, a megtermékenyítésre váró petesejt felszabadulására, az ovulációra.

Az ovuláció körüli 1-2 nap az, amely időszakban közösülés esetén legvalószínűbb a megtermékenyülés, tehát a teherbeesés. A fogamzásgátlók hormonjai hasonló mesterséges ciklust alakítanak ki, gyógyszer rendszeres szedése estén azonban nincs peteérés.

A tüszőhormon a hüvely és a méh nyálkahártyájának burjánzását idézi elő, a terhesség idején serkenti a mell tejmirigyeinek kifejlődését, fokozza a méhizomzat érzékenységét a szülést eredményező természetes méhösszehúzó anyagokkal szemben.

Befolyásolja a csontképződést, ezért ilyen hormont tartalmazó gyógyszereket alkalmaznak napjainkban a csontritkulás kialakulásának megakadályozására transzdermális, bőrre ragasztható tapaszon keresztül juttathatjuk be a hormont.

Hormonkezelés esetén azonban gondoljunk az ezzel járó veszélyekre, mellékhatásokra is (pl. emlőrák).

A tüszőhormon a női jellegű zsírlerakódás szabályozója is, ezért okozhat súlygyarapodást. Fokozza a mellbimbók festékanyag képzését is.

A változás korában a tüszőhormon pótlása enyhítheti vagy szüntetheti az ún. klimaxos tüneteket is, esetleg szerepe lehet a változáskori fokozódó érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében is.

A sárgatesthormon hatásával azonos vagy ahhoz hasonló, általában szintetikus úton előállított vegyületeket, az ún. gesztagéneket szintén alkalmazzák a gyógyászatban.

A sárgatesthormon alkalmassá teszi a méh nyálkahártyáját a megtermékenyített pete befogadására és gátolja az újabb tüszőrepedést.

Ha a petesejt megtermékenyült, a hormon termelése tovább folytatódik és ez, a tüszőhormonnal ellentétben, védi a méhizomzatot a szervezetben lévő méhösszehúzó anyagokkal szemben.

A gesztagéneket kiterjedten alkalmazzák fenyegető vetélések megakadályozására, menstruációs zavarok leküzdésére.

Egyetlen hormontartalmú hüvelykrém van jelenleg Magyarországon forgalomban, az Ovestin krém, de ez is vényköteles, a többi hormontartalmú készítményhez hasonlóan.

Fogamzásgátló módszerek

Az Ogino-Knaus féle módszer lényege, hogy a házasfelek a termékeny időszakban tartózkodnak a közösüléstől. Meg kell azonban mondani, hogy ez a módszer nemcsak nehézkes, hanem eléggé megbízhatatlan is.

Az eljárás sarkpontja a tüszőrepedés időpontjának pontos meghatározása. A tüszőrepedést megelőző és követő három napon, tehát a két vérzés közti időszak közepén levő hat napon (ami általában egybeesik a vérzés első napjától számított 14. napot megelőző és követő három nappal) tilos a nemi érintkezés.

A 28 napnál hosszabb ciklusok esetén azonban inkább a ciklus első fele hosszabbodik meg, míg rövidebb ciklus esetén is s ciklus első fele lesz rövidebb,. Így a menstruáció kezdetétől számított 14. nap nagyon pontatlan.

A tüszőrepedés időpontja meghatározható-bizonyos hibalehetőséggel - a végbélhőmérséklet rendszeres mérésével. Reggel, közvetlenül ébredés után, még a székelés vagy bármilyen mozgás előtt kell mérni a hőmérsékletet.

Az így mért hőmérséklet-különbség a tüszőrepedés előtt legfeljebb 0,1-0,2 °C-os különbséget mutat. Ha a tüszőrepedés bekövetkezett, a testhőmérséklet 0,6-07 °C-kal emelkedik és ezen a szinten marad mindaddig, amíg a sárgatest működik.

Megszakított közösülés a fogamzásgátlás másik, viszonylag gyakran alkalmazott módja. Lényege az, hogy a férfi a közösülést a nemi inger csúcspontján megszakítja úgy, hogy a magömlés már nem a hüvelyben, hanem azon kívül következik be.

Ezzel a módszerrel a terhesség viszonylag nagy biztonsággal elkerülhető, de hátránya az, hogy az időpontra való figyelés miatt megzavarja a házasfelek nemi életének nyugalmát és néha megfosztja a nőt az orgazmustól.

A kondom vagy gumi óvszer használata a férfiak hímvesszőjére húzva nem zavarja meg a közösülést, és mivel az ondó a gumin belül marad, tehát nem ürül a hüvelybe, megakadályozza a terhességet.

Előnye az is, hogy nemcsak a terhességtől véd, hanem a fertőzéstől is, természetesen csak akkor, ha a gumi nem sérült (lyukas).

Méhszájsapkák vagy pesszáriumok használata egyszerű, veszélytelen és meglehetősen biztos eljárás. Kezdetben a nőorvos helyezi fel a pesszáriumot és megtanítja az asszonyokat arra, hogyan kell azt a méhszájig felvezetni; később ezt az asszony maga is elvégzi.

A pesszárium viselése nem kellemetlen, felhelyezése nem bonyolult, nem zavarja a nemi érintkezést és nem költséges.

Méhűri spirált (IUD) 

A hormonális spirál

Bármilyen életkorban használható az IUD, egy kicsi, T-alakú eszközt, amelyet a méhbe helyeznek. A hormonális spirál progeszteront tartalmaz. Úgy működik, hogy a méhnyak természetes nyákját olyan vastaggá teszi, hogy a hímivarsejt nem tud átjutni rajta.

Előnyök: Sok nő kevesebbet vérzik és kevesebb görcse van, mint korábban; csökkentheti az méhtestrák kockázatát; az eltávolítás után azonnal teherbe lehet esni; és 99% -ban hatékony a terhesség megelőzésében. Előfordulhat néhány görcs a behelyezése során és az első hét után. Az eszköz három -hat évig maradhat a helyén.

A réz spirál

A nem hormonális réz IUD a leghosszabb ideig tartó reverzibilis módszer, amelyet 12 éves kortól lehet használni. Ezenkívül 99% -ban hatékonyan megakadályozza a terhességet, és a termékenységét nem befolyásolja az eltávolítás után.

Ezzel az IUD -vel több vérzés és görcs fordulhat elő a menstruáció alatt. Az IUD ritka kockázatai közé tartozik a behelyezésből származó fertőzés, az IUD kiesése vagy a méh falának átfúródása.

Az implantátum és az oltás

Az implantátum olyan, mint egy kis rúd, és egy perc alatt behelyezhető a felkarba.Több mint 99% -os hatékonyságú, ráadásul akár három évig is jó.

Az injekció 96% -os hatékonyságú, és háromhavonta a felkarba vagy a fenékbe adják. Azoknak a nőknek, akik ezt a módszert egy évig vagy tovább használják, gyakran elmarad a menstruációjuk.

Az oltás súlygyarapodást és a csontok elvékonyodását is okozhatja. Mindkét módszer tartalmazza a progeszteron hormont, és átmenetileg rendszertelen vérzést okozhat.

A tapasz és a gyűrű

Mind a tapasz, mind a gyűrű a tabletták előnyeit nyújtja- köztük a 93% -os hatékonyságot -, kevesebb napi fáradsággal. 

A tapaszt a felsőtestre (de nem a mellekre), a hasra vagy a fenékre kell felhelyezni, és három héten keresztül hetente cserélik, majd egy hétig kihagyják a menstruáció alatt.

A gyűrű három hétig marad a hüvelyébe, és a ciklus negyedik hetében eltávolítják. Ezután betesznek egy újat a következő ciklushoz.

Ezekkel a kombinált módszerekkel általában nagyon kiszámítható lesz a havi vérzés, általában rövidebb és könnyebb lesz.

Örök védelem? Sterilizálás

Ha valaki 100% -ig biztos abban, hogy családja teljes, vagy  nem szeretne gyereket - most vagy bármikor -, fontolja meg a sterilizálást önmaga vagy partnere számára.

A vazektómia biztonságos járóbeteg -műtét, amely viszonylag gyorsan gyógyul. Nem befolyásolja a szexuális örömöt vagy az erekciót. A vazektómia 99,85% -ban hatékony a terhesség megelőzésében.

A petevezeték elkötése ma gyakran magában foglalja a petevezetékek eltávolítását, nem pedig elkötését. Nagyon hatékony (99,5%) és biztonságos, ráadásul úgy találták, hogy csökkenti a petefészekrák kockázatát. 

A hüvelyöblítés vízzel vagy különböző szerekkel, közvetlenül a közösülés után csak viszonylagos biztonságot nyújt a terhességgel szemben, ugyanakkor kényelmetlen és emiatt az asszonyok gyakran elmulasztják.

Hüvelykrémek és tabletták ugyancsak hatásosak lehetnek, de nem nyújtanak abszolút biztonságot, éppen ezért a nőorvosok nem szívesen javasolják.

Hormonális fogamzásgátló szerek

A hormonszerű anyagokat tartalmazó fogamzásgátló készítmények (tabletták, hüvelygyűrű) gátolják a petefészekben a megtermékenyítésre alkalmas pete szabaddá válását, az ovulációt. Ha nincs ovuláció, akkor nincs megtermékenyítésre alkalmas petesejt sem.

Tapasztalatok szerint a tabletták elhagyása után normális, egészséges terhességre kerülhet sor. Mielőtt az orvos először rendelné, nőorvosi és néhány laboratóriumi vizsgálatra van szükség.

Ha e vizsgálatok nem találnak olyan elváltozást, ami miatt a tabletták szedése tilos lenne, panaszmentesség esetén azok két évig szedhetők.

Két év után a nőorvosok általában 2-3 hónapos szünetet javasolnak, amely idő alatt természetesen a már felsorolt (leginkább mechanikus) fogamzásgátló módszerek valamelyikét kell alkalmazni akkor, ha az asszony nem kíván terhességet.

A fennálló rendelkezések értelmében éppen azért, hogy a művi terhesség megszakítások száma csökkenjen, a fogamzásgátló tablettákat nemcsak a nőgyógyász szakorvos, hanem a körzeti orvos is felírhatja.

Eleve tilos fogamzásgátló tablettát szedni olyan nőnek, aki egyszer vagy ismételten trombózisban, embóliában vagy májgyulladásban szenvedett.

16 éves kor alatt a fogamzásgátló tabletták használata általában tilos, kivéve azt az esetet, ha valaki előzetesen már terhes volt. 18 éves kor alatt az orvosok csak kivételes esetben rendelik, mert a női hormonális rendszer még nem teljesen kifejlett, és éppen ezért egészségügyi okokból a tabletta szedése nem kívánatos.

Amióta rendelkezünk csekély hormontartalmú tablettákkal, az orvosok bár nem szívesen, de rendelnek ilyen fogamzásgátló tablettát a korán nemi életet kezdő lányoknak.

A hormonális fogamzásgátlás ellenjavallata súlyos májműködési zavar, terhességi sárgaság, valamint terhességi viszketés a beteg kórelőzményében, epehólyag működési zavarok, vastagbélgyulladás, zsíranyagcsere-zavarok, súlyos szervi szívbaj, súlyos cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek működésének zavara, fokozott trombóziskészség, agyi érbetegség, rosszindulatú emlő-, méh- és petefészek-folyamat, bizonyos vérszegénység-fajták, szoptatás.

A hormonális fogamzásgátlás beállításakor különös körültekintést igényel a visszeresség, epilepszia, magas vérnyomás, myoma, emlők fokozott mirigyessége, depresszió, cukorbetegség, 40 év feletti életkor.

Hasmenés, hányás esetén gondoljunk arra, hogy a fogamzásgátló nem jut be a szervezetbe és ezáltal nem kívánt terhesség jöhet létre.

Hormonális fogamzásgátló szedése esetén hasűri vérzést okozó jóindulatú májdaganat kialakulását is észlelték, ezért fogamzásgátló szedése alatt kialakult hirtelen felhasi fájdalom esetén gondoljunk ennek lehetőségére.

Vírusos májgyulladás után fél évvel csak a máj enzimek teljes normalizálása esetén gondolhatunk hormonális fogamzásgátlásra.

Fogamzásgátló szedése alatt jelentkező ún. pecsételő közti vérzés megjelenése rendszerint magától múlik, nem szükséges a gyógyszer elhagyása, erős, áttöréses vérzés jelentkezése esetén azonban a gyógyszert hagyjuk el és forduljunk nőgyógyászhoz.

Dohányosok esetén a tromboembóliás szövődmények kialakulásának valószínűsége a kor előrehaladtával jelentősen fokozódik.

Szoptatás alatt ne adjuk. Ilyenkor más védekezési forma javasolt.

A fogamzásgátlók szedése során igen sok mellékhatás jelentkezhet: hányinger, hányás, fejfájás, mellfeszülés, testsúlyemelkedés, libidóváltozás, lehangoltság, a már említett közti vérzés, kontaktlencse-viselési zavarok, trigliceridszint-, vércukorszint-emelkedés, vérnyomás-emelkedés, tromboembólia, a már említett májdaganat, epehólyag- és májműködési zavar, sárgaság, bőrviszketés, fáradtság, hasmenés, hüvelygombásodás.

Bizonyos gyógyszerekkel együtt adásuk fokozott óvatosságot igényel. Pl. egyes antibiotikumokkal, véralvadásgátlóval, antidepresszánssal, cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, májkárosító gyógyszerekkel, mert ezek hatását megváltoztatja.

A fenti mellékhatásokat és figyelmeztetéseket a gyógyszergyárak óvatosságból tüntetik fel az alkalmatási előiratokban.

Hazai forgalomban levő hormonális fogamzásgátlók: Vénykötelesek!

Anteovin tabletta
Cerazette filmtabletta (dezogesztrel)
Cilest tabletta
Continuin tabletta
Femoden drazsé
Gracial tabletta (dezogesztrel, etinilösztradiol)
Harmonet drazsé (gesztoden, etinilösztradiol)
Lindynette 20, 30 drazsé (etinilösztradiol, gesztoden)
Loette filmtabletta (levonorgesztrel, etinilösztradiol)
Marvelon tabletta
Meliane drazsé (gesztoden, etinilösztradiol)
Mercilon tabletta
Novynette filmtabletta (dezogesztrel, etinilösztradiol)
NuvaRing hüvelygyűrű
Ovidon tabletta
Regulon filmtabletta (dezogesztrel, etinilösztradiol)
Rigevidon 21+7 drazsé
Tri-Minulet drazsé (gesztoden, etinilösztradiol)
Trinordiol 21 drazsé (etinilösztradiol, levonorgesztrel)
Triodena drazsé (gesztoden, etinilösztradiol)
Tri-Regol tabletta
Yadine filmtabletta (drospirenon, etinilösztradiol)

Esemény utáni fogamzásgátló

Rigesoft (levonogestrel) tabletta. Megakadályozza a nemkívánt terhességet, ha a közösülés után 72 órával alkalmazzuk. Az első tabletta bevétele után 12 órával kell a másodikat bevenni. A következő menstruációig helyi fogamzásgátlás szükséges.

2021-09-13 16:12:49
| családtervezés, fogamzásgátlás, fogamzásgátlók
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop